Nyheter

Setter spørsmålstegn ved arkitekturhus uten konkurranse

Hvis «Arkitekturhuset» skal legges til Akershus festning, er det mulig at NAL/OAF ikke utlyser noen konkurranse. Unge arkitekter reagerer. 

OAF og NAL utreder muligheten for relokalisering til det gamle renseanlegget på Akershus festning. Illustrasjonen er hentet fra det som kalles en uforpliktende mulighetsstudie, utført av Skaara arkitekter.

– Det er ikke noe prinsipielt i veien for å drive med direkte tildeling av prosjekter. Men hvis Norske arkitekters landsforbund vil være et forbilde som oppdragsgiver, bør de følge oppfordringen de selv gir andre om å holde åpne konkurranser. Etableringen av «Arkitekturhuset» er en sjelden anledning, sier Sissil Gromholt fra Pushak arkitekter. Hun er selv medlem i NAL og deltar ofte i konkurranser.

 

Ett av flere alternativer

Som Arkitektnytt skrev i forrige uke, er det gamle renseanlegget ett av flere alternativer som nå utredes for relokalisering av NAL og Oslo arkitektforening. Renseanlegget eies av Forsvarsbygg. Det spesielle med dette alternativet er at avgjørelsen om hva som skal bygges der skal tas allerede før sommeren. NAL og OAF har kastet seg inn i konkurransen om lokalene, med en relativt abstrakt mulighetsstudie. Forslaget er ett av seks som Forsvarsbygg vurderer i en konkurranse om både program og finansiering.

 

Sprikende svar

Hvis NAL og OAF får tilslaget om å transformere anlegget til «Arkitekturhuset», er det høyst usikkert om det vil være tid til å holde en konkurranse om hvordan lokalene skal utformes. Arkitektnytt får ulike svar fra forskjellige aktører:

 

Tor Krogh i Forsvarsbygg: – Dette er et løp vi har lagt opp for lenge siden, for at bygget skal stå ferdig til grunnlovsjubileet i 2014. Slik vi ser det, har vi nå bare tiden og veien, derfor blir det ikke tid til noen konkurranse.

 

Arkitekt Kim Skaara, styremedlem i OAF og medlem i prosjektgruppen for arkitekturhuset: – Hvis Forsvarsbygg velger oss, vil vi måtte gi oppdraget direkte til et arkitektkontor som NALs og OAFs prosjektgruppe velger.

 

Kurt Singstad, styremedlem i NAL og medlem i prosjektgruppen for arkitekturhuset: – En konkurranse her hadde vært spennende, og det er ikke sikkert at siste ord er sagt i denne sammenheng. Det skal jo forhandles før en eventuell avtale kommer på plass, og det er viktig å skape handlingsrom for en god og kreativ prosess.

 

Singstad understreker at valget av lokaler langt fra er tatt selv om NAL og OAF har meldt sin interesse for lokalene i festningsanlegget. Han forteller at det uansett kan vise seg ikke å være hensiktsmessig å holde en arkitektkonkurranse i forbindelse med nye lokaler for NAL og OAF, blant annet fordi det ikke er gitt at det skal dreie seg om noen form for nybygg.

 

– Det handler om å være åpen for ulike muligheter både med hensyn til lokalisering, samarbeid, samlokalisering og konsepter hvor vi inngår i en større sammenheng, sier NAL-representanten.

 

– Burde uansett satse på konkurranse

Arkitekt Jim Dodson i Various Architects setter spørsmålstegn ved at det ikke skulle være aktuelt for NAL og OAF holde en åpen konkurranse om arkitekturhuset uansett hvilken løsning de går inn for.

 

– Hva slags lokaler er det man ikke trenger å gjøre noe med? Det skal mye til før det er helt uaktuelt med en arkitektkonkurranse, selv om det måtte være i et tilfelle hvor man samlokaliseres med andre i et eksisterende bygg.

 

Hvis renseanlegget blir det endelige alternativet, mener Dodson at NAL bør holde en åpen og godt organisert konkurranse for å vise andre hvordan det skal gjøres. Man kan ikke godta at tidspress skal forhindre en åpen konkurranse om disse lokalene, mener han:

 

– Her må NAL vise handlekraft, sier arkitekten som selv kommer fra et ungt kontor som er aktive i konkurranser.

 

– En konkurranse behøver ikke være tidkrevende, men kan gjøres på konseptnivå innenfor de gitte rammene av tid og økonomi. Et av argumentene for å holde konkurranser, er å gi unge kontorer mulighet til å etablere seg. Det er lite sannsynlig ved en direkte tildeling, avslutter han.