Ny riksantikvar går hardt ut mot Bjørvika
– Bjørvika blir min aller største sak, sier Jørn Holme. Han vil gripe inn i reguleringsplanen, redusere «Lambda» og fjerne boligblokker med ryggen mot Middelalderparken og Vannspeilet.

Etter nøyaktig en måned i sjefstolen som Riksantikvar, går Jørn Holme ut og markerer bredside mot reguleringsplanen for Bjørvika, vedtatt allerede i 2002. På et møte i Oslo Polyteknisk forening i går kveld, der Arkitektnytt var tilstede, fortalte han om vyer og visjoner og gjorde rede for sine synspunkter rundt deler av masterplanen for Bjørvika.
Holme pekte på hvordan Oslo stadig har manglet et helhetlig planbilde, hvor viktig det er å få til et godt diskusjonsgrunnlag tidlig i en planprosess og at det er viktig for forståelsen av, og opplevelsen av sammenheng, at hovedstaden rommer hele skalaen av tidsbilder – fra Middelalderbyen fram til i dag.
Massiv murfront
Holme kom med tydelig og krass kritikk av de tidlige prosessene rundt masterplanleggingen i Bjørvika. Med Ellen de Vibe tilstede i salen skapte det en viss spenning.
– Tidligere riksantikvar Nils Marstein ble ikke hørt, selv om han var tidlig ute med kritikk. Han ble overprøvd av en tidligere miljøvernminister (Børge Brende red.anm.) sa Holme.
Som Marstein grep han spesielt tak i utfordringene rundt bebyggelsen langs Mosseveien, den delen av strekningen som løper inn mellom vannspeilet i middelalderparken og Bispevika.
– Her vil det planlagte boligblokkfeltet på opp mot elleve etasjer skape en massiv murfront, og hindre god kontakt mellom Middelalderparken og fjorden, Hovedøya og byen for øvrig, påpekte han. Holme etterlyste åpenhet, siktlinjer, mer grønt og større visuell kommunikasjon i dette feltet, og viste en 3d-snutt, slik området blir, som talte for seg selv.
Under møtet i går, og i flere av dagens medier, blant annet NRK og Aftenposten, går Holme også ut mot det planlagte Munch-museet. Han kritiserer det for å ha vokst fra regulerte seks etasjer, som det i utgangspunktet lå an til, til nå å foreligge i 14 etasjer.
– I så fall må en ny reguleringsplan til. Her er det nok aktuelt med innsigelse. Vi trenger en byutvikling som synliggjør, og ikke skjuler historien, konkluderte han.
Arkitektnytt byr på et lengre intervju med Jørn Holme i neste nummer, som utkommer 17. desember.
Les Holmes foredrag i sin helhet på Riksantikvarens sider
Se filmsnutt og les mer om Riksantikvarens utspill i dagens utgave av Aftenposten.
