Triennalen åpner
I dag åpner Oslo arkitekturtriennale dørene i Gamle Munch på Tøyen. Arkitektnytt ble med på snikåpningen.
OSLO ARKITEKTURTRIENNALE: Det var folksomt på Oslo arkitekturtriennales snikåpningsdag onsdag ettermiddag. I det gamle Munchmuseet på Tøyen hadde arkitekter, organisatorer, utstillere, arkitekturanmeldere, internasjonale gjester og journalister, samlet seg for å se triennalens utstillinger og høre triennaledirektørens åpningsord.
– Denne triennalen skal skape en annen kontakt med Oslo. Målet er også å være en mer kontinuerlig kraft i byen. Derfor har vi også fått uvurderlig støtte fra nye samarbeidspartnere, uten denne støtten ville vi ikke vært her vi er i dag, sa Christian Pagh, direktør for triennalen, fra en liten provisorisk scene under føråpningen.
Grønlikaia presentert
I det gamle Munchmuseet, som nå omtales som Gamle Munch, ble samtidig siste hånd lagt på en rekke utstillinger. I hovedsalen midt i bygget finner du «Oslo i endring». Her presenteres blant annet de 16 prosjektene fra Grønlikaia, som nylig ble offentliggjort av Hav Eiendom i deres parallelloppdrag, for det som kalles hovedstadens neste fjordbydel.
– Det har været viktig for oss også å koble oss på den byproduksjonen, som skjer i den byene. Oslo vokser voldsomt og vi mener det er viktig å være oppmerksomme på denne endringen av byen, sa Pagh fra scenen.
Utstillingen presenterer også visjoner for andre byggeklare områder i byen. I dette programmet legges det også opp til en rekke arrangementer hvor lokale stemmer skal få slippe til og lyttes til: «Vi har som mål å rose steder og mennesker som utgjør en forskjell for nabolaget, og sammen diskutere det som ikke fungerer», heter det fra triennalen.
Byskoger og geotermisk varme
I utstillingslokalet som omslutter hovedrommet presenteres noen utvalgte prosjekter fra den digitale nabolagsindeksen triennalen samlet inn i vår. I tillegg presenteres andre prosjekter som viser hvordan nabolag kan forbedres i framtiden. Dette er hovedutstillingen under triennalen og har derfor samme tittel – «Oppdrag nabolag – (Re)former for fellesskap».
Her finner vi blant annet bidrag fra danske Effekt, som har jobbet med å øke naturmangfoldet i bydelen Fredriksberg i København. Effekts forslag, som vant en konkurranse i sommer, går ut på å gjøre gatene bilfri og erstatte tre hektar med asfalt med grøntarealer.
Andre prosjekter som presenteres handler om alt fra geotermisk oppvarming av nabolag (danske BIGs Hotspot-prosjekt) til prosjektet Croydon Urban Room, som inviterer befolkningen i Croydon, Sør-London inn fra gaten for å ta aktiv del i byplanleggingen.
Denne delen av utstillingen er delt inn i avdelingene «Reformsystemer», «Nabolagsnatur», «Vår gate», «Sosial infrastuktur» og «Stedsforståelse».
Cook og Trædal Thorsen
I tillegg har den sagnomsuste arkitekten Peter Cook fått et eget rom hvor han viser utstillingen «Ideas for cities» – som består av deler av utstillingen han hadde på Louisiana i Danmark. Lørdag 24. september møter han Snøhettas Kjetil Trædal Thorsen for samtale på Gamle Munch om utstillingen.
– Jeg tror, jeg vet ikke, at de har valgt å ha med meg, fordi min utstilling er noe definitivt og en total estetisk pakke, i motsetning til folk som utfører oppdrag. Jeg er nok i ytterkantenene av tematikken, men likevel hadde du tatt den ytterkanten vekk, ville dette vært ren presentasjon av forskning, sier Cook til Arkitektnytt.
– Hvordan havnet vi her?
Tilbake på den lille scenen med direktør Pagh, forklarer han hvorfor temaet nabolaget er viktig for triennalen å ta opp. Han viser bilder av nabolag som ikke har lykkes med å skape «gode, generøse steder».
– I hele verden er det et stort kommersielt utbyggingspress som preger nabolagene våre. Stadig mer industriell boligbygging får steder og bygg til å se like ut. Til og med i en rik by som Oslo ender vi opp med steder som får deg til å tenke «Hvordan endte vi opp her? Vi har ikke lykkes!», sa Pagh.
Svaret ifølge Pagh, er at vi kjemper mot ulike krefter, inkludert markedskreftene, men at det også er håp:
– Den gode nyhetene er at vi også ser motkrefter og former for opprør fra aktivister, men også utviklere som ønsker å skape noe helt annet.
Denne diagnosen, kritikken, alternativene og aktivismen skal belyses under Oslo Arkitekturtriennale. Den store åpningen er denne helgen, men rekken med arrangementer varer i seks uker, frem til 30. oktober.
Triennalens hovedkvarter er Gamle Munch, men en rekke aktiviteter finner også sted andre steder i byen. For mer informasjon om arrangementer og utstillinger se her.