Komfortsonen
Arkitekturdagen 2013: The Future of comfort: Skal bærekraft helst gjøre litt vondt? Eller er det faktisk mulig å få det bedre og grønnere. Og hva i all verden er egentlig komfort?


Fagansvarlige i NAL, Tor Inge Hjemdal, er hovedansvarlige for at spørsmålene stilles – og at de blir adressert som et av Oslo Arkitektur Triennales hovedarrangementer 20. september.
Hvor kom komfort-begrepet fra?
– Når vi først fikk servert bærekraftbegrepet ble jeg litt oppgitt. Men når vi arbeidet med materialet og det å finne en vinkel, kom vi frem til at både politiske, økonomiske og teknologiske forhold hadde en fellesnevner, forklarer Hjemdal.
Og denne fellesnevneren er altså komfort. På tross av ønsket om bærekraft påpeker Hjemdal at det parallelt er lagt opp til kontinuerlig vekst. Og at dette handler om at vi skal ha behagelige og, nettopp, komfortable liv.
Konstruktivt
– Er dette et forsøk på å reformulere det klassiske spørsmålet «hva er du villig om å ofre?
– Må vi ofre? Må det gjøre vondt?, kontrer Hjemdal.
Han peker på at det per i dag ikke finnes noen gode alternativer når det gjelder livsstil og levemåte.
- Hva slags alternativer skulle det være snakk om?
– La oss ta Detroit som et eksempel. Der har de opplevd voldsomme nedgangstider. Dette kan brukes til å endre folks levesett med en alternativ livsstil der folk kan dyrke sin egen mat og leve bærekraftig innenfor normale samfunnsrammer, sier Hjemdal.
Han understreker også at han ikke sitter på svarene nå, og at Arkitekturdagen 2013 nettopp handler om det å imøtekomme spørsmålene på en åpen og konstruktiv måte.
Endret adferd
På konferansen vil eksperter på en rekke fagfelt sitte sammen på scenen og etter at de har holdt sine korte innledninger, vil seansen fortone seg mer som en dialog enn klassisk enetale.
Spennet i temaer går fra småskalaløsninger som smarte materialer til selve systemene for hvordan vi byggeindustrien fungerer.
– Og så er det jo en sterk tro på arkitekturens rolle, slår Hjemdal fast. Hvordan kan de bygde omgivelsene faktisk endre menneskers adferd? Hvordan kan vi bidra?
Internasjonal annerkjennelse
Hjemdal forteller at tematikken har fått en svært god mottagelse, også i internasjonale miljøer. Og at responsen går på at konferansen foregriper en trend og et tema som bare vil forsterke seg.
– Vel og bra, men hvorfor bør praktiserende arkitekter møte opp?
– Spennet i dagen er fra det praktiske, med gode prosjekter som belyser tematikken, til de overordnede diskusjonene som utfordrer selve forståelsen av faget, svarer Hjemdal. Samtidig følger konferansen opp triennalens intensjon med å forsøke å reoppdage og diskutere hva bærekraft er eller kan være.
Han peker også på at komfort, i motsetning til fore eksempel klimakvoter, er noe direkte og personlig som griper direkte inn i folks liv.
Med andre ord: Dette angår deg!
Fagdagen foregår på Chateau Neuf 20. september