Nyhet

Triennalen lanserer program

Oslo arkitekturtriennale med fullt programslipp denne uken. – Åpningsdagene blir en slags minifestival, sier programansvarlig Alexandra Cruz.


Det gamle Munchmuseet på Tøyen i Oslo er hovedkvarter for Oslo arkitekturtriennale. Foto: Øyvind Tveter/ NTB

«ÅRETS PROGRAM ER LANSERT!» ruller over nettsidene til Oslo arkitekturtriennale denne uken. I triennalens lokaler, i det gamle Munchmuseet på Tøyen i Oslo, gleder de seg over at programmet er klart og at den åttende utgaven av Oslo arkitekturtriennale, «Oppdrag nabolag», nærmer seg.

22. - 25. september blir fullpakkete dager for hovedstadens arkitektur- og byutviklingsinteresserte publikum.

– Åpningsdagene blir en slags minifestival på fire dager med åpningsfester, foredrag, debatter og utstillingsåpninger. Det blir noe for alt fra våre internasjonale gjester til barnefamilier lokalt på Tøyen, sier, Alexandra Cruz, ansvarlig for program og internasjonalt samarbeid, til Arkitektnytt.

Internasjonal åpningsdag

Torsdag 22. september blir det internasjonalt åpningsseminar hvor nabolagstematikken drøftes av et knippe internasjonale gjester, deriblant sosiolog Saskia Sassen, Carlos Moreno, Paris’ spesialutsending for smartbyer og Martha Thorne, rektor ved IE University i Madrid.

De skal blant annet snakke om hvordan nabolag kan bli mer «bærekraftige, mangfoldige og levende» og hvordan man gjennom konkret fysisk planlegging av nabolag også kan skape «byliv i nabolagsskala».

På Munchmuseet blir det tre ulike utstillinger som åpner denne helgen: «Oppdrag Nabolag – (Re)former for fellesskap», «Peter Cook – Ideas of Cities» og «Oslo in the Making». I tillegg har Nasjonalmuseet en egen utstilling, «Inn i felleskapet». Denne tar opp «hva slags betydning felleskap har i skeive miljøer? Hvordan har ideer om fellesskap preget arkitektur og byutvikling? Hva er det som får oss til å føle oss trygge i et rom? Kan arkitekturen bidra til å skape relasjoner til andre?»

Alexandra Cruz er ansvarlig for program og internasjonalt samarbeid under Oslo arkitekturtriennale. Foto: Jan Khür

– Agent for bedre by

Cruz beskriver åpningshelgen som en blanding av faglig innhold, mingling og nettverksbygging.

– Dette er dager hvor det er mulig å bli kjent med hverandre og dele opplevelser. Det er viktig for oss å få dette til å bli en sosial møteplass mellom ulike internasjonale aktører, akademia, arkitekter, beslutningstakere og innbyggere.

Etter åpningshelgen senkes tempoet på triennalen, men den forsetter likevel til 30. oktober.

– Ukene etter åpningen blir roligere, men da ønsker vi å bruke vår rolle som triennale til å løfte frem viktige diskusjoner for Oslo gjennom å invitere forskjellige stemmer til å ta del i nabolagssamtalen. Målet er at vi gjennom disse ukene skal bidra til å flytte samtalen om utviklingen av Oslo i nye interessante retninger. Vår ambisjon er å være agent for en bedre by og bedre nabolag, avslutter Cruz.

Hele triennale-programmet finner du her.