Skikkelige skikker
Arkitekturhistorien i Sogn og Fjordane er tuftet på grundig byggeskikk. Nå er over fem hundre eksempler på dette samlet mellom to permer.
Fra papirutgaven Arkitektnytt 10/2019

Den har kanskje tatt ti år å skrive, men endelig er den ferdig. Boken «Husa våre» forteller historien om byggeskikk og arkitektur i Sogn og Fjordane, fra Urnes stavkyrkje i år 1130 til Tungestølen turisthytte, tegnet av Snøhetta, i 2019. Praktverket gis ut på Selja Forlag og er forfattet av sivilarkitekt og amanuensis ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Kolbjørn Nesje Nybø. Forlegger Torkjell Djupedal har vært redaktør.
– Det er blandingen mellom byggeskikk og byggekunst som først og fremst kjennetegner arkitekturen i Sogn og Fjordane, sier Kolbjørn Nesje Nybø på telefon fra Vestlandet.
– Vi er et distriktsfylke der byggherre og håndverker har hatt stor innvirkning på det som er bygd. Og så er det et sted med mange embedsmannsgårder og prestegårder. Lange hvite trehus med en dør på midten, sier Nybø med et beskjedent smil i stemmen.
Det kollektive minnet
Ikke la deg lure. «Husa våre» presenterer over fem hundre hus og bygningsmiljøer i fylket: fredede hus, fyr, skoler, rådhus, forsamlingshus, fabrikker, kraftstasjoner, banker, villaer, boliger, turisthytter, hotell, prestegårder, løer, gårdshus, sjøhus, flyplasser, posthus og sykehus. Til og med en fredet bensinstasjon er det blitt plass til.
Boken ønsker dessuten å sette byggeskikken og arkitekturen i Sogn og Fjordane inn i en både nasjonal og internasjonal sammenheng:
– Byggeskikk er en stor del av det kollektive minnet, og derfor er det viktig med skikker. Det blir dessuten stadig hottere og hottere med skikker, og arkitektene må skjønne hva skikker er! Det trigget meg til å skrive ferdig boka, sier Nybø.
Han forteller at dette er den første boken om arkitekturen i vestlandsfylket, og at en av tankene bak var å se på den norske arkitekturhistorien med et fylke som innfallsport.
– Dette er regional arkitektur, og å se på hvilke karakteristiske bygningstyper som blir brukt, det er jo skikkens vesen, typologien. Og typologi er viktig, sier Nybø.
To blir til ett
Boken lanseres lørdag 30. november i Gamlebanken på Nordfjordeid, en dato som sammenfaller med to dagers-samlingen til Sogn og Fjordane Arkitektlag (SoFA) samme sted. Også en annen begivenhet har gjort det nødvendig å få ferdig boken før 1. januar, 2020:
– Nå som Sogn og Fjordane skal slå seg sammen med Hordaland, er det jo greit få oppsummert litt, sier Nybø.
– Det har vært en kronglete vei å få den ferdig.
