Nyheter

Hat trick for Snøhetta

Norges mest kjente arkitektkontor er på en vinnerbølge. Fredag vant de kampen om et besøkssenter for de kjente maleriene i Lascaux-grottene ved Montignac, Frankrike.


Snøhettas vinnerforslag til besøkssenter ved foten av Lascaux-åsene i Frankrike. Museet skal vise de verdenskjente hulemaleriene fra grottene i åsen bak. Illustrasjon: Snøhetta

Grottene ved foten av Lascaux-åsen er på UNESCOs verdensarvliste på grunn av de paleolittiske  hulemaleriene man finner der. Paleolittisk betyr eldre steinalder og maleriene er kjent for å være noen av verdens eldste, over 17 000 år gamle. Grottene har vært stengt for andre enn forskere.

 

Nå skal Snøhetta tegne et prosjekt som vil gjøre maleriene mer tilgjengelige for publikum.

 

Snøhetta tar helt av

Med denne siste konkurransen i Frankrike har Snøhetta vunnet tre store konkurranser på en måned.

 

I slutten av september vant de en konkurranse om å tegne en basketballarena for San Francisco i USA. Tidligere i oktober vant de operaen i Busan i Sør-Korea, en konkurranse hvor det deltok en rekke internasjonalt kjente arkitekter.

 

Nå har de, ifølge det franske nettstedet Bati Journal.com, vunnet med god margin over de fem andre lagene som deltok, deriblant den franske stjernearkitekten Jean Nouvel.

 

Oppdaget i 1940

Fire tenåringer var ute med hunden Robot da de oppdaget hulene med maleriene i 1940. Kulturskatten ble hemmeligholdt til etter andre verdenskrig, og åpnet først for publikum i 1948.

 

Omkring 1000 personer besøkte hulene daglig helt til det ble klart at åndedrettet fra de besøkende førte til muggdannelse på fjellveggene og skadet maleriene. Grottene ble derfor stengt i 1963.

 

En kopi av deler av hulene, kalt Lascaux 2, ble åpnet for publikum på åttitallet. Konkurransen Snøhetta har vunnet, er del av prosjektet Lascaux 4. Nå skal hele hulekomplekset kopieres i minste detalj, og originalene bevares mot videre slitasje. Det skriver nrk.no 19.10.12 i en sak om Snøhettas seier.

 

– Alle deler av de originale grottene ble skannet og kopiert i 3D. Kun forskere kom inn i de opprinnelige hulene, men en del av prosjektet er å sikre dem bedre mot videre ødeleggelse, forteller Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta, til nrk.no.

 

Se 3D-animasjon av hulene (eksterne lenke).