Storheter fanget på film
Da AHO-studentene feiret digitalt 50-årsjubileum, fant de filmminner fra USA-tur i 1968. Nå er klipp av Walter Gropius, Philip Johnson, Louis Kahn og Peter Pran tilgjengelig for allmennheten.
Fra papirutgaven Arkitektnytt 09/2020
Studentgjengen som tok diplom i 1970 har møttes til faglig utveksling og sosialt samvær flere ganger. I fjor ble en planlagt samling utsatt på grunn av sykdom, og i år ble den effektivt stanset av koronapandemien. Løsningen ble å få alle på nett.
Tilbakeblikk
Det ble en suksess, sier deltaker Henrik Johan Halvorsen til Arkitektnytt. Over nettet kunne de dele nye tanker om arkitektur og hint samt nostalgiske tilbakeblikk, til tross for store geografiske avstander.
– Det var en stor opplevelse for dem som klarte å delta. Det dukket opp gamle bilder og sånt som var veldig hyggelig.
Blant de gamle bildene ble det også snakk om en Super 8-film som studentgruppen laget fra en studietur til USA i 1968. Hittil var filmen kun overført til VHS og DVD, men etter å ha vært i kontakt med Arkitektnytt, bestemte de seg for å gjøre hele filmentilgjengelig ved å laste den opp på Youtube, under tittelen «AHO arkitektur studietur til USA 1968».
Digeruds kontakter
Halvorsen var primus motor for den innholdsrike studieturen i 1968.
– Det som var spesielt var at vi hadde med oss Jan Digerud, som nettopp var kommet hjem fra utdanning og jobb i Amerika, så han hadde gode kontakter blant annet med Louis Kahn. Vi hadde også fått kontakt med Peter Pran, som vi traff der borte.
Turen ble fanget på film med et Super 8-kamera. Råmaterialet klippet studentene senere sammen til en film bygget opp av små sekvenser, med en stemningsbeskrivende intro, forklarer Halvorsen:
– Vi kom frem og så de høye skyskraperne. Det var samme dag som Robert F. Kennedy ble skutt, så vi viser hvordan de flagger på halv stang.
Kaleidoskopisk
Filmen ble tatt opp uten lyd, men fikk senere lagt til lydspor der studentene forteller om møtene med stjernearkitektene.
– Filmen var som et kaleidoskop, og inkluderer blant annet en seanse med Philip Johnson på hans kontor og et klipp fra det kjente glasshuset hans.
Andre sekvenser er fra møter med Bauhaus-grunnleggeren Walter Gropius, Louis Kahn og Peter Pran og hans kone på den tiden, kunstneren Clevon, forteller Halvorsen.
Studentene ble også invitert hjem til Pran, hvor de møtte svarte demonstranter, som var blodige og forslått etter å ha deltatt i opptøyene som fulgte The Democratic National Convention.
I Byggekunst 2/1969 skrev deltakere fra studieturen blant annet om møtet med Louis Kahn på hans kontor, forteller Halvorsen, som husker opplevelsen godt:
– Det var én stol i rommet, den fikk kona mi Ragnhild, som var den eneste jenta med på turen. Jeg husker Kahn snakket til oss om stillhet.