Nyhet

Slik blir arkitekturåret 2023

Trestrategi, filmfestivaler, biennale og verdenskongress – her er en oversikt over noe av det 2023 har å by på.


Arkitektenes verdenskongress arrangeres i København i juli i år. Foto Rasmus Hjortshøj/Coast

Pandemien har sluppet taket og arkitektur-arrangementene florerer igjen. Her har vi samlet sammen noen foreløpige høydepunkter i året som kommer.

18. januar: Fagseminar om bruk av tre i bygg

På Litteraturhuset i Bergen blir det presentasjon av Bergen kommune sin trestategi, i forbindelse med høringsutkast. Frist for å gi innspill er 15. februar. Møtet vil bli streamet.

19. januar: Bærekraftig frokost

Frokostmøte i regi av Byarkitekten i Bergen, om samskaping i by- og boligprosjekter. Pynteneset,Vålandshagen (Teknikken) og Vindmøllebakken med Randi Augenstein fra Gaining by Sharing/Helen &Hard, Delegården av BOB og Kaleidoscope Nordic og møte med representanter fra Bølgen – seniorer i Bergen. Møtet er i regi av Bærekraftig frokost og Byarkitekten og Statsforvalteren i Vestland står for programmet. Meld deg på her. Møtet vil bli streamet.

26. januar: Programlansering OAF

Oslo Arkitektforening (OAF) lanserer sitt program og utstillingen «Nye stemmer».

26. januar: nr 17-arrangement

Nr 17 er en serie med inspirasjonkvelder, hver gang med et utvalgt tema. Serien er inspirert av FNs bærekraftsmål, og denne kvelden er det fokus på miljø og bærekraft i interiørarkitekturfaget. Dette er første gangen nr 17 arrangeres i Bergen, i kontorene til Asplan Viak.

26. januar: Samtale om knutepunktutvikling

Hvordan sikre en god balanse mellom høy arealutnyttelse, effektive mobilitetsløsninger og attraktive bylivskvaliteter når man utvikler nye knutepunkt, lurer du kanskje? Bjørbekk & Lindheim tar grep og samler areal- og mobilitetsaktører som vil komme med sine refleksjoner rundt hvordan man skaper gode knutepunkt. I kontorets lokaler i Sagveien 23a.

31. januar: Hvordan skape gode rom for lek?

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) avdeling Hordaland og Bergen Arkitektforening (BAF) inviterer til arrangementet «Hvordan skape gode rom for lek» i Asplan Viaks nye kontorlokaler.

Utforming av lekeplasser er et hett tema innen landskapsarkitektur. BAF og NLA holder foredrag 31. januar. Foto: Jiri Havran/Bjørbekk & Lindheim

1. februar: Lansering kurs

Sesonglanseringen av Norske arkitekters landsforbunds (NAL) kursprogram for våren 2023.

27. februar: Oppstart lederkurs

Lederkurs i regi av NAL som vil gå utover våren: Å lede arkitektonisk kvalitet.

Februar/mars: Nordnorsk arkitekturpris

Nord-Norges arkitektforening (NAF) arbeider med å dele ut Nordnorsk Arkitekturpris over i månedsskiftet februar/mars. Foreløpig innhenter de nominasjoner, som du kan lese om her.

1. mars: Byens tak åpner

Byens tak, en ny bar og arena for arkitektur og bykultur på toppen av Folketeaterbygningen i Oslo, åpner 1. mars. Stedet utvikles i samarbeid mellom Rodeo Arkitekter og Fuglen.

8. mars: BAS åpen dag

Bergen arkitekthøgskole arrangerer åpen dag.

9. mars: Åpen dag AHO og NMBU

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) arrangerer åpen dag. Det samme gjør Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Skolene holder åpen dag 8. og 9. mars. Her representert ved NMBU. Foto: NMBU/Håkon Sparre

16. mars: Doga-dagen

Dogas årlige møteplass for arkitektur, design, byutvikling og innovasjon. Program vil snart slippes på deres nettsider.

Mars:

Resultatet av Likestillings- og mangfoldsundersøkelsen skal presenteres i løpet av måneden. OAFs utvalg for likestillling og manfold står bak undersøkelsen som gjennomføres i samarbeid med Arkitektbedriftene i Norge og Arkitektenes fagforening (Afag).

Senest 1. april: Oppstart Futurebuilt Bergen

Prosjektleder for tre år er ansatt og Bergen kommune rigger seg internt for å støtte frem innovative og klimavennlige forbildeprosjekter i Bergen.

20. april: NILs landsmøte

Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) holder digitalt landsmøte. NILs fagdag blir først til høsten.

21.-22. april: NLAs fagdag og årsmøte

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) arrangerer sin fagdag i Oslo med tema «Uro». Årsmøtet avholdes dagen etter.

21.-23. april: Rørosseminaret

Trondhjems arkitektforening (TAF) arrangerer Rørosseminaret. Seminaret er en internasjonal arkitekturbiennale, som ble arrangert for første gang i 1988. Det blir siste året i Apotekergården og seminaret åpnes av Joar Nango.

20. mai: Åpning av Venezia-biennalen

Den den 18. Arkitekturbiennalen i Venezia går av stabelen med tittelen The Laboratory of the Future, og Joar Nangos Girjegumpi-utstilling inntar den nordiske paviljongen.

Joar Nangos Girjegumpi inntar den nordiske paviljongen under Venezia-biennalen. Foto: Knut Åserud

3.-11. juni: AHOs diplomutstilling

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) viser sin diplomutstilling.

22. juni: Gradsdagen på NMBU

Institutt for landskapsarkitektur (ILA) på NMBU inviterer til Gradsdagen. På programmet står presentasjon av masteroppgavene fra landskapsarkitektstudentene ved ILA, NMBU. Programmet er tettpakket og variert, med en rekke parallelle sesjoner, med både sensor og publikum til stede.

2.-6. juli: Verdenskongress

I juli arrangeres Verdenskongressen for arkitekter (UIA) i København under tittelen «Sustainable Futures – Leave No One Behind». Dette er første gang kongressen blir holdt i Norden.

20.-27. aug: BAS diplomutstilling

Bergen Arkitekthøgskole (Bas) arrangerer sin diplomutstilling.

August: Arkitekturfilmfestival i Haugesund

I august 2023 er det fem-års jubileum for Norwegian ArchFest - som arrangeres av Haugesund kommunes Enhet for byutvikling og Den norske filmfestivalen i Haugesund, i samarbeid med HOLON arkitektur og Vikanes Bungum Arkitekter as. Stemmer fra inn- og utland samles for å inspirere og engasjere til et styrket samarbeid om en mer balansert byutvikling. Dato kommer.

Arkitekturfilmfestivalen Archfest arrangeres for femte gang i Haugesund i august. Illustrasjon Andreas Lorenzens

9.-10. september: Open House Bergen

Årlig arkitekturfestival som går over en helg. En del av Open House World Wide og ble arrangert for første gang i Bergen i 2022.

12.-14. september: Oslo Urban Week

Tre dager med samtaler og debatt om arkitektur og byutvikling i Tullinkvartalene i Oslo. Se mer her.

23.-24. september: Open House Oslo (OHO)

OHO arrangeres siste helgen i september. Formålet med OHO å «vise fram arkitektoniske mesterverk i Oslo og Viken for innbyggerne. Målet er å gi alle muligheten til å oppleve arkitektur; det være seg bygninger, interiører, hager, parker og uterom».

28.-30. september: IFLAs verdenskongress

Årets verdenskongress for landskapsarkitekter, arrangert av International Federation of Landscape Architects (IFLA), avholdes både i Stockholm og Nairobi. Temaet er «Emergent Interaction».

Stockholm og Nairobi arrangerer årets verdenskongress for landskapsarkitekter sammen. Illustrasjon IFLA

Oktober/november: Bylivkonferansen

Dato er ikke satt ennå, men NALs Bylivsenteret arrangerer Bylivkonferansen på senhøsten.

18.-26. oktober: BIFF+Byarkitekten

Byarkitekten viser sammen med Bergen Internasjonale Filmfestival fem filmer der arkitektur og byutvikling er tema. Faglige innledninger, samtaler og debatter.

24. november: Byutviklingskonferanse i Bergen

Siste fredag i november er det Byutviklingskonferanse i Bergen, og her utdeles tradisjonen tro Arkitektur- og byformingsprisen for Bergen kommune.

Skjer det ting i din del av arkitektverden som ikke er med på listen? Send en epost til arkitektnytt@arkitektnytt.no