Nyheter

Tettpakket konkurransekontor

Fem konkurranser og til sammen over 400 forslag.


Konkurranserådgiver Christian Dahle (t.v.) og hans vikar Gisle Nataas blar i bunkene av innkomne forslag til Våler kirke, under oppsikt av NALs konkurransesekretær Per Rygh. Foto: Ingebjørg Semb

De har mye å gjøre i NALs konkurransesekretariat denne uken.

 

Det er de åpne konkurransene om henholdsvis pilegrimssenter ved Røldal stavkyrkje og ny Våler kirke som er de store «trekkplastrene». Totalt 182 forslag er sendt inn i Røldal-konkurransen, og et døgn før man slutter å telle har det kommet inn 154 til Våler kirke. Det gjør konkurransene til tredje og fjerde mest populære i norsk historie.

 

I tillegg administrerer konkurransesekretærene Per Rygh, Christian Dahle og Gisle Nataas konkurranser om prosjekter i Harstad, Asker og Ålesund. Derfor har 400 firkantete, flate pakker vært innom kontoret i Josefinesgate i løpet av den siste uken.

 

Overkommelig prosjekt

Per Rygh er ikke i tvil om hvorfor Røldal og Våler mobiliserer så bredt:

 

– Oppgavenes beskjedne størrelse er den viktigste årsaken. Du trenger ikke et stort kontor for å delta i disse to konkurransene. Dette er små kulturbygg i karakteristiske omgivelser, som legger til rette for at man nesten kan begynne med formgivningen med en gang, sier Rygh.

 

Christian Dahle legger til at både Røldal og Våler er tilsynelatende enkle prosjekter som ikke trenger komplekse analyser i forhold til urban situasjon eller krevende nabobygg.

 

Svenske og danske forslag

Konkurransesekretariatet opplyser at det denne gangen er uvanlig mange svenske og danske forslag. Til tross for at konkurranseutlysningen var på norsk og at det kreves norsk/dansk/svensk språkføring i besvarelsene, har det også kommet mange ikke-nordiske forslag.

 

– Jeg gjetter at de svenske og danske til sammen utgjør cirka halvparten av forslagene til Våler og Røldal, sier Rygh, som har inntrykk av at det er aller flest svenske forslag.

 

Det kan komme av at det nesten ikke arrangeres åpne konkurranser i Sverige og Danmark om dagen, mener Rygh. I Danmark merker arkitektbransjen dessuten den europeiske finanskrisen i større grad enn her.

 

– En spesiell kultur

Hva den store deltakelsen sier om konjunkturene i bransjen, er konkurransesekretariatet usikre på. De tror det er arkitekters særegne konkurransekulturen som kommer til overflaten.

 

– Kontorene har mye å gjøre, beskjeftigelsen er god, så når man likevel deltar er det et uttrykk for en spesiell kultur. Konkurransen gir læring, teambygging og det er lystbetont, og i tillegg kan det jo vanke en hyggelig premie eller aller helst et oppdrag, avslutter Rygh. 

 

Snart utstillinger

Alle utkastene til pilegrimssenteret vil bli stilt ut i Røldalsgarasjen fra torsdag 24. til lørdag 26. november. Det er Odda kommune og Hordaland fylkeskommune som har gått inn med nødvendige ressurser til prosjektarbeidet for senteret.

 

Juryen skal ha sitt første arbeidsmøte i Røldal 22. og 23. november, og man regner med at vinneren vil kunne presenteres i februar neste år, melder Hardanger Folkeblad.

 

Den nye kirken i sentrum av Våler i Solør skal erstatte den gamle kirken som brant ned i 2009. Det er ennå ikke bestemt når og hvor utstillingen skal finne sted.