Nyhet

Gartnerfuglen vinner Oslo-pris

Prosjektet «Ungen» på Sagene i Oslo vinner Oslo Arkitekturforenings arkitekturpris for 2020. – Vi er rørte og takknemlige for å ha blitt lagt merke til, sier prisvinnerne i Gartnerfuglen arkitekter. 


Prosjektet «Ungen» er ifølge juryen «et motspill til tidens masseproduksjon av boliger, og et viktig innspill til debatten om kvalitet i boligbyggingen». Her utsnitt av innvendig detaljering og teglsteinsfasade. Foto: Ivar Kvaal

I det historiske industri- og trehusmiljøet på nedre Sagene ligger en kort strekning med trehus fra 1980-tallet. Her finner vi også Gartnerfuglen arkitekters prosjekt, boligtilbygget «Ungen» (se også OAFs egen film om bygget), som i dag er blitt kåret til vinner av Oslo Arkitektforenings arkitekturpris 2020. 

– Vi er egentlig bare veldig rørte og takknemlige for at juryen har lagt merke til dette lille prosjektet - denne lille ungen, sier Astrid Rohde Wang, partner i Gartnerfuglen arkitekter. 

Brydd seg

I juryen til årets OAF-pris sitter Kathrine Næss, Knut Hjeltnes, Annette Brodersen, Thomas Liu og Trine Bølviken. I begrunnelsen heter det blant annet: «Prosjektet er gjennomført med en sterk tilstedeværelse i alle faser av prosjektet, fra grepet i bykonteksten, til utforming av de enkelte rommenes konstruksjon, lys, materialitet og detaljering. Prosjektet viser verdien i å bygge med kvalitet og håndverk for å skape et hjem, tilhørighet og noe folk ønsker å ta vare på».

Juryen understreker også at det er vist «stor respekt» for faglig innsikt, og at det er tydelig «hvor viktig det er å ha dialog med utførende».

– Det er ekstra hyggelig at prisen kommer fra en jury med arkitekter vi har stor respekt for arbeidet til, sier Olav Lunde Arneberg i Gartnerfuglen. 

– Hva er dere mest fornøyd med at juryen har oppdaget i dette prosjektet? 

– Jeg tror det egentlig det handler om at det er synlig at vi har brydd oss skikkelig. Det har, i tillegg til vanvittig mye arbeid, handlet om en rekke heldige omstendigheter: Flinke håndverkere, interessante omgivelser, tillitsfull oppdragsgiver. Dette sikrer et godt og varig resultat, som blir lagt merke til, svarer Wang. 

Gartnerfuglen arkitekter vinner av Oslo Arkitekturforenings arkitekturpris 2020, for prosjektet «Ungen» i bydelen Sagene. Flinke håndverkere, interessante omgivelser, tillitsfull oppdragsgiver har vært nøkkelen for et godt prosjekt, forklarer arkitekt Astrid Rohde Wang (i midten).   Foto: Ivar Kvaal

Ikke signaturprosjekt

Kontoret Gartnerfuglen vokste frem på begynnelsen av 2010-tallet og har også partner Ole Larsen og Ingeborg Svalheim i staben. Navnet kommer fra en fugl fra Papua Ny-Guinea, som samler på småting, som bare blå bær, pinner og møkk, for å gjøre seg vakker for en ny make. Gartnerfuglen arkitekter har blant annet fått mye nasjonal og internasjonal omtale for en liten fiskehytte innpakket i bjørkeris, kalt «Gjemmestedet», i Telemark. 

– Hvordan passer «Ungen» inn i Gartnerfuglens mer generelle tanker om arkitektur?

– Vi har ikke én signatur eller ett fotavtrykk. Dette er viktig. Vårt avtrykk er fleksibelt etter hva vi gjør, om vi løper eller går, eller om vi går i gjørme eller på asfalten. Det handler om oppgave og budsjett, og vi føler oss mer som kuratorer av hvilke forhold vi til en her til jobber under, sier Wang. 

Prosjektet «Ungen» er bygget med skallmursvegger i tradisjonell rødbrun, norskprodusert teglsten fra Bratsberg tegl. Foto: Ivar Kvaal
Stuegulvet er i slipt tegl, mens andre detaljer innendørs er utført i tre, som dører, møblement og vinduskarmer i eik. Foto: Ivar Kvaal

– Uendelig mange lag

– Hvordan vil dere selv beskrive «Ungen»-prosjektet? 

– Man kan si at «varighet» er et stikkord. Prosjektet skal ha den samme varigheten som de andre byggene i samme bykontekst. «Ungen» er prøvd å passe inn og være seg selv på samme tid. I tillegg skal bygget og materialene berike det indre familielivet til dem som bor der, sier Arneberg. 

Wang legger til: 

– Bygget står i en ganske komplisert byvev, med over hundre år lang historie, hvor byggene er bygget rundt det gamle veveriet. I tillegg er dette et tilbygg til et hus fra 1980-tallet. Tilpasningen til arkitekturene rundt har derfor hatt uendelig mange lag.