- Slutt å konkurrere på pris!
– Hvis man ikke evner å skille seg ut, ender man med å konkurrere på pris, sa Monna Nordhagen fra Brandlab da hun i går foredro om merkevarebygging for arkitekter.

På NAL-Akademiets kurs «Kommunikasjon og branding» ble arkitekter i går utfordret på å spesifisere hva som skiller deres firma fra andres. Foredragsholder Monna Nordhagen fra merkevarelaboratoriet Brandlab mente at arkitekter tar seg for dårlig betalt, og at problemet ligger i at alle vil være best på det samme, nemlig «alt».
– Man må gjerne prøve å være best på det samme som alle andre, men å konkurrere på pris er lite tilfredsstillende. Hva er det dere gjør bedre enn konkurrentene, spurte Nordhagen. – Hvilke kommunikasjonskanaler har dere tilgjengelig, og hvordan bruker dere dem?
Nordhagen påstod at fleste arkitekter tenker for lite over mottakeren i sin kommunikasjon. Arkitektkontorers nettsider kommuniserer for eksempel ofte på en innadvendt måte, og dette gjør innholdet lite relevant for potensielle oppdragsgivere, mente hun.
Ber arkitekter tenke på kunden
Merkevarebyggeren fikk støtte fra Gunnar Bøyum fra Tjuvholmen KS, som var invitert for å snakke om hvordan arkitekters strategier oppfattes fra en kundes ståsted:
– Dere er for opptatt av å høste anerkjennelse hos andre arkitekter, hevdet Bøyum. – For oss som oppdragsgivere er det likegyldig om dere får positiv omtale i deres egne menighetstidsskrifter. Også prestisjetunge priser er i vårt perspektiv mindre vesentlig enn fornøyde brukere og effektive prosesser.
– Timepris mindre viktig
Bøyum mente at timepris er mindre interessant i valget av arkitekt:
– Det er viktigere at det ferdige produktet er av høy kvalitet og har lave drifts- og vedlikeholdskostnader på sikt. Kravene til arkitekters kompetanse er blitt høyere i et fagfelt som blir stadig mer komplisert. Derfor er det viktig at arkitekter tydelig kommuniserer hva de er gode på. Hva kan dere gjøre bedre eller annerledes? Det er ikke «harry» å selge sine tjenester, sa Bøyum.
Han stilte seg undrende til at arkitektbransjen insisterer på å skille seg fra andre bransjer på dette området.
– Arkitekter må erkjenne at kunden har krav, kunnskap og forventninger. Vi er interessert i deres evne til å gå inn i team, lytte, være problemløser og bidra til effektive prosesser. I den sammenhengen blir kommunikasjonsferdigheter avgjørende, og det er med i vår vurdering både ved valg av arkitekt og ingeniør, sa Bøyum. – Ta kontakt, møt forberedt og overgå kundens forventninger! Dette handler om at bransjen må ta seg selv på alvor.
– Stort behov for slikt kurs
Oslo-kontoret Derlick stilte med fem av ni ansatte på kurset. De var overrasket over at deltakerantallet var relativt lavt.
– Dette må være relevant for mange arkitekter, sier arkitekt Camilla Aakre fra Derlick. – Det er ikke unaturlig at man må markedsføre seg litt, det må man vel i enhver bransje. Når det gjelder profilering, er det nok en utfordring for oss arkitekter å stake ut bare én kurs. Vi skjønte likevel gjennom dette seminaret at vi må reflektere over hva som definerer oss som annerledes enn andre.
Vil finne drømmekunden
Derlick arkitekter var interessert i å øke bevisstheten om egen kommunikasjon fordi de er i ferd med å endre retning og ønsker seg nye typer oppdrag.
– Gjennom kurset ble det klart for oss at det ikke finnes kjappe løsninger her, men vi fikk verktøy til å jobbe med måten vi kommuniserer utad. Vi kommer til å ta tak i spørsmål om hvem vi er, hvilke verdier vi har og hvor vi vil. Det er jo et problem at arkitektkontorer underbyr hverandre fordi vi fremstår som for like, avslutter Aakre.
Alle foredragene fra kurset er lagt ut på nettsiden til NAL-Akademiet.