Nyhet

Spacemaker solgt for 2,2 milliarder

Det norske teknologiselskapet Spacemaker er kjøpt opp av den amerikanske software-giganten Autodesk. Nå skal bygg- og byutviklingsverktøyet utvikles ytterligere.


De tre gründerne av Spacemaker. Fra venstre; Carl Christensen (CTO), Håvard Haukeland (CEO) og Anders Kvåle (arbeidende styreformann). Foto: Spacemaker

Oslo-selskapet Spacemaker har de fire siste årene utviklet en skybasert AI-teknologi som gjør det mulig for arkitekter, byplanleggere og eiendomsutviklere å optimalisere potensialet til en utviklingstomt, spesielt i tidlig fase av planleggingen. Selskapet har i dag 115 ansatte, med blant annet matematikere, systemutviklere, arkitekter og designere i teamet.

I dag kom meldingen om at selskapet er solgt til amerikanske Autodesk, et selskap som har blitt et av verdens største på programvare for alt fra biler til smarttelefoner. 

– Vi blir en del av en mye større, internasjonal organisasjon som er unikt posisjonert for å raskere plassere vårt produkt i hendene på prosjektteam rundt om i verden, sier Håvard Haukeland, administrerende direktør og med-gründer av Spacemaker i en felles pressemelding. 

Kraft i innsikt og automatisering 

Andrew Anagnost, administrerende direktør og president i Autodesk, mener Spacemaker er beviset på kraften som ligger i bedre innsikt og automatisering, som igjen gir designere mulighet til å teste urbane designideer på få minutter. 

– Når vi vet at planeten vår vil få to milliarder flere beboere innen 2050, må utviklingshastighet og bærekraftig byplanlegging få høy prioritet. Teknologien til Spacemaker legger til rette for et skifte i hvordan vi forestiller oss og bygger byer, til fordel for både mennesker og miljøet, sier Anagnost i pressemeldingen. 

Andrew Anagnost, president og CEO for amerikanske Autodesk. Foto: Autodesk

Store utfordringer  

Spacemaker ledes av de tre gründerne Carl Christensen (CTO), Håvard Haukeland (CEO) og Anders Kvåle (arbeidende styreformann), som mener klimaendringer og befolkningsvekst er store utfordringer byggenæringen raskt må ta tak i. De hevder at oppkjøpet kan gi en stor mulighet for annen norsk teknologi til å ta større plass på verdensscenen. 

– Med Autodesk på laget får vi en internasjonal arena for teknologikompetanse og innovasjon fra Norge. Dette vil medføre flere spennende jobber her hjemme og muligheter for lokalt talent til å ta steget opp, sier Carl Christensen. 

– En fantastisk jobb 

Andrew Anagnost understreker viktigheten av den kunnskapen som Spacemaker-teamet nå vil tilføre Autodesk: 

– Medarbeiderne i Spacemaker representerer noe av det beste man kan finne i teknologibransjen, og gjør en fantastisk jobb med å støtte arkitekter og utviklere innenfor urban design. Spacemaker vil fortsette å ha sitt hovedkontor i Oslo, og skal ledes av det nåværende lederteamet, sier Anagnost. 

AI-selskapet Spacemaker koster Autodesk  2,2 milliarder kroner i tillegg til selskapets kontanter og et aksjeprogram for ansatte på cirka 185 millioner kroner.