Arrangementer

Jensen & Skodvin er klare for Venezia

Jensen & Skodvins hemmelige prosjekt er en del av hovedutstillingen under biennalen i Venezia denne gangen.

Børre Skodvin og Jan Olav Jensen mener at biennalen i Venezia er en fin anledning til å gjøre opp en faglig status. Foto: Arkiv

Biennalen i Venezia nærmer seg med stormskritt, og også to norske kontorer skal stille ut på verdens største begivenhet innenfor arkitekturfeltet, med over 260 000 besøkende annethvert år. Rintala Eggertsson Arkitekter skal, som ett av biennalens to spesialprosjekter, stille ut i den nedlagte festningen Forte Maghera et stykke utenfor biennaleområdet, mens Jensen & Skodvins prosjekt er en del av hovedutstillingen. Begge er hentet inn av de irske kuratorene i Grafton Architects, Yvonne Farrell og Shelley McNamara.

Tittelen for biennalen er «Freespace», og Grafton har i sitt manifest blant annet fokusert på en åndelig generøsitet og følelse av menneskelighet som kjernen i arkitekturens agenda. «Med fokus på kvaliteten på rommet selv,» heter det i åpningsparagrafen.

Nemlig hemmelig

Det er fortsatt en stor grad av hemmeligholdelse rundt prosjektene som skal presenteres verden den 24. mai, men partner Jan Olav Jensen hos Jensen & Skodvin er i hvert fall fornøyd med å bli valgt ut som utstiller av nettopp Grafton Architects.

– For meg er Grafton et veldig spennende kontor, som har bygd mye av høy kvalitet gjennom flere tiår. De er først og fremst praktikere, men har også en fot i akademia. De har vært opptatt av praksisbetingelser i hele sin karriere, og har bidratt med viktig innsikt, forklarer Jensen.

De irske kuratorene i Grafton Architects, Yvonne Farrell og Shelley McNamara, er to av tre kvinner som har kuratert biennalen hittil. Den tredje, japanske Kazuyo Seijma, kuraterte med temaet «People meet in architecture» i 2010. Foto: Andrea Avezzu/La Biennale di Venezia

Ingen oppskrift

Hvordan blir man invitert til å delta i et slikt prestisjefylt program? 

Ja, si det! Det dumper inn en e-post. Vi konkurrerte mot Grafton i 2002, da de vant og vi tapte tilbygget til Bocconi-universitetet i Milano. Vi møtte dem for aller første gang etter presentasjonen for juryen der. Jeg tar for gitt at vi har et faglig bidrag de ønsker å ha med i sin utstilling. For øvrig kjenner jeg ikke til noen oppskrift på hvordan man får slike invitasjoner, smiler han.

Døråpner mot utlandet

Blant Jensen & Skodvins mest kjente bygninger finner man Mortensrud Kirke og Doga i Oslo. Kontoret ble startet i 1995, og har de siste årene jobbet mer og mer internasjonalt.

– Hva betyr det for kontoret deres å delta i Venezia i 2018?

– Vi har vært med på den norske utstillingen der nede tidligere, men det er vanskelig for oss å spore noen konkrete resultater av akkurat det i ettertid, men vi tror slik oppmerksomhet kan gjøre det lettere å bli invitert til å delta i konkurranser vi gjerne vil være med i, kanskje særlig i utlandet. Uansett er deltagelsen en fin anledning til å gjøre opp en faglig status i en heseblesende hverdag, sier Jensen, og legger til at hele kontoret planlegger en tur til biennalen til høsten.