Nyheter

- Hvorfor lage sovebyer i sentrum?

Infills Bjørnar Johnsen stilte eiendomsutviklerne til veggs på Oslo Urban Arena i går. Blåskjortene svarte med å flytte veggen.


Hvordan fortette bolig-Oslo var tema for en av debattene på Folketeateret i går under Oslo Urban Arena. En stor modell av Nydalen+, et framtidsprosjekt utarbeidet av arkitektkontorene MAD og COBE og eiendomsutvikleren Avantor sto i passasjen utenfor og illustrerte en av mange mulige løsninger på problemet. Foto: Cecilie Klem

Hvorfor svarer eiendomsutviklerne på boligmangelen i Oslo med forstadslignende bebyggelse uten utadrettet program i førsteetasjene? Hvor er forsøkene på å utvide bystrukturene og skape velfungerende byrom? Hvorfor er Oslo plutselig full av soveby-bebyggelse?

 

Debatten  «100 000 nye boliger. Hvordan?» på Folketeateret, startet med Johnsens bildeserie av en hel rad lamellbebyggelse med boligenheter helt ned til bakkeplan omgitt av plenområder. Johnsen var kommet for å fravriste en gruppe eiendomsutviklere noen svar og kanskje noen alternative løsninger.

 

- Ulønnsomme førsteetasjer

Baard Schumann fra Selvaag Bolig, Emil Paaske fra Veidekke Bolig og Øystein Thorup fra Avantor la villig hodet på blokka og ga det de hadde for å svare.

 

Som når Baard Schumann forklarte at man ikke lager utadrettet program mot gateplan fordi man frykter «å kanskje bli sittende med ulønnsomme førsteetasjer i noen år». Eller når Emil Paaske mener man ikke kan «putte allslags kvaliteter inn i et boligbygg», for da blir det for dyrt og kun for de få. At boligprosjektene og tomtene er for små til at man kan forventes å ta hensyn til byen rundt, var også en av unnskyldningene for lamell-og plenboligene midt i byen.

 

Tar ansvar?

Kanskje hadde ikke utviklerne på scenen lyttet til foredragsholder Camilla van Deurs fra Gehl Architects som tidligere samme dag hadde følgende konklusjon på sitt foredrag: Se til USA. Der har man fått til gode byutviklingsprosjekter fordi eiendomsutviklere og næringsdrivende tar ansvar og bruker penger på å utvikle det området de bygger eller driver business i.

 

Emil Paaske mente Veidekke så absolutt gir noe tilbake til byen rundt, og viste til nybygget som er under planlegging i Middelthunsgate 17 på Majorstua. Der mener Paaske de tar ansvar for byrom og forbindelseslinjer mellom de ulike delene av bydelen nettopp fordi de har tatt seg bryet og investert tankekraft i å løfte blikket og se utover tomtegrensene.

 

Hva skal til?

Debattleder Julie Sjøwall Oftedal satte i gang en runde om konstruktive tiltak for å få mer bystruktur i byen. Hva skal til for at boligprosjekter gir noe tilbake? spurte hun.

 

Baard Schumann foreslo større prosjekter som gir bedre helhetstenkning. Emil Paaske ønsket å gi blaffen i opinionenes og politikernes fordommer mot høyhus og insistere på å bygge i høyden. Det vil frigi plass til gode grøntstrukturer og skaffe mennesker til å faktisk fylle de byrommene som lages. Det var også enighet i panelet om at uteromsnormen var for streng, gitt den fortettingsgraden man trenger i sentrum av Oslo. Det må jobbes for å få flere store, grønne parker og store, velfungerende byrom mellom prosjektene i stedet for påkrevde, private uteplasser i solfattige mellomrom. Det var panelet enige om. Da ville Bjørnar Johnsen få sin bystruktur, og eiendomsutviklerne vil få sin utnyttelsesgrad, mente de.

 

– Finansier parkene

Byplansjef Ellen de Vibe svarte godt på akkurat dette forslaget da hun gikk på scenen en halvtime senere for å snakke om hvordan etaten vil fortette Oslo:

 

– Vi kommer til å stille krav om finansielle bidrag fra utviklerne til torg og plasser, også de som ligger i god avstand fra prosjektene.

 

Andre spørsmål utviklerne kunne fått i ettertankens klare lys var: Hvorfor skaper dere ikke rom for usikker inntjening i førsteetasjene deres? Hvorfor ikke kjøpe seg tid til å utforske muligetene på gateplan, la prosjektene moden og tilpasse seg? Har dere ikke rådgivere som har kompetanse til å finne ut hva områdene rundt boligprosjektene deres trenger, uavhengig av prosjektets størrelse? Er det for ambisiøst å tenke seg at et går an å finne måter å bygge høykvalitet på som ikke ender i økt leie? Hva med å utvikle nye boformer, bidra til å eksperimentere med den urbane boformen? De svarene får komme i en annen debatt på en annen konferasne.  

 

Europa i Oslo

I dag fortsetter Oslo Urban Arena med en tung gjesteliste på podiet. Representanter fra arkitekturstyre- og stell i Amsterdam, London, Barcelona og Oslo skal debattere og snakke om bystyring og byutvikling.

 

Det blir presentasjoner av prosjketene i Bjørvika og på Økern og en debatt om hvordan Oslo skal bli «syklistenes paradis». Futurebuilt arrangerer og sykkelguru Mikael Colville-Andersen fra Copenhagenize møter Oslos miljø- og samferdelsbyråd, Guri Melbye (V). 

 

Dagen og konferansen avsluttes med ekskursjon til Sørenga bro, pecha kucha med a-lab, LPO, Link, Lund Hagem, Mad, Alliance arkitekter og Nordic samt «Fight club» med sistnevnte «masterplanners» ledet av Erling Fossen i Oslo Metropolitan Area (OMA).