Tenk naturlig!
Arkitekter og planleggere har mye å lære når det gjelder ledelinjer og universell utforming, viser ny rapport. Naturlige ledelinjer står sentralt.

Ofte brukes kunstige ledelinjer, som striper og markeringer i asfalt og parkett, for å oppnå universell utforming. Nå viser en ny rapport fra Direktoratet for byggkvalitet og Statens vegvesen at slike ledelinjer ikke alltid brukes så effektivt som de burde. Ikke bare legges de kunstige ledelinjene feil, men de legges også «på toppen» av eksisterende naturlige ledelinjer.
Ifølge rapporten bør byggebransjen legge mer vekt på å oppnå god orientering og veifinning gjennom bevisst bruk av arkitektoniske virkemidler. Det kan dreie seg om kantsteiner, vegetasjon, vann og belysning, arkitektoniske elementer som kan brukes mer aktivt for å gjør det lettere å finne fram. Naturlige ledelinjer bør være hovedløsningen, siden de i ifølge rapporten er vel så effektive som de kunstige.
– Aldri før er det laget en rapport som så grundig viser hvordan arkitektoniske element gjør det lettere å finne fram. Dette er enestående i Norden, ifølge prosjektleder Tone Rønnevig i Direktoratet for byggkvalitet.
Ny metodikk
Rapporten er først og fremst laget for planleggere, prosjekterende, utbyggere, byggherrer og interesseorganisasjoner. Den skal brukes som faglig veileder og presenterer en metodikk kalt veifinningsplan, et hjelpemiddel for hvordan man kan arbeide med dette temaet i delprosjekter, fra oppstart til drift.
De faglige rådene er utarbeidet av Bjørbekk og Lindheim Landskapsarkitekter og Narud Stokke Wiig. Referansegrupper med representanter fra Norges Blindeforbund, Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, Deltasenteret og Statped har gitt innspill.
Rapporten offentliggjøres i morgen, torsdag, på Litteraturhuset i Oslo.