OAT ønsker framtidsrettet kurator
Idag utlyses kuratorstillingen for Oslo Arkitekturtriennale 2016. OAT ønsker at vedkommende skal se framover.

OAT-direktør Hege Maria Eriksson ønsker et sterkt tema og et sterkt konsept. Med et blikk for det som ligger foran oss.
– Dere skriver at OAT skal «stimulere til diskusjon om arkitekturens framtid og arkitekturfagets relevans i framtiden.» Det er her føringene ligger?
– Ja, men det er ikke et gitt tema, det skal være en åpen utfordring. Vi håper at vi får mange ulike forslag til hvordan man kan forstå og jobbe med framtiden. Ikke minst håper vi at noen har ideer om hvordan vi kan ta fatt i store globale utfordringer, som klimaendring, befolkningsvekst, økonomisk og politisk ulikhet og usikkerhet. Dessuten er vi interessert i teknologisk utvikling og potensielle mulighetsrom. Kanskje får vi et konsept som klarer å se langt fram, og med det sier noe interessant om samtid, fortid og framtid, sier Eriksson.
Kunnskapsinnhenting
OAT legger vekt på at triennalen skal være en arena for utforskning og utvikling, ikke ulikt Rem Koolhaas´ uttalte ambisjon for den pågående arkitekturbiennalen i Venezia.
– Det er faktisk det aller viktigste vi gjør i utlysningen. Det er viktig ikke bare å vise fram noe under triennalen. Vi vil bruke hele triennaleperioden og produsere et innhold som har interesse ut over noen hektiske uker. Verdien av dette lærte vi av arbeidet med kurator Rotor og utstillingen Behind the Green Door. Vi definerer kurators arbeid med OAT som et utforsknings- og utviklingsarbeid som først avsluttes med en publikasjon etter triennalen, sier Eriksson.
Konkurranse i 2015
Nytt av året er en konkurranse eller et parallelloppdrag i 2015 som kurator skal utforme i forkant av triennalen. Resultatet skal enten levere innhold til kjerneprogrammet eller levere egne programposter. Det vil OAT bestemme sammen med kurator. Dette er en viktig del av forskningsambisjonen til OAT.
Forøvrig er en OAT-kurators viktigste arbeidsoppgaver å kuratere en hovedutstilling på DogA, et prosjekt i et offentlig rom i Oslo og en internasjonal konferanse, samt å inspirere og hente innspill fra et mangfoldig sideprogram.
Triennalen omorganiseres ikke
– Hva betyr triennalen for norsk arkitektur nasjonalt og internasjonalt?
– OAT oppfattes internasjonalt som et interessant sted for faglig utveksling, og vi håper arkitektene vil bruke triennalen mer aktivt for å ta del i denne utvekslingen.
– Har omorganiseringen av Norsk form og Norsk design råd til sammenslåtte Norsk design- og arktiektursenter noen innvirkning på triennalen?
– Nei. Avtalen om å drive sekretariatet er overført fra Norsk Form til Norsk design- og arkitektursenter, og Oslo arkitekturtriennale vil uansett videreføres og utvikles som organisasjon etter foreningens formål og strategi.