– Ikke forberedt på dette
Pressens hus hedres med Oslo bys arkitekturpris. – Det finnes mange priser, men av alle rager kanskje denne aller høyest, sier Jonas Norsted i Atelier Oslo.

Under lysekronene i bankettsalen, med utsikt til den oktobergrå Oslofjorden, var inviterte gjester samlet til lunsj og utdeling av Oslo bys arkitekturpris torsdag ettermiddag.
I konkurranse med Munchmuseet (Estudio Herreros, SLA og LPO arkitekter) og Ruseløkka skole (Arkitektkontoret Gasa og landskapsarkitektur ved Asplan Viak/Henning Larsen), var det en svært fornøyd gjeng i Atelier Oslo, Kima arkitektur og Aspelin Ramm som tok imot diplomer for Oslo bys arkitekturpris av ordfører Marianne Borgen og James Stove Lorentzen, byutviklingsutvalgets leder.
– For oss er dette veldig stort på mange forskjellige måter. For det første er det stort å være i konkurranse med veldig mange fine prosjekter som først var nominert. At vi så ble vi valgt ut som tre finalister og at deretter vinner var vi rett og slett ikke forberedt på, sier Martin Dietrichson, partner og sivilarkitekt i Kima arkitektur.

Nytt, gjennom det gamle
For Jonas Nordsted, partner og arkitekt i Atelier Oslo, henger akkurat Oslo bys arkitekturpris svært høyt.
– Det finnes mange arkitekturpriser, men av alle rager kanskje denne aller høyest. Det er ikke en pris du melder deg på, men en helt unik pris, med en fantastisk juryering og ikke minst sterk konkurranse, sier Norsted.
– Dere vant jo tidligere i år Oslo arkitektforenings pris for samme bygg. Hva er det med Pressens hus som gir sånn gjenklang hos ulike juryer?
– Jeg tror det handler om at vi klarer, i den arkitekturen vi jobber med, å kombinere nytt og gammelt på en helt unik måte. At vi lager en helt ny type arkitektur gjennom det gamle, gir nok en gjenklang hos mange. Det handler spesifikt om den konkret jobben vi gjør med eksempelvis lysinnlipp, men i stort handler det rett og slett om å skape god arkitektur, sier Norsted.
– Utrolig rikdom
Dette uttrykkes også tydelig i jurybegrunnelsen, som blant annet skriver følgende: «Prosjektet viser en utrolig rikdom i samspillet mellom eksisterende materialer og konstruksjoner og nye tilførte elementer. Her er en konseptuell tydelighet i hva som er nytt og gammel, samtidig er elementene vevet i hverandre på en måte som skaper nye og helt unike løsninger som en ikke ville fått i et ordinært nybygg. Det er høy vanskelighetsgrad i både prosjektering og utførelse her, og det vises en stor vilje til å finne frem til kvaliteter i det gamle og kreativitet i nye gode løsninger».

Mye arbeid bak
Både Nordsted og Dietrichson bemerker at resultatet Pressens hus også har sin pris. Det ligger mange arbeidstimer med slit bak denne prisen fra både arkitekter, interiørarkitekter og håndverkere.
– Det er lagt ned enormt mye arbeid for å få dette til å bli bra. Det er ingen enkel byggeoppgave og det har vært mye slit, strev og svette gjennom en vanskelig koronaperiode for å få dette til, sier Nordsted.
– Vi har gjort mange transforumsjonsprosjekter tidligere, men jeg tror dette er en av de mer krevende, hvor også utgangspunktet var dårligst. Det var vanskelig å se potensialet i begynnelse, legger Dietrichson til.
– Hvem vil dere takke som dere deler denne prisen med?
– Vi har vært femten arkitekter til sammen, så at det er akkurat vi to som står her, er egentlig litt urettferdig. I tillegg har det vært noen veldig flinke håndverkere, gjennom underleverandørene til entreprenørene Hent. Det har også vært kjempegodt samarbeid med brukerne gjennom Iark interiørarkitektur og en byggherre i Aspelin Ramm som har gitt oss mye tillit i løse oppgavene på den måten vi tenkte var best, sier Norsted i Atelier Oslo.