Lys, Lego og Fogo på en fredag
Saunders vinner pris, ti unge kontorer konkurrerer om turistvegprosjekter og interiørarkitekt disputerer i ukas kavalkade.

Ti unge arkitektfirmaer skal de neste månedene konkurrere om utvikling av tre nye turistvegprosjekter: Torghatten på Helgelandskysten, Haukelandsstranden på Vestvågøy og Sjonfjellet i Helgeland, skriver Turistvegseksjonen i Statens vegvesen i en pressemelding.
På alle tomtene er konkurranseoppgaven å formgi et nytt servicebygg og tilhørende parkeringsanlegg samt ulike tilleggsfunksjoner, for bedre å kunne ta imot et økende antall turister og imøtekomme deres krav.
De ti unge arkitektkontorene er fordelt som følger:
Hauklandsstranden:
Espen Vatn og Jørgen Tandberg
«Team Thule» v/Håkon Matre Aasarød, Geir Nummedal, Atle Leira og Espen Dietrichsson
Haugen/Zohar arkitekter
Tyin Tegnestue
Torghatten:
Atelier Oslo
Superunion Architects
Morfeus Arkitekter
Sjonfjellet:
Groma v/ Andrea Pinochet, Lina Brostrøm og Laura Sæter
Erik Langdalen arkitektkontor
Rever og Drage arkitekter v/Tom Auger, Erik Lilledrange og Martin Beverfjord
Resultatene vil trolig bli offentliggjort i juni.
Pris til Saunders
Saunders Arkitektur har deltatt i nettmagasinet Architizers A+Awards og er kåret til juryvinner i kategorien Architecture+Art. Prosjektet som Bergens-kontoret har vunnet med, er Fogo Island Artist Studios, som sammen med hotellet Fogo Island Inn, også tegnet av Saunders, ligger i Newfoundland i Canada. Vinnerne ble offentliggjort i går.

Fornøyd Riksantikvar
Riksantikvar Jørn Holme er fornøyd med vinnerne i konkurransen om nytt vikingtidsmuseum. I en pressemelding sier han at «vinnerprosjektene er flotte tilskudd til Arnstein Arnebergs ikoniske museumsbygning og til det kulturmiljøfredete området på Bygdøy».
Det var i september 2015 at Statsbygg inviterte til åpen plan- og designkonkurranse for nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy. Vikingskipshuset er fredet som del av Bygdøy kulturmiljø, og Riksantikvaren har hatt en rolle som rådgiver i prosessen fram mot offentliggjøringen av de tre vinnerutkastene.
For Riksantikvaren var det viktig at det nye Vikingtidsmuseet både skulle ivareta det opprinnelige vikingskipshuset og det vakre kulturmiljøet på Bygdøy.
– Vikingskipene og gjenstandene fra gravhaugene er viktige bidrag til vår felles kulturarv, og er også verdens best bevarte vikingefunn. En slik samling fortjener best mulig formidling og sikkerhet for de skjøre gjenstandene. Vi ser fram til at Kulturhistorisk museum får realisert den nye museumsbygningen, og gleder oss til videre samarbeid om dette viktige prosjektet, konkluderer riksantikvar Jørn Holme.
Bilfritt byliv
Rodeo arkitekter og Lala Tøyen har vunnet oppdraget med å lage handlingsprogrammet for Bilfritt Byliv i Oslo sentrum. Oppdraget slår dermed sammen to fokusområder Oslo har for en bærekraftig utvikling: bilfritt sentrum og økt byliv. Rodeo arkitekter mener dette kan bli et av de viktigste prosjektene i byens senere historie.

Interiørarkitekt disputerer
Interiørarkitekt Birgitte Appelong forsvarer i dag sitt forskingsarbeid «Lys i rom» i disputas ved Kunsthøgskolen i Oslo. Appelong, som er stipendiat i Program for kunstnerisk utviklingsarbeid ved avdeling design, Kunsthøgskolen i Oslo, har testet ut det naturlige lysets egenskaper i Kolonnesalen på Jarlsberg Hovedgård.
Lysverket tar i bruk det særegne fenomenet «nordisk lys», som er karakterisert av en lang solnedgang og den påfølgende blå timen. Appelong bruker overgangen fra dag til natt, og kommer med et supplement til dette i form av kunstig lys med LED-teknologi. Dette blir gjort i et rom som aldri tidligere er blitt lyssatt med permanent elektrisk belysning, og prosjektet viser hvordan moderne teknologi kan integreres i vernede bygg, heter det i en pressemelding fra Kunsthøgskolen.
Dovre-stasjoner i Lego
Fire stasjoner langs Dovrebanen skal gjenoppbygges, melder avisa OPP, som gis ut i Oppdal. Gjenoppbygginen skal gjøres i Lego, og i bresjen for prosjektet står danskfødte Mogens Juul Rasmussen, togentusiast og leder av «Dovrebanen jernbanehistorisk forening». Juul Rasmussen er også ferskt medlem i den norske foreningen for Lego-entusiaster, Brikkelauget, som har 1100 medlemmer.
Sammen med leder Morten Dalermoen i Brikkelauget, titulert Klossmajor, har Juul Rasmussen i Oppdal «i lengre tid hatt en dialog om å få bygget noen av arkitekten Erik Waldemar Glosimodt sine stasjoner på Dovrefjell i Lego,» ifølge OPP. Avisa skriver at det er Glosimodts flotte arkitektur som har ført til at Brikkelaugets styre og Lego har godkjent et byggeprosjekt hvor stasjonene Vålåsjø, Hjerkinn, Drivstua og Oppdal skal bygges i Lego sammen med et fjellparti. Godkjenningen i styret og hos Lego er en forutsetning for å få kjøpt de rette klosser til spesialpris hos Lego, melder OPP.
Hele prosjektet skal være ferdig i god tid før Dovrebanens 100-årsjubileum i 2021, sier Juul Rasmussen. Man har også luftet en idé om et større Lego-arrangement i Oppdal med internasjonal deltakelse. Det er heller ikke umulig at det ferdige prosjektet skal vises fram på arrangementer som det årlige Lego World i København.