Pusser opp Aud Max
NMBU med konkurranse om rehabilitering av den vernede studentbygningen Aud Max. – Et typisk eksempel på norsk modernisme fra 1970-tallet, sier prosjektleder Urs Jeltsch.

En punktert glassfasade, lekkasjer og synlige skader på bordforskalingsbetongen. Auditorium Maximum bedre kjent som bare Aud Max, har definitivt sett bedre dager. Men den fredede bygningen, tegnet av Leif Olav Moen (1928-1986), som siden 1971 har vært studentenes tilholdssted ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), skal nå få en etterlengtet rehabilitering.
– Det har blitt gjort veldig lite med bygningen de siste femti årene, og vi må derfor gjøre mye nå. Det handler om alt fra å bedre inneklima, rette opp en uheldig detaljering av glassfasaden, få til en ny solskjerming og bedre energibruken i bygningen, sier Urs Jeltsch, arkitekt og prosjektleder ved NMBU, til Arkitektnytt.
Tidlig samspill
Aud Max inneholder NMBUs største auditorium med 750 sitteplasser. Huset brukes til forelesninger, eksamener, seremonier og Studentersamfunnets egne konserter, teateroppsetninger og revyer. Det er også her studentuka «Uka i Ås» arrangeres annethvert år, og målet er at bygningen skal være ferdig rehabilitert til Studentersamfunnets hundreårsjubileum høsten 2024.
– På grunn av tidsfristen har vi valgt konkurranseformen samspillsentreprise. Det betyr at arkitektene må samarbeide med entreprenører og leverandører allerede i første runde, slik vi vet at tiltakene de foreslår lar seg gjennomføre, sier sveitsiske Jeltsch.

«Meget ukonvensjonelt»
Aud Max ble behørig omtalt i Byggekunst da det sto ferdig i august 1971 og blir blant annet beskrevet som «tildels meget ukonvensjonelt». Prosjektleder Jeltsch forteller om et bygg typisk for sin tid.
– Bygningen er veldig fint utført og er et helt spesielt og nærmest sært bygg med mange fine detaljer. Det er preget av 1970-tallets modernisme og det er tydelig at tysk-amerikanske Mies van der Rohe var et forbilde for Moen. Det er viktig for oss å finne arkitekter som forstår viktigheten av å ivareta denne arven innenfor fredningsbestemmelsene, sier Jeltsch.

– Minst femti år til
Han understreker at det nettopp på grunn av fredningsstatusen, er viktig å få arkitekter inn i rehabiliteringsprosessen tidlig, selv om mange av problemene til bygget er av mer av en teknisk art.
– For å oppgradere bygningen til dagens krav, finne nye tekniske løsninger og få ned energiforbruket, trenger vi arkitekter som er gode til å finne løsninger i grensesnittet mellom bevaring og videreforedling og som samtidig treffer dagens standard innen effektivt arealbruk og redusert energibruk. Målet er å bevare og utvikle den femti år gamle bygningen, slik at den kan blir brukt i minst femti år til.
Konkurransetekst ligger på Doffin. Målet er at forprosjektet får oppstart etter sommeren og at byggestart kan bli januar/februar 2023. Målet er gjenåpning høsten 2024.