Mottok Prins Eugen-medaljen
Beate Hølmebakk og Per Tamsen mottok onsdag Prins Eugen-medaljen av den svenske kongen, for fremragende kunstnerisk virke.

Beate Hølmebakk og Per Tamsen mottok i dag den svenske Prins Eugen-medaljen, for fremragende kunstnerisk virke. Det var Sveriges konge, Carl 16. Gustaf, som delte ut medaljen på det kongelige slott i Stockholm.
– Vi har ikke fått noe særlig med priser og sånt før, så for oss er dette stort, sier Beate Hølmebakk på telefon til Arkitektnytt etter å ha tatt imot medaljen hos den svenske kongen.
Arkitektparet driver kontoret Manthey Kula, som de grunnla i 2004
– Stas
Et lite utvalg utøvere innen ulike kunstneriske fag får utmerkelsen hvert år. De eneste norske arkitektene som har fått medaljen tidligere er Arnstein Arneberg, Kjell Lund, Sverre Fehn, Jan Olav Jensen og Kjetil Trædal Thorsen.
– Det er stas å se hvem som har fått den før. Det er ikke så mange norske arkitekter, men det er mange vi har stor respekt for, og det er veldig hyggelig å være en del av den rekka.
Selve utdelingen med den svenske kongen og dronning omtaler Hølmebakk som veldig formelt og høytidelig, men også veldig hyggelig.

Arkitekten som generalist
Tildelingen ble kjent 5. november, på Eugendagen, til minne om «kunstnerprinsen» Eugen. Medaljen ble innstiftet i 1945 av kong Gustaf V.
– Ble dere overrasket da nyheten om medaljen kom?
– Ja, man går jo ikke rundt og tror man skal få en kongelig medalje, enda mindre to!, sier Hølmebakk på telefon.
I begrunnelsen for tildelingen blir Manthey Kulas virke og det at kontoret jobber bredt trukket fram som sentralt. I tillegg blir tre prosjekter nevnt spesifikt: Papirprosjektet Archipelago, hus på Hamburgö i Sverige og minnestedet på Utøyakaia, blir alle trukket fram som eksempler på bredden og kvaliteten på kontorets arbeid.
– Vi tror jo veldig på ideen om arkitekten som en generalist, så at det blir lagt merke til er vi veldig glad for. Vi er jo et lite kontor som i mange år har drevet ganske marginalt, med ting vi tror på, som papirprosjekter og små bruksbygg i landskap. Vi har ikke hatt så mange prestisjeprosjekter, bortsett fra minnestedet. Vi har valgt å jobbe på vår måte, og da syns vi det er fantastisk hyggelig å bli stående i den rekke av flinke arkitekter, avslutter Hølmebakk, på vei til flyet tilbake til Norge.