Nyheter

Nyheter på en vindfull fredag

I ukas kavalkade kan du blant annet lese om byutvidelse i Bergen, grønne Ikea-tak, arkitekturlinje på videregående, nytt landskapsstudium på AHO og skryt i Wallpaper.


Kan Store lungegårdsvannet i Bergen bli Nordens Venezia? Foto: Aqwis/Wikimedia Commons

Ny bydel i Bergen?

Flere store norske byer må forholde seg til plassmangel i sentrum i årene som kommer. I Bergen, som allerede har områder fundamentert på utfyllinger i sjøen, diskuteres det hvordan man skal få plass til stadig flere innbyggere. Fortetting må til, men hvordan skal den foregå? Erling Dokk Holm foreslår å utvide sjøgrensa ved hjelp av utfylling, mens Jørund Vandvik, administrerende direktør i Nordea Liv, peker den andre veien, mot bydammen Store Lungegårdsvannet. 

 

«Regjeringa sitt val av ny trasé for stamveg og tog til Voss (det såkalla K5 alternativet) gir nå ein historisk mulighet til å tenka nytt og enda større rundt Store lungegårdsvann som ny bydel, gjennom bruk av dei overskuddsmassane som ein vil få til å fylla ut mesteparten av området», skriver Vandvik i Bergensavisen.

 

«I ein plan for stor utfylling av Store lungegårdsvannet kan ein legga inn både vannspeil, kanalar, båthavn, badeområde og gjerne opning av den gamle kanalen inn til lille lungårdsvann. Nordens nye Venezia?» spør Vandvik.

Slik skal nye Ikea Forus se ut. Foto: Ikea
Slik skal nye Ikea Forus se ut. Foto: Ikea

Grønt Ikea-tak

På Forus i Sandnes bygges nytt Ikea-varehus og kommunepolitiker Per A. Thorbjørnsen fra Venstre ber om at det nye varehuset skal få grønt tak, slik Ikea Åsane i Bergen har fått etter krav fra Bergen kommune. Dagens varehus på Forus er omtrent 20 000 kvm stort, og det nye blir enda større.

 

– Her snakker vi om en gigantisk flate. Alternativet til vegetasjon er grus eller plater. Over 20 000 kvm grus er ikke framtiden, sier Thorbjørnsen til Rogalands Avis. 

 

Varehussjef Hans Inge Skadberg mener imidlertid at saken i Bergen er spesiell og at Ikea allerede har gjort mye for å skape et miljøvennlig nytt varehus på Forus.

 

– Den blågrønne faktoren er den høyeste på et Ikea-anlegg i Norge, uten grønt tak, sier Skadberg til avisen.

Kræsjer dette med kulturminnevern? spør Sandnes byplanlegger, Ole Tonning. Illustrasjon: Plank arkitekter
Kræsjer dette med kulturminnevern? spør Sandnes byplanlegger, Ole Tonning. Illustrasjon: Plank arkitekter

Stopp for Øglænd-kvartalet

Planene for Øglænd-kvartalet i Sandnes sentrum går igjen i stå, melder Stavanger Aftenblad. Denne gangen er det fylkeskommunen som står i veien for prosjektets videre utvikling.

 

– Fylkeskommunen har kommet med en innsigelse som går på hensynet til kulturminnene og kulturmiljøet i området og mener at prosjektet ikke svarer godt nok på hvordan disse skal ivaretas. Vi har anbefalt å gå for ny politiske førstegangsbehandling for å få tydeligere politiske signaler på handlingsrommet i prosjektet, sier byplanlegger Ole Tonning i Sandnes kommune til avisen.

 

Utbygger SPG Øglænd er frustrert over gjentatte forsinkelser og løpende finanskostnader.

 

– Vi er helt uenige i at saken skal opp til ny førstegangsbehandling. Det går altfor tregt i det offentlige. Saken har allerede vært til behandling med positivt vedtak. Vi har endret på en rekke ting, deriblant høyden, og vi ser ingen grunn til å starte om igjen, sier Morten Håland som jobber med prosjektet for SPG Øglænd, til Stavanger Aftenblad.

Ny arkitekturlinje i videregående skole

Fra og med skoleåret 2016/2017 gjør Utdanningsdirektoratet flere endringer for utdanningsprogram i den videregående skolen. Programområde for formgivingsfag vil bli omgjort til det nye studieforberedende utdanningsprogrammet Kunst, design og arkitektur. Dette navneskiftet innebærer en økt vektlegging av arkitekturfaget i den videregående utdanningen.

 

Innad i fylkeskommunene vurderes det nå hvilke skoler som skal tilby det nye studieforberedende programmet. Noen steder er det interessen fra framtidige elever som avgjør hvorvidt programmet opprettes. Telemark fylkeskommune ønsker å etablere Kunst, design og arkitektur ved Porsgrunn videregående skole. For å få til det må det minst være 25 søkere til de totalt 30 plassene.

 

– Det tror jeg vi skal møte, sier rektor Monica Steinbakken til Porsgrunns Dagblad.

 

– Under praksiskurset i november var det 52 interesserte. Vi vet at det er rundt 20 som er helt sikre på at de kommer til å søke. Interesserte må søke innen fristen 1. mars.

 

Wallpaperhyllest til tre norske designere

I januarutgaven av magasinet omtales 60 designere fra hele verden  som Wallpaper mener vil ha stor innflytelse på faget i fremtiden. Blant de utvalgte er det tre norske:  Edvin Klasson, med solsengen Red and White Sunlounger, Alexander Åsgård med sitt kombinasjonsmøbel Duplé, og Solgaard Dahl, med Light Dependent Object.

Solsengen Sunlounger. Foto: Edvin Klasson
Solsengen Sunlounger. Foto: Edvin Klasson

OAF på heldagsseminar om Hauskvartalet

Klokka 13.00 lørdag starter et innholdsrikt heldagsseminar om Hauskvartalet i kultur- og bypolitisk perspektiv. Blant deltakerne er Victoria Evensen (AP), leder for byutviklingskomiteen i Oslo bystyre, kunstner Elisabeth Medbøe , leieboerforeningens Kasper Nilsen Lervik (Leieboerforening) og Oslo Arkitektforening, som skal snakke om medvirkning i byutvikling.
Frederica Miller fra Gaia-arkitektene kommer for å fortelle historien bak den spesielle byøkologiske reguleringen kvartalet har, og Bo og arbeidssamvirket Vestbredden Vel Vel, som bor i Hausmannsgate 40, presenterer den politiske bakgrunnen for bokollektivet og snakker om hverdagen i bokollektivet.

 

Ole Pedersen fra Kulturhuset Hausmania snakker om sosialt entreprenørskap og det boligsosiale Hauskvartalet, og Arild Eriksen fra Eriksen Skajaa Arkitekter presenterer prosjektet for Hausmannsgate 42 og Brenneriveien 1, med vekt på det byøkologiske perspektivet.
Arrangementet avsluttes med mat fra Folkekjøkkenet og sosialt samvær.

 

Nye studieplasser i landskapsarkitektur

Nå kan AHO tilby et femårig studieløp innen landskapsarkitektur med en spesialisering på masternivå.

 

Studiet skal ha arktiske landskap og utfordringer i fokus, og har blitt mulig å tilby fordi  det i sluttbehandlingen av Statsbudsjettet ble bevilget 40 studieplasser, 20 på masternivå og 20 på bachelor.

– Med dette runder AHO og landskapsarkitekturutdanningen en milepæl, sier Marianne Skjulhaug, instituttleder for urbanisme og landskap ved AHO.

 

Studiet er et samarbeid mellom AHO og Universitetet i Tromsø.

– Det er viktig å få på plass denne kompetansen, sier Kristin Vinje (H), en av pådriverne for etableringen av landskapsarkitekturstudiet, til AHOs nettsider.

 

AHO har også en toårig, internasjonal master i landskapsarkitektur som undervises i Oslo.

 

Forfrosset stupetårn

Stupetårnet i Hamar stod endelig ferdig i fjor sommer, etter en vanvittig planleggingsprosess hvor kostnadene økte fra 1,5 til rundt 28 millioner kroner. Nå viser det seg at det kostbare tårnet ikke tåler is og kulde. Anleggsgartnerfirmaet Schjølberg & Tombre, Hamar kommune og elektrikere fra Installasjonsservice i Løten har alle jobbet på spreng for at tårnets glidemekanisme ikke skulle bli ødelagt. Kommunen skal nå lage en driftsinstruks som tilsier ukentlig kontroll av det dyrebare landemerket, melder Hamar Arbeiderblad. 

Byutvikling på Hønefoss

Førstkommende mandag starter arbeidet med å utforme fremtidens Hønefoss, melder Ringerikes blad. Tre utvalgte arkitektkontor skal utføre et parallelloppdrag, men alle er velkomne til å bidra på det åpne møtet som finner sted i Ringerike kultursenter, med arkitekter, planleggere, politikere og næringsdrivende til stede.

 

– Vi trenger å få på plass noen føringer for hvordan sentrum skal bli, sier kommunalsjef Gunn Edvardsen til avisa.

 

– Vi har en byplan som stammer fra 70-tallet. Skulle vi gå løs på hele jobben etter plan- og bygningsloven, ville det ta mange år. Ved å gjennomføre et parallelloppdrag kan vi raskt gjøre det forutsigbart for alle som vil bygge ut i Hønefoss, sier Mats Øieren, kommunikasjonsrådgiver i Ringerike kommune, til Ringerikes blad.

 

De tre arkitektteamene er Asplan Viak, DRMA/Rambøll/Everyday og Dyrvik arkitekter/JAJA architects/Hjellnes consult. I løpet av våren skal de presentere sine planer for hvordan Hønefoss sentrum kan utvikles.

 

– Med tre firmaer får vi et bredere spekter. Vi får innspill fra forskjellige synsvinkler, sier Edvardsen.

 

Arkitektene skal ikke planlegge Hønefoss på detaljnivå. I stedet er det snakk om å trekke opp de store linjene, skriver avisa.

 

- Det skal være et fremtidsbilde som folk forstår, og finner attraktivt, men som samtidig er fleksibelt, sier Gunn Edvardsen.

Tre utvalgte arkitektkontor skal utføre et parallelloppdrag, der tema er fremtidens Hønefoss. Foto T.Bjørnstad/Wikipedia
Tre utvalgte arkitektkontor skal utføre et parallelloppdrag, der tema er fremtidens Hønefoss. Foto T.Bjørnstad/Wikipedia