Nyhet

Nango til Venezia

Joar Nangos nomadiske arkitekturbibliotek Girjegumpi klar for neste års arkitekturbiennale i Venezia.


Arkitekt Joar Nango inntar Sverre Fehns paviljong i Venezia i 2023. Foto: Knut Åserud

Den 20. mai neste år åpner den 18. arkitekturbiennalen i Venezia dørene. Det er det svenske senteret for arkitektur og design – ArkDes som i år har kuratoransvaret for den nordiske paviljongen.

Nå er det klart at den samiske arkitekten og kunstneren Joar Nango deltar på 2023-utgaven av biennalen. Hans nomadiske arkitekturbibliotek Girjegumpi åpnet for første gang i Harstad og Karasjok i 2018 og var høsten 2021 utstilt i Sverre Fehns paviljong på Nasjonalmuseet – Arkitektur. Nå er den altså klar for enda en Fehn-paviljong – og et internasjonalt publikum.

Gratulasjon fra museet

Nasjonalmuseet har fulgt Nangos arbeid tett og lanserte i høst boka «Huksendáidda. Arkitektur i Sápmi» som en forlengelse av 2021-utstillingen. Han var også en del av årets åpningsutstilling ved museet med verket «A House for all Cosmologies», en gamme som står på takterrassen til Nasjonalmuseet.

– Det som kjennetegner Joar Nango er at både kunstnere og publikum inviteres inn i prosjektene hans. Enten til å bidra med egne verk eller til bare å hygge seg foran bålpanna. Slik var det da Girjegumpi besøkte Nasjonalmuseet – Arkitektur og slik det blir helt sikkert i Venezia også. Det er bare å gratulere og glede seg, sier direktør for Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo, i en pressemelding om Venezia-deltagelsen.

Girjegumpi i Jokkmokk 2018. Foto: Astrid Fadnes

Samlingsted for refleksjon

Navnet «Girjegumpi» er sammensatt av to ord, «girje» som betyr bok og «gumpi» som beskriver en slede på meier som trekkes av en snøscooter. Biblioteket Girjegumpi består blant annet av mer enn 500 mer eller mindre sjeldne bøker som omhandler samisk arkitektur, design, byggeskikk, aktivisme og avkolonisering.

«As a gathering space, it hosts large groups of people. As a reading room, it offers an environment for solitary study and reflection. As a critical project, it builds spaces for Indigenous imagination», skriver ArkDes i pressemeldingen.

Den nordiske paviljongen på arkitekturbiennalen i Venezia representerer Norge, Sverige og Finland. Den 18. arkitekturbiennalen vil finne sted fra 20. mai til 26. november neste år. Biennalen er kuratert av Lesley Lokko.