Made in Stavanger
Made AS er et nyoppstartet designstudio basert i Stavanger med fokus på bærekraftig produktutvikling. Bedriftens fremste ambisjon er intet mindre enn å bidra til en bedre verden.
Fra papirutgaven Arkitektnytt 07/2020

Vi lever i en verden overfylt av produkter, og konsumerer nesten fortere enn klokka tikker. En kjent rekkefølge er at man kjøper, bruker, kaster, og kjøper nytt igjen. Men trenger det nødvendigvis å skje i den rekkefølgen, og trenger verden enda flere ting?
Det var slike spørsmål arkitekt Eivor Vik stilte seg selv da hun reflekterte rundt å starte eget designstudio i hjemtraktene. Hennes ambisjoner handlet ikke bare om å skape nye ting med høy kvalitet og tidløs design, men også om å utvikle produkter med et sirkulært livsløp.
– Vi vil legge til rette for en grønnere industri, byggebransje og forbrukskultur. Da er vi avhengig av å utvikle nye løsninger og bedre produkter, forteller Vik, gründer og daglig leder i Made.
Høsten 2018 startet hun, sammen med Mad AS og Nicolai Riise, datterselskapet Made, som i dag består av to ansatte. Selskapets formål er å utvikle bærekraftige produkter tilpasset en større arkitektonisk kontekst.
Grønn designprosess
Standpunktet om å designe bærekraftige og sirkulære produkter er et grunnleggende premiss for virksomheten. Vik forteller at deres produkter skal tilføre dagens marked en mer bærekraftig løsning, gjerne på flere måter.
– Materialvalg er naturligvis en veldig viktig faktor i alle våre produkter. Det samme gjelder valg av produksjonsmetode, samt logistikk, frakt og emballasje. Vi ser også på hvordan vårt design kan bidra til en maksimal utnyttelse av materialet, forteller praktikant og designassistent, Camilla Figueroa. Sistnevnte har designutdanning fra Bergen og har jobbet i Made siden januar 2019.
Made designer produkter som enkelt kan gjenbrukes og resirkuleres. For å få dette til, må det gjøres analyser, både i forkant og underveis i prosessen.
– I tillegg til å legge stor vekt på research i produktutviklingen, ønsker vi å knytte oss opp mot lokalt materialbruk og lokale håndverkere. Gode samarbeidspartnere er derfor helt uvurderlig for oss, legger Vik til.

Positiv respons
Mades tydelige miljøprofil har så langt resultert i meget positiv mottakelse fra bygg- og eiendomsbransjen. Etter lanseringen av TewoFlex, et nytt konsept for fleksible og gjenbrukbare modulvegger i gran, har de mottatt henvendelser fra flere eiendomsutviklere.
– Den oppmerksomheten vi har fått så langt er positiv, og etterspørselen etter produktene er der, men vi er fortsatt ferske i bransjen og mange har ennå ikke hørt om oss, forteller Vik.
Systemveggene er ikke det eneste som har fått positiv oppmerksomhet. Da de pre-lanserte pendelkolleksjonen PEPP, laget av bølgepapp og stålwire, under Stockholms-messen tidligere i år, var det flere som var entusiastiske.
– Vår prototype av PEPP ble trukket fram av selveste Financial Times, Home Department, som et av Stockholms-messens høydepunkt. Det var skikkelig stas! Pendelkolleksjonen har latt vente på seg grunnet covid-19, men vi er glade for å fortelle at lanseringen nå er rett rundt hjørnet, forsikrer Vik.
Design-fellesskap i Stavanger Øst
– Fortell om designmiljøet i Stavanger, og litt om området dere sitter i?
– Her i vårt kontorfellesskap, «Borgen», sitter vi sammen med våre kollegaer i Mad arkitekter og Mud. Ikke bare har vi et kreativt og godt fagmiljø i våre egne lokaler, men Stavanger Øst-området er et kreativt knutepunkt i byen, forteller Vik.
Rundt omkring finner du designrelaterte bedrifter som Dark Arkitekter, Magu Design, arkitekt Tommie Wilhelmsen, møbeldesigner Lars Tornøe og Eggs design, for å nevne noen.
– Vi er også naboer til Tou Scene. Ellers har vi gründerhub-en Innovation Dock rett nedi gata, og Helen & Hard arkitekter like opp bakken, legger Figueroa til.

Nytenkning under pandemien
Som hos flere både unge og godt etablerte bedrifter, gikk ikke covid-19 upåaktet hen for Made.
– Vi har, som alle andre, måttet tenke nytt, som å benytte oss av Teams for workshop-er og møter. I tillegg har vi i større grad fokusert på mer lokale muligheter og samarbeidspartnere, forteller Figueroa.
Under lock-down-perioden forteller Vik at de til tross for pandemiens utfordringer, også opplevde et større spillerom og mer tid til å fokusere på enkelte prosjekter.
–Et par av våre samarbeid tok faktisk skikkelig fart i våres, noe som blant annet resulterte i et pilotprosjekt både i Bergen og i Sandnes, legger Vik til.
Lokale bidragsytere
Bærekraft passer som hånd i hanske med kortreiste materialer. Made har derfor nylig startet et samarbeid med porselensprodusenten Figgjo, som holder til like utenfor Stavanger.
– Sammen med Figgjo ønsker vi å utvikle nye produkter fra Figgjos produktavfall. Allerede under pandemien gjorde vi noen første studier i hva og hvordan vi kan bruke avfallsmaterialet, forteller Vik.
Hun forteller videre at de også har samarbeidet med Sandnes-baserte Seal Weld Pro, en bedrift som primært produserer pakninger for oljeindustrien. Bedriftens kompetanse innen pakninger kunne enkelt overføres til bølgepapp, noe som resulterte i et samarbeid rundt prototyping av pendelkolleksjonen PEPP.

Veien videre
Made er et lite kontor med store ambisjoner. Veien videre blir spennende, og de forteller at de har flere prosjekter fremover.
– Akkurat nå arbeider vi med en dekketøykolleksjon laget av avfallsleire fra Oslos byggeplasser. Kolleksjonen er utviklet i samarbeid med OsloLeire, og er designet for Mads nye kafé i Pilestredet i Oslo. Koppene skal brukes og selges i kafeen, forteller Figueroa.
Utover arbeidet med TewoFlex, jobber selskapet med utviklingen av Flexpod, fleksible og gjenbrukbare rom, utviklet og basert på samme konsept som modulveggene.
– Flexpod er nå i sluttfasen hvor vi skal få på plass de siste detaljene rundt produktet. Med alle henvendelsene vi har fått, ser vi frem til å få produktet salgsklart, forteller en entusiastisk Vik og avslutter:
– Det er jo kun slik at vi faktisk kan bidra til å nedskalere utslipp og avfall i byggebransjen ved å utvikle et fleksibelt og gjenbrukbart produkt som kan erstatte dagens bruk-og-kast-løsninger.