Påmeldte fra 70 land til 120 Hours
Startskuddet for femdøgnskonkurransen 120 Hours går mandag. Archdaily kaller den «en av verdens viktigste studentkonkurranser».

I 2010 startet tre AHO-studenter studentkonkurransen 120 Hours, et arrangement med lav terskel, samfunnsaktuelle temaer og en tidsramme på fem døgn. I år er 120 Hours verdens største studentkonkurranse og har et svært godt renommé på verdensbasis.
Den hemmelige oppgaven lanseres første konkurransedag, og deltakerne har 120 timer på seg før levering. I år var det Archdaily som fikk eksklusivitet på offentliggjøringen av tematikken, som også var hemmelig for inntil 14 dager siden.
«Konkurransen skal oppfordre studentene til å tenke nytt og tenke om igjen på hva den nåværende bærekraft-tilstanden i arkitekturen er», skriver Archdaily. Utkastene skal også skape «en opplevelse publikum», skriver nettmagasinet.
Rekord-år
En av AHO-studentene som for tre år siden startet studentkonkurransen, Hans Martin F. Halleraker, slår fast at dette er et rekordår for 120 Hours. Det er allerede i dag, torsdag, 700 påmeldte fra 60-70 land, mot 44 land i fjor. Det ventes å komme ytterligere hundre påmeldinger daglig fram til startskuddet mandag morgen slik at det totalt ender med 1000 påmeldte, mot 780 i fjor.
van Loon og Brillemburg
Erfaring fra tidligere år viser at litt under halvparten av de påmeldte faktisk leverer forslag, så årets stjernespekkete jury får nok å gjøre.
Juryen består i år av Ellen van Loon, partner i OMA, Nanne de Ru fra Powerhouse company og The Berlage, Eva Franch fra Storefront, Alfredo Brillembourg, grunnlegger av Urban Think Tank og studentrepresentant Martin Brandsdal fra AHO.
Skal bygges
Det sjette jurymedlemmet er hemmelig. Vedkommende er ny partner i konkurransen og kan komme til å bli garantist for at vinnerutkastet faktisk blir bygget, forteller Martin F. Halleraker.
– Vi må holde litt igjen og ikke love for mye her, men det er et helt konkret realiserinspotensiale i år. Det kommer selvfølgelig an på vinnerutkastet, men det er ganske sikkert at vi kan få bygget, sier Halleraker.
Han er en av tre gründere bak 120 Hours sammen med Peder Brand og Magnus Asker Pettersen.
Nytt nett
I fjor høst fikk 120 Hours doblet budsjettet sitt takket være NRKs programserie Kulturquiz og arkitekt-laget som dro i land seieren. Quizlaget besto av redaktør Ingerid Helsing Almaas i Arkitektur N og arkitekt Magne Magler Wiggen. De hadde valgt ut gjengen fra AHO som mottakere av en pengepremie på 100 000 kroner.
Kulturquiz-pengene brukte 120 hours til å lage en ny nettplattform. Den ble lansert i vinter og har gjort det enklere å melde seg på og enklere å publisere utkastene når de kommer inn. Etterhvert skal nettsiden gjøres om til en internasjonal publiseringsportal for studenter. Akkurat hvordan den skal se ut og hvilke kriterier som skal brukes, er ikke bestemt ennå, sier Halleraker.
Ny arrangørgruppe
Nytt i år er også en helt ny prosjektorgansiasjon. De opprinnelige ildsjelene har samlet en ny gruppe som skal ta over konkurransen.
– Vi startet 120 Hours for å skae engasjement og kritisk tenkning på AHO, og vi håper selvfølgelig på en vinner herfra i år. Det ville i så fall være første gang i vår kanppe fire aår lange historie, avslutter Halleraker.
