Nyheter
Få kontorer med tariffavtale og tillitsvalgt:

Mangler kunnskap om arbeidsgiveransvar

Dagens Næringsliv har, i det siste, rettet søkelys mot forsømt arbeidsgiveransvar hos anerkjente arkitektbedrifter. – Dette skjer både i små, mellomstore og store bedrifter. Få er under den sentrale tariffavtalen mellom AFAG og Arkitekbedriftene. Basiskunnskap om nedbemanningsprosesser mangler, sier advokat Robert Kjøsnes hos AFAG.


– Det blir for mye brannslukking. Saksbehandlingen forut for oppsigelser kunne ofte vært bedre, sier Robert Kjøsnes, advokat i arkitektenes fagforbund, AFAG. Han etterlyser kursing og høyere kunnskapsnivå om Arbeidsmiljøloven blant ledere i arkitektbedrifter. Anette Bakker, juridisk rådgiver i Arkitektbedriftene, mener medlemmene har det materialet og verktøyet de trenger for å kjøre ryddige prosesser. Foto: Arkitektbedriftene/AFAG/Arkitektnytt

Overfor DN bekrefter Kjøsnes at Arkitektenes fagforbund (AFAG) har merket stort påtrykk fra fagorganiserte arkitekter i forbindelse med finanskrisen og nedskjæringer. Selv har han bistått i nærmere 20 rettsmeglinger dette siste året, blant annet i den aktuelle saken mellom Narud Stokke Wiig og arkitekt Simona Voto (34). Firmaet, et av landets største, ble nylig felt i retten for å ha sagt opp Voto per e-post, og ble, i Borgarting Lagmannsrett, dømt for å ha opptrådt klanderverdig og uprofesjonelt. Wiig og partnerne må ut med 290.000 kroner i erstatning, i tillegg til å måtte dekke saksomkostninger.

Niels Torp arkitektkontor var i forrige uke på teppet i Oslo tingrett. Her var foranledningen at 23 ansatte måtte gå. Under prosessen valgte Torp ikke å følge ansiennitetsprinsipper, med orientering om at dette skjedde fordi firmaet måtte bli kvitt ”daukjøttet”. Flere tidligere ansatte har gått til sak for usaklig oppsigelse.

– Saksbehandlingen forut for oppsigelser kunne ofte vært bedre. Slik situasjonen er nå, må for mye ryddes i etterkant. Brannslukking, da det strengt tatt er for sent. Holdningen om at det er ok å ta ting i etterkant er for passiv. Det virker som om mange ikke benytter seg av ekstern rådgivning fra jurister eller arbeidsgiverorganisasjoner mener Robert Kjøsnes.

Han påpeker at lavkonjunktur og turbulens har vist at det finnes altfor lite kunnskap om tariffavtaler og arbeidsmiljølovgivning blant enkelte bedriftsledere i arkitektfirmaer. – Dette kan ramme utenlandske arbeidstakere ekstra hardt da de ikke får informasjon om sine rettigheter ved oppsigelse og permitteringer. – Arbeidstakere som ikke snakker godt norsk, og heller ikke kjenner Arbeidsmiljøloven, har ikke de samme forutsetningene for å kunne stille krav til rettferdig behandling, sier han.

Er ikke organisert

Kjøsnes mener en årsak til problemet er at bare et fåtall kontorer velger å ha tariffavtale med arbeidsgiverorganisasjon, da for eksempel Arkitektbedriftene. Tariffavtaler innbefatter en del goder som ikke finnes i Arbeidsmiljøloven, som fører til en del kostnader for arbeidsgiver. Det kan være noe av grunnen til at arbeidsgiver ikke organiserer seg, tror Kjøsnes.

– Vi ser at det lett oppstår problemer der det mangler tillitsvalgte. Gjennom arbeidsmiljøloven er arkitektkontorene pålagt å ha verneombud, men dette er ikke det samme som en representant valgt av de ansatte. Dessverre kvier mange seg for slike verv. Det å stå mellom kolleger og arbeidsgiver kan oppleves som en vanskelig situasjon, sier han. Samtidig understreker han at den enkelte arkitekt også har ansvar for å forfølge egne rettigheter, og at det er en fordel å stå i fagforeningen. Blir man oppsagt og permittert får man gratis hjelp fra AFAG og slipper å kontakte ekstern advokat, som er såpass kostbart at mange velger å ikke forfølge rettighetene sine. AFAG har jobbet mye med informasjon overfor arkitektstudenter, og har dette siste året, opplevd vekst i medlemstallet. Vi kan tilby bistand og gode forsikringer, sier Kjøsnes.

Får nødvendig hjelp
Arkitektbedriftenes juridiske rådgiver, Anette Bakker på sin side, melder om få konflikter, tatt i betraktning nedgangstider. – Ved noen kontorer har man kanskje fått litt panikk, og det er gjort litt raske beslutninger. Jeg opplever likevel ikke at slike tvister er noe stort problem. Kunnskapsnivået om arbeidstakers rettigheter er nok varierende, men jeg ser at som regel, der arbeidsgiver er organisert hos oss, får de den hjelpen de trenger, enten det er i for- eller etterkant, påpeker hun.

– I hvilken grad har dere tariff- og arbeidsmiljø på dagsorden?


– Informasjon om dette ligger på de passordregulerte medlemssidene våre, sammen med Bedriftshåndboken. Den inneholder mye informasjon, blant annet om arbeidsrettslige forhold. Slik jeg ser det har våre medlemmer har alt det materialet og verktøyet de trenger for å kjøre ryddige prosesser. Dette er imidlertid komplekse felt, der det kan være lett å trå feil, medgir hun.