Nyheter på en sommerfredag
Monsterkirke på Spikkestad, 3D-hus bygget på tre timer, sprengning av svaberg i Kragerø, omstridt benkeforslag i Bjørvika og et varsko om billige bygg som ikke kommer til å vare lenge – vi oppsummerer ukas hendelser.

Protester mot nytt «monsterbygg» på Spikkestad
Et planlagt bygg på Spikkestad skal romme både kirke og kulturhus for opptil 600 besøkende samtidig. Byggeprosessen startet sist mandag. Leder Bernt Leon Hellesø i Røyken SV uttrykte partiets motstand mot bygget i en kommentar i Røyken og Hurum Avis 30. juli.
Partiet vil nå stoppe byggeprosessen og begrunner dette med at bygget på 20 meter vil rage høyt over den eksisterende bygningsmassen, at den domineres av ett livssyn med et kors på den ene veggen, at kirke og kulturbygg er to helt forskjellige institusjoner og at plasseringen vil blokkere for framtidig utbygging av Spikkestadbanen.

Vi bygger for dårlig
SINTEF-forsker Sveinung Nesheim har fått en del oppmerksomhet på sosiale medier denne uka for sin kronikk om varige bygg på NRK Ytring.
Han starter med å sitere selveste Vitruvius, som skrev at arkitekturen skulle «foreine nytte og skjønnheit med det haldbare». Nesheim, som også er medeier i Ecoverk AS, mener at slik er det ikke lenger og han beskriver flere eksempler på nye bygg som ikke oppfyller stort mer enn kravet om nytte.
Årsakene er mange: «Rett nok riggar marknaden for kortsiktig gevinst, men er det andre mekanismar? Her kunne ein diskutert ei uendeleg rekkje forhold som prosessar i entrepriseformer, forsikringsforhold under bygging eller eigarskap til byggverket, men la meg fokusere på eitt par andre forhold: Byggteknisk forskrift vert stadig meir komplisert og bidreg til at bygging vert dyrare.»
Effekten av dette er at man kutter kostnadene der man kan og «tyner entreprenørar og arkitektar og andre tenesteytarar under byggherre. Og vert ein tvungen til å bygge billegare, så bygger ein også dårlegare.» Nesheim mener at når de store byggherrene har et overskudd på nærmere 20 prosent, er det ingen tvil om at kvaliteten på våre bygde omgivelser må lide til fordel for byggherrenes profitt. Nesheim skriver også om miljøtenkningen og kravene til nybygg, som han mener er altfor kortsiktige.

Bygg et hus på tre timer
Kineserne har det med å sette rekorder innen bygningsindustrien. Senest i våres bygget de en 57 etasjers skyskraper på 19 dager og nå har det kinesiske selskapet ZhuoDa satt sammen en to-etasjers enebolig på tre timer, skriver Inhabitat.com. Det vil si, på byggeplassen måtte man bare føye i hop seks ferdigproduserte deler, noe som forutsetter at bygget blir 90 prosent ferdig på fabrikk. Likevel er den samlede byggetiden ikke mer enn ti dager.
Denne eneboligen er i tillegg en 3D-produksjon og «printes» altså ut i seks biter. Disse settes så sammen med en fordeling av vekt som gjør at huset kan motstå kraftige jordskjelv. ZhuoDa har også fylt veggene i 3D-huset med et «top secret» isolasjonsmateriale laget på avfall fra industri og jordbruk. Materialet er brannsikkert og vanntett og inneholder ingen farlige stoffer.
Når delene er printet ut kan kunden velge mellom interiør- og fasadeløsninger i blant annet marmor, tre og granitt. Man kan til og med få plassert urter i veggene, såkalt «built-in aromatherapy». Husets holdbarhet? Minst 150 år, opplyser Inhabitat.

Skole først
Det er viktig å tenke helhet når man planlegger nye boligfelt og i Figgjo må boligene vente på at skolekapasiteten er sikret, melder Gjesdalbuen.
Det er en av Rogalands største utbyggere, Østerhus, som planlegger å bygge 22 boenheter i rekkehus, fire eneboliger og 20 leiligheter i Figvedbakken. Planen er godkjent av Sandnes kommune, men nå venter Østerhus på avklaring om skolekapasiteten, sier eiendoms- og prosjektutvikler Ås-bjørn Søyland til Gjesdalbuen.
Den nåværende Figgjo skole er for liten og ny skole vil ikke stå klar før høsten 2018.
– Vi satser på å ha boligene klar når den nye skolen åpner. Byggingen kommer til å starte cirka to år før hele feltet er ferdig, sier Søyland til avisa.
Boligfeltet skal også få en ny skolevei, forklarer Henning Bøe hos arkitektkontoret Stav, som jobber med prosjektet for Østerhus.
Det er med andre ord unødvendig å legge til at man vil at barnefamilier etablerer seg det nye boligfeltet.
Benkene rundt Akerselvallmenningen skal bli inkluderende
Etter publikumsprotester og heftig debatt i media den siste tiden om de lite inkluderende benkene, har nå Bjørvika Utvikling AS bestemt at to av de tre omdiskuterte benkene skal endres til en mer publikumsvennlige utgave. Den siste av benkene skal få beholde armlenene slik at de som finner det behagelig, også blir tilfreds.
– Jeg setter stor pris på den gode dialogen og samarbeidet vi har med Bjørvika Utvikling, sier Byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby, til Aftenposten.
– I en inkluderende by kan alle finne byrom i nærheten som passer for dem. Jeg er fornøyd med utfallet av saken slik den nå har blitt, hvor vi får benker som ivaretar forskjellige behov, sier Melby.
Celina Midelfart fikk sprenge i strandsonen
I 2007 kjøpte kosmetikkdronningen den 15 mål store eiendommen på Kolstangen på Portør i Kragerø. Kommunen mottok søknad om sprengning av svaberget på tomten for å gi plass til et svømmebasseng i 2011.
Bygningsrådet i Kragerø var skeptisk til forslaget, men politikerne i sørlandsbyen godkjente etterhvert søknaden. Godkjenningen ble begrunnet med at tomten til Midelfart ikke er særlig attraktiv for bading, med grunt vann, liten utskifting av sjøvannet og mye sjøgress på havbunnen.
– Folk skal leve her etter oss, derfor synes jeg det alvorlig at de har fått tillatelse til å sprenge seg ned i svaberg for å anlegge basseng, sier en anonym nabo til Telemarksavisa.