Supermodeller og Louis Kahn
To utmerkede utstillinger som viser hvor sexy arkitekturmodeller kan være

Man kan spørre seg hvorfor det ikke er flere utstillinger viet arkitekturmodeller. Denne grenen av arkitektens virke utgjør ikke bare noe visuelt tiltalende og umiddelbart appellerende for lekfolk. Det er også en overlegen måte å kommunisere romlige ideer på sammenlignet med planer, snitt eller detaljtegninger.
Supermodeller på Kunstnernes Hus
Dermed er det gledelig at modellene nå inntar Kunstnernes Hus. Og det er ikke en hvilken som helst ansamling som stilles til skue.
Modell as Ruin er basert på en samling modeller som ble initiert på slutten av 1920-tallet for å imøtekomme en stigende internasjonal interesse for norsk modernisme.
Utstillingen turnerte verden rundt og ble også vist her hjemme på nettopp Kunstnernes Hus som på daværende tidspunkt, i 1931, var et splitter nytt utstillingsrom, regnet som et av Europas mest nyskapende.
Utstillingen ble en braksuksess, men i tiden som fulgte kjølnet interessen, og modellene havnet i arkivene. Der ble de liggende til arkitekturprofessor Mari Lending ved en tilfeldighet snublet over dem. Hun ble fascinert av historien, så den visuelle slagkraften og fikk i stand en utstilling som et samarbeid mellom Kunstnernes Hus og AHO.
Modell as Ruin, 1. november – 15. Desember, Kunstnernes hus, kuratert av Mari Lending og Mari Hvattum som del av et stuidokurs ved AHO

Louis Kahn – The power of architecture
Den amerikanske arkitektur-titanen Kahn oppfyller alle klisjeene tilknyttet ledende utøvere av vår profesjon: Fravær av økonomisk sans, et særdeles uryddig privatliv – og en nærmest religiøs holdning og dedikasjon til faget.
Resultatet er arkitektur i ypperste verdensklasse. Og nå kan hans livsverk sees i en bred utstilling som stilles ut på både Samtidskunstmuseet og Nasjonalmuseet - Arkitektur.
På Samtidskunstmuseet er det i tillegg en tilhørende utstilling som omhandler verk innen billedkunst, foto og installasjon som på en eller annen måte står i relasjon til moderne arkitektur.
Når det gjelder presentasjonen av Kahn, er det stilt ut en omfattende samling tegninger, fotografier, film og modeller som forteller historien om en av de aller fremste modernistens liv og virke.
Professor ved AHO og kursleder for smått legendariske Bygg 3, Per Olaf Fjeld, studerte under Kahn i Philadelphia i 1972.
Han uttaler følgende på museets hjemmesider: «Jeg ser på denne utstillingen ikke bare som en storslått markering av Kahns arbeider, men også som et bevis på at hans beste arbeider er tidløse og fortsetter å inspirere, tiår etter tiår, nye brukere, studenter og arkitekter.»
«Louis Kahn. The Power of Architecture» og «Inside Outside Architecture», 18. oktober 2013–26. januar 2014, Museet for samtidskunst/ Nasjonalmuseet – arkitektur