Nyhet

Hjemmekontor i krisetid

Hvordan fungerer arkitektenes hjemmekontor i krisetid? – Ikke utsett oppgaver, bare løs dem på andre måter, oppfordrer Fredrik Barth i Vill Urbanisme i Bergen. 


Louis Lunde, daglig leder i Hamperokken arkitektur i Tromsø, er i karantene og har hjemmekontor. Fotograf er konen, Sigrid Rasmussen, arkitekt og planlegger i Asplan Viak. Hun er også i karantene og har hjemmekontor i kjelleren. Foto: Sigrid Rasmussen

Gatene er tomme. Alle som kan blir bedt om å holde seg hjemme. Hvordan løser norske arkitektkontorer virusutfordringene? 

– Vi sendte ut varsel om hjemmekontor allerede torsdag, sier Fredrik Barth, styreleder og gründer i Vill Urbanisme fra Bergen. 

Han forklarer at det i første omgang er relativt uproblematisk å be de ansatte bli hjemme. 

– Dette er fullt løsbart. Alt av programmer som Teams og Archicad har tekniske løsninger som gir oss store muligheter. De store modellene jobber vi jo slik med allerede. 

Samtidig går noe tapt ved at ikke folk kan komme på kontoret, påpeker han. 

– Den verdifulle én-til-én-kontakten mellom oppdragsgivere og arkitekt, mister vi. Det samme gjør vi med kontakten nyutdannet ansatt og erfaren partner. 

Verre på lang sikt

Mens Barth og Vill Urbanisme ikke er bekymret for de kortsiktige konsekvensene er det større bekymringer for hva som vil skje på lang sikt. De har til sammen 20 ansatte, hvorav 10 er arkitekter. 

– Vi er mange som har vært gjennom finanskrisen og så hvordan byggebransjen ble rammet der. Det blir fryktelig tungt etter en stund og arkitektene blir ekstra hardt rammet, fastholder Barth. 

– Hvorfor det? 

– Akkurat i det uroen begynner, cirka der vi er nå, stopper alle tidligfase-oppdragene. Det virker fornuftig akkurat nå, men har den konsekvensen at om ett til to år får man et etterslep. Da kommer de statlige krisepakkene inn, med store veiprosjekter og slikt. Disse gikk i alle fall sist til de aller største aktørene, mens mindre arkitektkontorer fikk lite utav krisepakkene.

Tenker tekniske løsninger

Louis Lunde, daglig leder i Hamperokken arkitektur i Tromsø, sitter selv i karantene etter å ha vært på fotballkamp i England. Det samme gjør en kollega, mens resten av firmaet fremdeles går på jobb. 

Firmaet har samtidig suspendert alle fysiske møter, ingen får lov og reise i jobben og blir oppfordret til å avlyse planlagte turer i påsken. Fra hjemmekontor jobber nå Lunde og kollegaen nå på bærbare maskiner med VPN-oppkobling. 

– Foreløpig går det bra. Men det er litt kritisk dersom flere må i karantene, fordi den store maskinkapasiteten vår foreløpig er på kontoret. Jeg har snakket med kollegaer ved andre, større kontorer, hvor de sliter med hjemmekontor på grunn av manglende datakraft, sier Lunde. 

Hamperokken og Lunde i Tromsø jobber derfor med en løsning, sammen med med sine leverandører, hvor alle åtte ansatte kan ta med seg arbeidsstasjonene sine hjem. 

– Det vil gå litt tregere å laste opp og ned filer, men det vil da bli den eneste begrensningen. Vi vet jo ikke hvordan dette ender, men mitt tips til andre kontorer er å forberede alle arbeidsstasjoner for trådløs tilkobling til wifi med VPN og hjemmekontor, sier hun. 

Fredrik Barth, styreleder og gründer i Vill Urbanisme i Bergen, sendte ansatte ut i solen fredag. – Når man har hjemmekontor blir ukedager og klokkeslett mindre viktig, mener Barth.. Foto: Fredrik Barth

– Tid for nytenkning

Tilbake i Bergen har Barth i Vill Urbanisme følgende oppfordring til arkitektstanden i møte med krisetid: 

– Kanskje dette er tiden for å tenke vidt om hva arkitektyrket kan være. Det er i små krisesituasjoner vi kan komme inn og forandre noe. Nå er det bare å trøkke til og gjøre de tingene vi brenner for, skape liv i første etasjer eller få til det nedenfra-og-opp-prosjektet på Landås, som man drømte om. 

I tillegg handler det nå om at alle gjør alt for å holde hjulene i gang. 

– Dette er alles ansvar, ikke avlys møter, ha dem på Skype. Ikke utsett oppgaver, bare løs dem på andre måter. Tenk kreativt og fokuser på å holde fremdriften. Gjør både arkitekter, utviklere og grunneiere dette i sine bransjer kommer vi oss gjennom dette sammen! 

Sendte folk ut i solen

Finnes det noen gode tips til hvordan takle hjemmekontor-tilværelsen på best mulig måte? Barth mener det nå blant annet er viktig å holde på den gode stemningen. 

– Når man har hjemmekontor blir ukedager og klokkeslett mindre viktig. Mange av oss får nå mulighet til å være med barn i ukedager på dagtid. La oss tenke på det som en gave, og jobbe mer kveld og helg, sier Barth. 

I dag er det sol i Bergen, forteller Barth. De sendte derfor de ansatte ut og ba dem leve litt og foreslo en regntung søndag som mulighet for arbeid. 

– Fleksibilitet og god stemning får oss gjennom dette her!