Nyheter

Norsk seier i Røldal

Norske kontorer dominerte seierspallen i den fjerde største arkitektkonkurransen som er avholdt i Norge.


Arkitektene har jobbet for å oppnå et horisontalt og lavmælt uttrykk med vide vinkler, i samspill med den høyreiste stavkirken. Illustrasjon: Arkitekten
Innkomne konkurranseforslag:

Oversikten viser antall innkomne konkurransebidrag fra ulike deltakerland:

 

Norge:   56

Danmark: 47

Sverige:  46

Finland:  8

Storbritannia:  6

Frankrike:  3

Portugal: 3

Spania:  2

Tyskland:  2

Argentina:  1

Belgia:  1

Bosnia-Herzegovina:  1

Estland:  1

Irland:  1

Italia:  1

Nederland:  1

Polen:  1

Sveits:  1

 Etter lang tid med utenlandsk dominans viste norske kontorer at de kan levere i knivskarp konkurranse med internasjonale kontorer, denne gangen for et planlagt pilegrimssenter ved Røldal stavkirke.

 

En enstemmig jury tildelte Lund+Slaatto seieren i den åpne plan- og designkonkurransen med hele 182 bidrag. Oslokontoret vant foran Trodahl Arkitekter AS fra Sandnes og LJB Arkitektur og Landskap i Bergen.

 

– Dette er fantastisk morsomt at juryen ser hva vi har jobbet med, sier daglig leder Pål Bjørnstad i Lund+Slaatto til Arkitektnytt.

 

Kontoret har brukt mye energi på å forvalte alle de ulike lagene i oppgaven.

 

– Denne oppgaven var mer omfattende enn vi først trodde. Vi skisserte nok nærmere 30 varianter før vi landet på et endelig utkast, noe som nok reflekterer kompleksiteten i oppgaven, forteller Bjørnstad. – Pilegrimssenteret er en liten bygning i en åpen situasjon. Den har et sammensatt programinnhold og forholder seg like mye til de store landskapsdragene som til de nære omgivelsene.

 

Lavmælt treklang

Bjørnstad tror en av årakene til at de vant var at de har jobbet for å oppnå en «dempethet» i forhold til stavkirken.

 

– Å lage en kirkebakke på et flatt sted var en av de store utfordringene. Vi valgte å skape et møtepunkt mellom det sterke landskapsmotivet til Røldal i den ene enden og utsynet til stavkirken i den andre, sier han. Byggets vide vinkler spiller også bevisst på de mer høyreiste vinklene i stavkirka, sier han. 

 

Bygget er tegnet lavt I terrenget med tilnærmet flatt tak, tre sider og et åpent fokus mot stavkikrka.

 

– Utkastet makter å møte behovet fra svært ulike brukergrupper. Dette skal være pilegrimmene sin endestasjon og her skal turistene få oppfølging. samtidig som soknet, museet og reiselivet vil få rom her, sier jurymedlem Ole D. Hagesæther i arrangørens pressemelding.

 

Saken fortsetter under bildet.

Pilegrimssenteret åpner seg mot det karakteristiske utsynet til Røldal i sør-vest og stavkirken i øst. Illustrasjon: Arkitekten
Pilegrimssenteret åpner seg mot det karakteristiske utsynet til Røldal i sør-vest og stavkirken i øst. Illustrasjon: Arkitekten

 

Ærbødig hensyn

Juryen har lagt vekk på å finne et et utkast med hovedgrep som «tar ærbødig hensyn til kirka og samtidig har sin egen karakter som byggverk». Videre har Riksantikvarens vernebetingelser, lokalklima, særskilte romprogram, flerbruk og ønske om utendørs samlingsplass også vært viktige faktorer for avgjørelsen av vinnerutkastet.

 

Juryen skriver videre at «utkastet «TREKLANG» gir et overbevisende svar på konkurransens program, og tar hensyn til hovedkriteriene for bedømming» og at «utkastet har en god og kompakt plan, som er gunstig med hensyn til flerbruk, sambruk og økonomi».

 

Stor internasjonal oppmerksomhet

Vinnerutkastet «Treklang» belønnes med 300 000 kr. foran «Samstemt» (125 000 kr.) og «Famn» (75 000 kr.). Hedrende omtale ble gitt til SMAK Architecs, København,  for «Reisemål», MAD AS/ Lalaland, Oslo,  med «Ferdaminne», V/A Arkitekter, København, for «Me bygger det gode…» og CaseStudio AB, Gøteborg for «Fra himmel til jord».

 

Det har vært knyttet stor spenning til hvem som skulle ta seieren i konkurransen. Til tross for et relativt beskjedent prosjektomfang har over halvparten av bidragene i konkurransen kommet fra utlandet.

 

Jurysekretær og konkurranseleder i NAL, Per Rygh, tror det er flere forklaringer:

 

– I Sverige, Danmark og kontinentet for øvrig er det for tiden lite å gjøre. At oppgaven er liten og har et oversiktelig program gjør den lett tilgjengelig både for store og små kontorer. Denne typen kulturbygg-konkurranser appellerer dessuten til mange fordi den gir anledning til en friere formingsoppgave en mange andre oppgaver. Til sist har dette stedet noe dramatisk og spesifikt som skiller seg fra det vanlige og tiltrekker ekstra interesse, sier Rygh.

 

Juryen var sammensatt av tidligere biskop i Bjørvin Ole D. Hagesæther, kulturarbeider i Røldal Bygdemuseum Gunvor Øvregård, sivilarkitekt MNAL Grete Jarmund, sivilarkitekt landskapsarkitekt MNLA Arne Smedsvig, og sivilarkitekt MNAL Alma Oftedal (oppnevnt av NAL). Jurysekretær var sivilarkitekt MNAL Sondof Rabbe og konkurranseleder i NAL, Per Rygh.

 

Se juryens begrunnelse og vinnerutkastet her: «Treklang» av Lund+Slaatto.

De øvrige konkurransebidragene kan beskues i et bildegalleri på arkitektur.no

 

Journ.anm.: saken er oppdatert 20.02, etter at bidrag fra Portugal falt ut av statistikken (se faktaboks).

- En av de største utfordringene på den flate tomten var å lage en kirkebakke, sier daglig leder Pål Bjørnstad i Lund+Slaatto Arkitekter. Illustrasjon: Arkitekten
- En av de største utfordringene på den flate tomten var å lage en kirkebakke, sier daglig leder Pål Bjørnstad i Lund+Slaatto Arkitekter. Illustrasjon: Arkitekten