Nyhet

Karin Hindsbo går av

Nasjonalmuseets direktør vil ikke forlenge åremålet med Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, og gir stafettpinnen videre fra og med juni.


Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo, gir seg etter seks år i stillingen. Foto: Nasjonalmuseet/ Ina Wesenberg

31. mai blir siste arbeidsdag for Karin Hindsbo, Nasjonalmuseets direktør. I dag ble det klart at Hindsbo allerede denne uken har gitt styret beskjed om at hun ikke ønsker et nytt åremål i Nasjonalmuseet når hennes nåværende periode utløper 1. juni.

Hindsbo har vært direktør for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i en åremålsstilling på seks år.

- Det har ikke vært en enkel beslutning. Jeg er utrolig glad i mine kolleger og veldig stolt over hva vi har fått til med det nye Nasjonalmuseet. Det har vært seks spennende år med ekstrem omstilling og mye nybrottsarbeid. Vi har en storstilt jobb bak oss, og jeg føler meg svært privilegert over å ha fått lov til å lede denne, sier Karin Hindsbo i en pressemelding fra museet.

Helt naturlig

Nasjonalmuseets styreleder Maria Moræus Hanssen mener det er helt naturlig at begge parter evaluerte og diskuterte veien videre når åremålstillingen gikk ut.

– Vi var enig med Hindsbo om at vi innen utgangen av januar skulle ha tenkt gjennom veien videre på hver vår kant. Når Hindsbo allerede nå har tatt sin avgjørelse, føles det riktig å så fort som mulig fortelle at en av Norges kuleste og mest spennende jobber innen kunst- og kulturfeltet er ledig fra sommeren, sier styreleder Moræus Hanssen i meldingen.

Hindsbo selv mener at da det nyåpnede museet er på vei inn i en mer normal driftsfase, er fint å gi stafettpinnen videre.

– Etter 11 spennende år som direktør for norske kunstmuseer, har jeg lyst til å bevege meg videre og blant annet ta en videreutdanning innen omstilling og bærekraft. Da forlater jeg et museum og en samling i verdensklasse, fullt av dyktige medarbeidere som brenner for å gjøre kunsten tilgjengelig for alle, sier Karin Hindsbo.

Umiddelbar rekruttering

Nasjonalmuseets styre igangsetter nå umiddelbart prosessen med å rekruttere ny direktør. Nærmere informasjon om dette vil kommuniseres når det er klart, heter det i pressemeldingen.

Hindsbo har vært en tydelig, men også omdiskutert leder for landets største kunstinstitusjon. Samarbeidet med Fredriksen-arvingene Kathrine og Cecilie Fredriksen; utsettelser av åpning; kunstverk man takket nei til og et uthalende, komplisert forhold til Nasjonalmuseets arkitekt Klaus Schuwerk, er blant kampene Hindsbo har stått i.

– Å lede arbeidet har vært som å styre et japansk høyhastighetstog, sa hun til Aftnposten da museet åpnet i fjor sommer.

– Men vognene passet ikke sammen, de ville kjøre i ulike retninger. Noen var ikke engang bygget for fart. Og min jobb var å få dette til å lykkes.