Grønlikaia-forslag klare
16 forslag i parallelloppdrag for Grønlikaia i Oslo er klare. Bidragene presenteres på Oslo arkitekturtriennale denne høsten.

Siden april har 16 arkitektteam jobbet med forslag til hvordan Fjordbyens neste utbyggingsprosjekt, Grønlikaia, kan se ut i fremtiden. Torsdag presenteres alle tegningene under Oslo arkitekturtriennale på det gamle Munchmuseet på Tøyen.
Det var utbyggerne i Hav Eiendom som i vår inviterte nordiske arkitekt- og landskapsarkitektkontorer til prekvalifisering for et parallelloppdrag om Grønlikaia. Da ble 16 tverrfaglige team valgt ut til å jobbe med et av fem planlagte delområder i prosjektet.
– Mange av de fremste arkitektene, landskapsarkitektene og teamene i Norden har jobbet i et halvt år. Nå gleder vi oss til å endelig kunne vise frem alle de gode forslagene de har kommet frem til. På den måten kan alle som bor i Oslo fortelle oss hva de mener om planene, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, i en pressemelding.
Forslag for delområde Verket:




Natur og klima
Fra 22. september stilles alle forslagene ut i det gamle Munchmuseet på Tøyen, som en del av programmet til Oslo arkitekturtriennale. «Sosial bærekraft har vært viktige fokusområder i utarbeidelsen», heter det i pressemeldingen.
Direktør Kalland virker fornøyd med arbeidet som er utført av de ulike teamene.
– Forslagene som nå stilles ut viser at teamene har forstått at Hav Eiendom krever et Grønlikaia som skal by på mer mangfold, være mer tilgjengelig og inkluderende, og at fjordbyutviklingen fremover skal ta enda mer hensyn til natur og klima, sier Kalland.
Forslag for delområde Lohavn:



Møteplass for Gamle Oslo
På området som i dag er en containerhavn, skal det snart bygges boliger, kontorarbeidsplasser, havnepromenade og service- og rekreasjonstilbud.
– Dette skal bli en attraksjon for hele byen, og et flott tilbud for alle som bor i bydel Gamle Oslo. Fremtidas Grønlikaia skal være en inkluderende møteplass for folk fra hele byen. Samtidig skal vi velge løsninger som kutter klimagassutslipp og restaurerer natur, sier Kalland.
Forslag for delområde Grønlikilen:


Forslag for delområde Munkehagen:



Parallelloppdraget for Grønlikaia:
Parallelloppdrag: En prosess der en utvikler ber flere bidragsytere om å se på utviklingsmulighetene i et område, slik at man sikrer seg mange gode innspill til selve utbyggingen.
Planlagt bruksareal: 208 000 kvadratmeter
Antall boliger: 1500
Arbeidsplasser: 3–4000
Tidsplan: Komplett planforslag sendes i 2023 til Kultur/idrett i Oslo kommune.
FEM DELER, 16 TEAM
Grønlikaias fem delområder er beskrevet på følgende måte og er tildelt respektive team:
Verket: Ligger lengst nord på Grønlikaia. Siden dette er nærmest kollektivknutepunktene i Bjørvika, er det naturlig tilrettelegge for næring og kontorbygg her.
Team Henning Larsen, Team A-Lab, Team Ghilardi Hellsten, Team Nordic/Kristin Jarmund.
Lohavn: Ligger litt lenger bort fra bykjernen. Dette området vil domineres av boliger og tilbud tilknyttet nye deler av Havnepromenaden.
Team Dyrvik, Team Adept, Team Hille Melbye.
Grønlikilen: Et naturlig sentrum for den nye bydelen. Her vil det finnes masse publikumsrettede tilbud for fastboende og besøkende, og det vil også tilrettelegges for persontrafikk med båt.
Team Helen & Hard, Team Haptic, Team LPO.
Munkehagen: Et delområde med et variert botilbud og et bredt utvalg av offentlige byrom, til glede for store og små.
Team Vandkunsten, Team Transborder og Team MER arkitektur.
«Buffersonen» og Kongshavn nord: Buffersonen skal fungere som en buffer mellom byen og havnevirksomheten i Sydhavna. Her kommer et helt nytt friområde, og det vil bli lagt stor vekt på naturrestaurering. Kongshavn nord planlegges blant annet som beredskapshavn for nødetatene. Oslo Havn eier og legger premissene for akkurat dette området.
Team Aart, Team Asplan Viak og Team Norconsult.
Forslag til delområde Buffersonen:



Ekstern-intern evaluering
En evalueringskomité bestående av Elin Børrud (NMBU), Iwan Thomson (Lala), Erling Dokk Holm (NMBU) og interne ressurser fra Hav Eiendom og Oslo Havn skal de neste ukene gjennomgå bidragene og anbefale konsepter og forslag som bør videreføres.
Oslo arkitekturtriennale i det gamle Munchmuseet på Tøyen er åpen fra 22.september til 30.oktober. Les mer her.