Nyhet

Disse får Doga-merket

Arkitekturprosjekter fra rundt omkring i landet – og utlandet – hedres med Doga-merket. – God arkitektur kan berike både små og store kommuner, sier kommunal- og distriktsministeren.


Brendeland & Kristoffersens Kasper Salin-nominerte Hage-prosjekt i Lund i Sverige mottar Doga-merket «fordi det er elegant og fremtidsrettet stedsutvikling», ifølge juryen. Foto: Peter Westrup

Onsdag ble det kjent hvilke arkitekturprosjekter som mottar Doga-merket for design og arkitektur for 2023.

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne som ligger innenfor arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Doga, i en pressemelding.

– Inspirerende

Arkitekturprosjektene som i år mottar Doga-merket er:

Langhuset på Lista (Stiv kuling), Vega Scene (Asplan Viak), Pressens hus (Atelier Oslo, Kima arkitektur og Iark), Wesselkvartalet (Vigsnæs+Kosberg++), Hage (Brendeland & Kristoffersen, Kornets hus (Reiulf Ramstad arkitekter), Gjenbrukshuset Festiviteten (Mad arkitekter og Sane interiørarkitekter), Innfallsport Jotunheimen nasjonalpark (Dronninga landskap) og The Plus (Bjarke Ingels Group).

– Jeg synes det er inspirerende å se så mange fremsynte og verdiskapende byggeprosjekter rundt omkring i landet, blant annet på steder som Farsund, Lom og Eidskog. God arkitektur kan berike både små og store kommuner, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp), i pressemeldingen.

«Vi opplever et hus i fullkommen harmoni med omgivelsene, og som bidrar til forståelse for naturen og økosystemene», skriver Doga-juryen om Langhuset på Lista, tegnet av Stiv kuling. Foto: Torgeir Holljen Thon

Juryens begrunnelse

Brendeland & Kristoffersens Kasper Salin-nominerte Hage-prosjekt i Lund i Sverige mottar merket, «fordi det er elegant og fremtidsrettet stedsutvikling», ifølge juryen, som også omtaler prosjektet som «et uteområde som folk reiser langveisfra for å oppleve».

Overnattingsstedet Langhuset på Lista hedres fordi det er «bygget med innlevelse og respekt for landskapet».

Pressens hus, som tidligere har vunnet både OAF-pris og Oslo bys arkitekturpris, tildeles merket fordi det på eksemplarisk vis løfter fram bevaringsverdige bygg til ny prakt.

Om Wesselkvartalet heter det at «et fortettingsprosjekt med buede, middelhavsinspirerte former har gitt et løft til Asker sentrum. Wesselkvartalet består av boliger og næringslokaler som oser av kvalitet og er tilpasset stedet på forbilledlig vis.» Prosjektet vant også Murverksprisen 2021.

Gjenbrukshuset Festiviteten tildeles Doga-merket fordi det bidrar til «økt forståelse for bygningsvern og håndverkstradisjoner og hvordan disse kan bidra til bærekraft, både samfunnsmessig og miljømessig», heter det i juryens begrunnelse.

Både estetikken og det håndverksmessige er fremragende utført og arkitekturen spiller på lag med verdiene og budskapene senteret formidler, skriver juryen om Reiulf Ramstad-tegnede Kornets hus. Foto: Boris Brorman

Flere vinnere

Innfallsport Jotunheimen nasjonalpark gjør ifølge juryen høyfjellsnaturen tilgjengelig på en ydmyk, sympatisk og bærekraftig måte, skriver juryen.

Kornets Hus er ifølge juryen et flott prosjekt som kommuniserer godt med omgivelsene. «Både estetikken og det håndverksmessige er fremragende utført. Arkitekturen spiller på lag med verdiene og budskapene senteret formidler», heter det i begrunnelsen fra juryen.

Vega Scene tildeles Doga-merket for design og arkitektur fordi den er en åpen og inkluderende møteplass som fyller mange gode formål. «Med nøye gjennomtenkt bruk av materialer, lys og rom har arkitektene i Asplan Viak skapt en bygning med et karakterfylt uttrykk», skriver juryen, som lar seg begeistre av hvordan den er tilpasset gatemiljøet. Vega Scene vant også Oslo bys arkitekturpris i 2019.

Vestre-fabrikken The Plus i Magnor i Eidskog kommune får mottar Doga-merket fordi det er en fabrikk med et lekent og visjonært formspråk. «Den åpne utformingen og besøkssenteret i fabrikkens hjerte har skapt en attraksjon og bidratt til stolthet i lokalmiljøet», mener juryen.

16. mars deler alle til sammen 31 Doga-merkene for design og arkitektur ut, under et arrangement i Oslo.

I Doga-juryen sitter både Inge Hareide fra Kima arkitektur og Atdhe Ilyrian Belegu fra Mad arkitekter. I en e-post opplyser Doga om at begge har vært inhabile i vurderingen av kontorenes respektive prosjekter. I disse tilfellene har vare Eli Grønn i Dyrvik arkitekter vært involvert i vurderingen.