Seks team utvalgt
Disse seks skal være med på parallelloppdraget for å forme nytt regjeringskvartal. Evalueringskomiteen er også offentliggjort.

Statsbygg har innstilt seks team i den åpne anbudskonkurransen om parallelloppdrag vedrørende byplanprinsipper og byplangrep for det nye regjeringskvartalet.
Ved tilbudsfristen utløp hadde Statsbygg mottatt tilbud fra 24 konsulentteam. På forhånd hadde Statsbygg signalisert at de så for seg å gå videre med 4-7 team, og har endt opp med å innstille følgende:
- LPO/ Arkitekt Kristine Jensens tegnestue/ Norconsult (Oslo/Aarhus)
- Snøhetta (Oslo)
- White (Gøteborg/Oslo)
- BIG (København)
- Asplan Viak (Oslo)
- MVRDV (Rotterdam)
Honoraret er satt til 1,5 millioner kroner per team. Og tilbyderne er evaluert etter to hovedkriterier, kompetanse og oppgaveforståelse.
– Teamsammensetningen har vi vurdert nøye, og med de seks konsulentteamene står vi igjen med en sterk fagkunnskap med god fordeling på profesjon og bakgrunn. Dette er seks team med svært god tverrfaglighet, og med underleverandørene er det også god spredning på medarbeidernes alder og erfaring. Alle teamene har forstått hva som er utfordringene i denne viktige oppgaven, og vi er svært fornøyd, sier utviklingsdirektør Bjørne Grimsrud i Statsbygg.
På nyåret vil de valgte temaene starte å jobbe med parallelloppdraget. Målet for oppdraget er å utarbeide velbegrunnede og godt visualiserte forslag til byplanprinsipper og overordnet byplangrep for det nye regjeringskvartalet. Konsulentteamene vil i mars 2015 levere sine forslag som skal stilles ut i fire uker.
– Det er viktig å presiseres at dette er et parallelloppdrag som er en åpen, honorert idéutviklingsprosess. Det er ikke en konkurranse hvor det kåres en vinner. Forslagene skal grundig evalueres, og det skal i etterkant utarbeides et endelig forslag til byformgrep som grunnlag for en statlig reguleringsplan. Det kan da hentes elementer fra alle teamenes innspill, forklarer Grimsrud.
Statsbygg har plukket ut en evalueringskomité til å vurdere forslagene fra konsulentteamene når de leveres i mai. Komitéen består av 10 personer og ledes av den danske professoren Jens Kvorning fra Det kongelige danske kunstakademis skoler for arkitektur, design og konservering.
I tillegg til de formelle teamene har Statsbygg inngått en samarbeidsavtale med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Med de samme oppgave rammene og fristene skal et studentkurs, parallelt med konsulentgruppene, utarbeide et eget planforslag for det nye regjeringskvartalet. Intensjonen er at studentenes arbeid bringes inn i planarbeidet og kommende diskusjon om byplangrep og byplanprinsipper.
Innstilte tilbydere med underleverandører til parallelloppdraget i Regjeringskvartalet:
LPO/Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue/Norconsult
Sweco
Snøhetta Oslo AS
Arup
Joanna Hench
SINTEF
White Arkitekter
Alliance arkitekter
Sweco
BIG
Hjellnes Consult
Gullik Gulliksen
Atelier Ten
Asplan Viak
Jarmund/Vigsnæs
Project for Public spaces
Christian Joys
Claes Patrik Söderquist
MVRDV
SAAHA AS
Arup
Lala Tøyen
Migrant As
iark AS
Hovind AS
Degree of Freedom
Evalueringskomiteen:
Leder av komiteen: Prof. Jens Kvorning
NAL-oppnevnt medlem: Oppnevnes etter kontrahering
NLA-oppnevnt medlem: Prof. Jeppe Aagaard Andersen
Prosjekteier Statsbygg: Strategi- og utviklingsdirektør Bjørne Grimsrud
Trafikk/transport: Fagdirektør Sidsel Sandelien
Kulturminner/-miljøer: Sivilarkitekt Nils Marstein
Sikkerhet: Sivilarkitekt Marius Botten
Klima og miljø: Sivilingeniør Katharina Th. Bramslev
Norsk fagperson: Prof. Karl-Otto Ellefsen
Skandinavisk fagperson: Stadsarkitekt Karolina Keyzer