Nyheter

Useriøse konkurranseutlysninger

I løpet av våren har to kommuner tatt i bruk nye og uvanlige metoder for konkurranseutlysninger. NAL mener uvitenhet har skylda.


Konkurranseleder i Norske arkitekters landsforbund, Per Rygh, mener faglig kompetanse må prioriteres i arkitektkonkurranser. Foto: Ingebjørg Semb

– Jeg vet faktisk ikke om noen andre kommuner i hele landet som har valgt å bygge rådhus uten en forutgående arkitektkonkurranse.

 

Dette uttalte konkurranseleder i Norske arkitekters landsforbund (NAL), Per Rygh, til Stavanger Aftenblad da formannskapet i Sandnes kommune tidligere år offentliggjorde at de skulle gå for en totalentrepriseløsning uten arkitektkonkurranse for det nye rådhuset i Havneparken i Rogalandsbyen.

 

Argumentasjonen for avgjørelsen var raskere fremdrift og sparing av penger. Dette vedtaket medførte mange kritiske presseoppslag og stort engasjement. Etter negative reaksjoner fra flere hold, ble saken behandlet på nytt, og nå vil bystyret i Sandnes utlyse en begrenset arkitektkonkurranse i forkant av entrepriseløsningen.

 

Kredittopplysninger som kriterier for utsiling

I april blusset konkurransediskusjonen igjen opp da det ble kjent at Bærum kommune

valgte å ta i bruk kredittopplysninger av 32 arkitektkontorer da de skulle redusere antall kvalifiserte kontorer i en begrenset anbudskonkurranse fra 32 til 8.

 

Anbudskonkurransen gjaldt tildeling av tre parallelle to-årige rammeavtaler om arkitekttjenester i kommunen. Hele 46 søknader kom inn.

 

Kommunen valgte på finurlig vis å vektlegge kontorets økonomiske soliditet fremfor faglig kompetanse.

 

Faglig kompetanse må prioriteres

Arkitektnytt tar kontakt med konkurranseleder i NAL, Per Rygh, for å høre hva forbundet mener om disse to offentlige konkurransene, som har skapt negative reaksjoner fra flere hold.

 

– For det første vil jeg si at disse to sakene ikke er helt sammenliknbare. Det ene er en kunngjøring om konkurranse med dårlige premisser, mens i Sandnes er det snakk om en politisk vedtaksprosess om å avholde en arkitektkonkurranse eller ikke, og med positivt utfall til slutt, sier NALs konkurranseleder Per Rygh.

 

Konkurranselederen mener det er viktig at kompetanse og høy kvalitet prioriteres, og at det er et rimelig forhold mellom de ressursene som går med i konkurransen og størrelsen på det honoraret vinneren får.

 

I tillegg understreker Rygh at evalueringen må utføres av kompetente fagfolk og være i tråd med de kriteriene som går frem av konkurransegrunnlaget.

 

– Det må også gis gode tilbakemeldinger, begrunnelser og innsyn for deltakerne i ettertid, sier lederen.

 

– Hva var det som fikk Sandnes kommune til å snu?

 

– Det var kombinasjonen av en ivrig rådmann som refset politikerne og var flink til å fremheve fordelene ved en arkitektkonkurranse og de tilsvarende ulempene ved en totalentreprisekonkurranse, forteller Per Rygh. – I tillegg hadde vi en våken og kritisk presse som grep tak i saken og blant annet formidlet NALs synspunkter og reaksjoner.

 

– Tror du Bærum kommune kommer til å utlyse konkurransen på nytt?

 

Antakelig ikke. De har vært dumme, men har ikke gjort noe ulovlig.