Nyhet

Tatt av vinden

Skyskrapere skaper dalsøkk med sterk vind som blåser gående overende og syklister ut i veibanen. Nå innfører London strengere regler.


Vindforholdene rundt The Walkie Talkie (til venstre) og andre høyhus er blitt uholdbare, og nå innfører Londons myndigheter strengere designkrav for å motvirke sterk vind på gateplan. Foto: TheWitscher/Flickr

Det blåser på toppene, sier man. Men det blåser også på gateplan, særlig når høyhus får vokse fritt, uten at vindforholdene mellom byggene tas med i beregningene. I London har dette begynt å bli et såpass stort problem at myndighetene nå introduserer strengere retningslinjer, melder The Guardian.

Utviklere må nå gjøre grundigere og bredere beregninger av «mikroklimaet» som oppstår mellom nye høyhus. Man må lage modeller av kvartalene, plassere dem i vindtunnel og kjøre i gang datasimuleringer som tar alle faktorer med i beregningen.

Super-windy

Vi kjenner alle til høyhusene i London som er oppkalt etter sitt utseende, fra Richard Rogers´ osterasp til Norman Fosters sylteagurk og Rafael Vinolys walkie-talkie. Nå har det blitt så mange av disse høyhusene at vindforholdene på gateplan er blitt relativt kjipe. The Guardian har snakket med lokale beboere som sier at forholdene rundt walkie-talkie-bygget er blitt «super-windy».

 «You can start walking at the start of Fenchurch Street and it’s fine and then you continue and the wind just comes at you. It’s quite unexpected,» sier Christina Hommel, som jobber i nabolaget.

The Guardian skriver også at forholdene i Leeds har vært enda mer ekstreme, særlig ved høyhuset Bridgewater Place, med midlertidig stengte gater og en fotgjenger som omkom da en lastebil blåste overende.

Det nye retningslinjene vil kreve at man beregner vindforholdene tidlig i designprosessen, og kravene blir strengere når eksponerte områder ligger i nærheten av skoler, parker og sykehus.