Arrangementer

Iskald podkast

Hva har nybygg i Canada, Nord-Sverige og Svalbard til felles? – En omsorg for plassen og håndverket, sier Ulf Nordwall. Han har laget podkast om arktisk arkitektur.


Administrasjonsbygning for sysselmannen på Svalbard av Jarmund/Vigsnæs Arkitekter fra 1998 er et av byggene som omtales i podkasten «Hållbara hus i arktiskt klimat». Foto: Jarmund/Vigsnæs Arkitekter

Denne uken lanseres en podkast om arktisk arkitektur. Bak dypdykket i kuldens arkitektur står Ulf Nordwall, svensk arkitekt og prosjektutvikler i Peab. Han har en forkjærlighet for hvordan man prosjekterer og bygger i ekstreme værforhold i nordområdene.

– Jeg har alltid hatt en sterk lidenskap for hus bygget for tøffe miljøer. Disse husene får en spesiell design, funksjon og holdbarhet. I podkasten kikker vi bakom fasaden på denne type bygg og snakker med arkitektene som har tegnet dem, sier Nordwall på telefon fra Umeå.

– Ingen «fuskbygging»

Podkasten «Hållbara hus i arktiskt klimat» er utviklet med utgangspunkt i to bøker om samme tematikk, skrevet av Nordwall og Thomas Olofsson, professor i energieffektivisering ved Umeå universitet. I Podkasten gjør Nordwall en rundtur til åtte nye bygninger i Finland, Sverige, Norge, Svalbard, Grønland og Canada, og ser på ulike måter moderne arkitektur tilpasser seg arktisk klima.

– Jo lengre nord man reiser, jo mer interessant blir det. Du kan si at i Arktis er det ingen rom for feil og fusking. Gjør du en feil beregning av isolasjon, eller bygger feil hva gjelder vindretningen, blir utslaget med en gang mye større i nord. Når du presser byggene mot yttergrensene og vil ha langsiktig holdbarhet, nytter det ikke med «fuskbygging», sier Nordwall.

Ulf Nordwall, svensk arkitekt og prosjektutvikler i PEAB Umeå, har gitt ut to bøker om arktisk arkitektur sammen med Thomas Olofsson, professor i energieffektivisering. Nå lager Nordwall podkast om samme tematikk. Foto: Andreas Nyman

Ishotell og kunstmuseum

I podkasten intervjues arkitektene bak arktiske bygg som ishotellet i Jukkasjärvi i Nord-Sverige, The Audian Art Museum i Whistler i Canada og Islands første svanemerkede hus i Garðabær, sørvest på sagaøya. I Norge besøkes Peabs regionkontor i Tromsø, et passivhus tegnet av arkitekt Jostein Rønsen, og administrasjonsbygget for Sysselmannen på Svalbard, tegnet av Einar Jarmund and Håkon Vigsnæs.

For Nordwall handler det om å undersøke den nokså ulike arkitekturen ved hjelp av seks holdbarhetsperspektiver: funksjon, materialbruk, klimatilpasning, energibruk, tilpasning til stedet og gjenbruk.

– Alle stedene ser vi på ulike svar på spørsmål knyttet til disse perspektivene. Hvordan byggene tilpasses og påvirkes av klimaet, som er svært kaldt om vinteren, men også noen steder varmt om sommeren. Vi ser på hvordan man får til energisparing og hvordan man i nord i dag bygger fleksible bygg som kan endre funksjon over tid.

Ishotellet i Jukkasjärvi i Nord-Sverige er med på podkasten. Foto: Johan Ylitalo

Ett ord: omsorg

–Hvorfor er holdbarhet viktig for deg?

– Det handler om å se på holdbarhet i kombinasjon med funksjon og gestaltning/design. I boken viser vi til den romerske arkitekten Vitruvius, som for 2000 år siden understreket viktigheten av nettopp disse tre kvalitetene i et bygg. Med et arktisk blikk handler det om å forstå at et bygg ikke bare kan være en termos, da vil ingen bo eller bruke bygget. Det må også ha en funksjon og et design som inviterer til bruk. Et holdbart hus er når de tre ikke får dominere hverandre, men virke sammen.

– Det er ganske ulike bygg i ganske ulike land du besøker, men hva er felles for de åtte byggene?

– Med ett ord kan det sies: Omsorg. Da mener jeg bygg hvor du ser igjen omsorg i prosjekteringen, omsorg for plassen, omsorg for håndverket.