Hedret av Arkitekturopprøret
Arkitekturopprøret har kåret årets vakreste og styggeste nybygg. Se vinnerne her

– Leve arkitekturopprøret!, sa Petter Olsen da han tok imot Arkitekturopprørets hederspris onsdag kveld.
Arkitekturopprørets hederspris 2022 er tildelt Ramme fjordhotell i Hvitsten. Det er klart etter at 11.000 personer har avlagt sin stemme i kåringen. Prisutdelingen fant sted på Gamle Rådhus Scene i Oslo onsdag kveld.
Ramme fjordhotell, tegnet av Enerhaugen arkitektkontor, fikk 21,7 prosent av stemmene.
– Folk setter pris på at den nye utvidelsen er bygget med hyggelig, vakker arkitektur som, såvidt jeg kan, bedømme er godt gjennomført, og som jeg tror mange setter pris på. Det er svært sjelden det bygges slikt i vår tid, det tror jeg virker veldig forfriskende, sier Saher Sourouri fra Arkitekturopprøret til Arkitektnytt under prisutdelingen.
«Denne bebyggelsen fortsetter tradisjoner fra 1800-tallets industriarkitektur og bondebygninger, og viser at funksjoner som museum og moderne hotelldrift kan lages i en gjenkjennelig og tiltalende drakt», skriver Arkitekturopprøret i sin omtale av vinnerprosjektet.
På andreplass i avstemningen, med 17,1 prosent av stemmene, kom Håpets katedral i Fredrikstad, som tidligere i juni også fikk hederlig omtale av Arnstein Arneberg-juryen. På tredjeplass kom Buer Restaurant i Ullensvang, med 15,6 prosent av stemmene.

Grøss av Nasjonalmuseet
Den mindre ærefulle Grøssmedaljen gikk til Nasjonalmuseet, som fikk 22,3 prosent av stemmene. Medaljen, som i likhet med hedersprisen ble utdelt for første gang i fjor, tildeles et nybygg som «skjemmer sine omgivelser».
– Grøssmedaljen er verdens enkleste pris å dele ut, sa Sourouri fra scenen under utdelingen.
«Gode materialer og en lavmælt utforming har ikke vært tilstrekkelig for å lage et museum som fungerer i byen», heter det i Arkitekturopprørets omtale av Nasjonalmuseet, som er tegnet av tyske Klaus Schuwerk (Kleihues+Schuwerk).
Sourouri er ikke overrasket over at Nasjonalmuseet «vant» Grøssmedaljen.
– Sånne store nasjonale byggeprosjekter er noe folk i hele landet engasjerer seg i og får et forhold til. Personlig stemte jeg på noe annet, men jeg syns nasjonalmuseet er fortjent. Det er jo et bygg som totalt mangler estetikk, sier Sourouri.
«Her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, på bekostning av en skulpturell og monolittisk virkning som ingen har bedt om», er dommen som felles over museet som åpnet for publikum i juni, og kostet over seks milliarder å bygge.
På andreplass og tredjeplass til Grøssmedaljen kom Skir i Tromsø (13,9 prosent av stemmene) og Nye Valentinlyst i Trondheim (11,9 prosent).
Arkitekturopprørets priser ble i år utdelt for andre gang. De 11.000 som stemte var en liten økning fra i fjor, da det var omkring 10.000 som avga stemme.