Nyhet

Nabolag på Arkitekturdagen

Arkitekturdagen svarer på Oslo Arkitekturtriennales oppfordring om å ta nabolag på alvor. Med tittelen «Nabolagsreform» lover NALs Nina Koren et gjestfritt, konkret og faglig matnyttig program.


Anna Chavepayre, arkitekt og partner, Collectif Encore (SE/FR), Tue Foged, partner og arkitekt i danske Effekt Arkitekter, og Dorte Mandrup-Poulsen (DK), arkitekt og grunnlegger av Dorte Mandrup Arkitekter, er blant deltagerne under Arkitekturdagen 2022.

Som en del av Oslo Arkitekturtriennale arrangerer Norske arkitekters landsforbund (NAL) Arkitekturdagen 2022 i Oslo 23. september. Med tittelen «Nabolagsreform» knytter arrangørene seg også tett til triennalens tema «Oppdrag nabolag».

På Arkitekturdagen spør arrangørene spesifikt: «Hvordan skaper vi gode nabolag - for den enkelte, for folkehelsen, for samfunnets bærekraftige utvikling – og hvordan bygger vi dem for fremtiden?»

Mennesket i sentrum

For NALs arrangementsansvarlig, Nina Koren, er det naturlig å knytte seg opp mot triennalens tema, og samtidig legge ekstra trykk på bærekraftsdimensjonen av nabolagstematikken.

– Det gjør vi fordi mennesket må må stå i sentrum og vi må forholde oss til hverandre og fordi alle trenger å forstå sosial bærekraft bedre. Vi trenger også å samarbeide mer kvalifisert på tvers av profesjonsgrenser. Å møtes på Arkitekturdagen kan legge til rette for dette samarbeidet, sier Koren til Arkitektnytt.

Nina Koren, arrangementsansvarlig og prosjektleder i Norske arkitekters landsforbund (NAL). Foto: Silvie de Muzic

Internasjonalt program

Av de ulike deltagerne fra scenen kan følgende trekkes frem:

  • Tue Foged, partner og arkitekt i danske Effekt Arkitekter, vil i åpningsforedraget fortelle om hvordan de jobber med å skubbe byggebransjen og arkitekturen innenfor grensene av planetens tåleevne – samt innvie deltagerne i deres nye prosjekt Carbon Reduction Roadmap (se også eget intervju med Foged i Arkitektnytt).
  • Giles Hutchins, britisk forfatter og leder av Future Fit Leadership Academy, skal snakke om hvordan man «ved å inkludere naturen skaper gode, levende liv for oss mennesker,» og Navid Navid fra Studio NN, skal snakke om «arkitektur som akupunktur for å stimulere til gode felleskap i små lokalsamfunn».
  • Anna Chavepayre, arkitekt og partner, Collectif Encore (SE/FR), er kjent som medgrunnlegger av Collectif Encore hvor hun jobber med nye måter å leve, bo, dyrke og bygge. For Chavepayre er innbyggere både mennesker, dyr og planter.
  • Maria Molden, byarkitekt i Bergen og Hege Maria Eriksson, direktør Rådgivning og tidligfase i Statsbygg, skal snakke om utviklingen av nabolaget rundt det nye Havforskningsinstituttet bidra på framtidens Dokken i Bergen.

I tillegg kommer Nazneen Khan-Østrem, forfatter og journalist, Dan Hill, professor, designer, urbanist. Melbourne School of Design, (UK/AUS), Nico Schouten, arkitekt Metabolic, (NL) og Anne Mette Boye og Finn Williams, byarkitekter i henholdsvis Aarhus og Malmö.

Dorte Mandrup-Poulsen (DK), arkitekt og grunnlegger av Dorte Mandrup Arkitekter, og Silje Klepsvik fra det finsk-bergenske kontoret Kaleidoscope avslutter Arkitekturdagen 2022, før Ingerid Helsing Almaas, leder arkitektur og byutvikling Doga, oppsummerer det hele.

Bobler og mingling

Ifølge Koren og NAL er det bare høydepunkter i årets program. Hun vil derfor ikke trekke frem enkelte bidragsytere.

– Vi er stolte av at vi har klart å hente så mange innovative fagfolk både fra inn- og utland og løfte programmet til et internasjonalt, relevant nivå. Dette er fagfolk som ikke bare forstår at det haster, de gjør alle noe med det. Programmet er gjestfritt, konkret og matnyttig - omtrent som et velfungerende nabolag, snakker vi om i NAL, sier hun.

– Hva har dere tenkt rundt utforming av årets program?

– Vi har tenkt at situasjonen verden er i føles så prekær, at vi må gjøre ting på en annen måte. Det er ikke det at «noen må gjøre noe» – snarere at hver og en av oss må finne ut hvordan vi best kan bidra med vår kompetanse. Det er vi som er noen.

Det er mulig å melde seg på arrangementet frem til og med 20. september.

– Heldigvis har vi valgt Folketeateret som har plass til mange – med nok plass til å møte kjente og ukjente, bygge nettverk og skape nye relasjoner. De som ennå ikke har meldt seg på har to valg; melde seg på fysisk og få med seg minglingen og boblene etter konferansen. Eller, å følge sendingen på strømming. Vi sørger for næring til hjerne, hjerte og mage. Velkommen!

Arkitekturdagen 2022 arrangeres i Folketeateret i Oslo 23. september. For påmelding og mer informasjon se her.