Nyheter

Fredagskavalkade fra Iveland til Hamar

En helt ny trepris uten heder og verdighet er delt ut, og Framtidens bygder kan snart krone verket i Iveland kommune. Oppdatere deg på denne ukas arkitektnyheter. 


Det demrer for «Åkle» i Iveland. Illustrasjon: Ola Roald Arkitekter

Iveland mot ferdigstillelse

Et av de tidlige Framtidens bygder-prosjektene er i ferd med å materialisere seg. I Iveland i Aust-Agder er Ola Roald Arkitekturs stedsutviklingsprosjekt «Åkle» i ferd med å vokse fram.

«En liten landsby er i ferd med å vokse opp med boliger og butikker omkring et torg,» skriver Byggmesteren, og melder at nabokommunen Birkenes ønsker å komme i gang med noe lignende.

Begge kommunene er med i NAL-prosjektet Framtidens bygder, som har som formål å vise hvordan man kan planlegge og bygge ut mindre steder i retning et klimanøytralt samfunn.

Byggmester på Iveland er kristiansandbaserte Jørgen Dovland AS, som jobber tett med kommunen.

Østre Porsgrunn kirke I

Porsgrunn kirkelige fellesråd lover at en ny Østre Porsgrunn kirke ikke blir «en billig moderne kloss - men en tradisjonell kirke.» Det skriver Telemarksavisa denne uka. Siden den gamle 1700-tallskirken brant i 2011 har debatten rast om hvorvidt kirken skal gjenreises som den var, eller om man skal åpne for en arkitektkonkurranse.

Forrige uke ble det klart at fellesrådet går inn for et en begrenset plan- og designkonkurranse, og denne uka var forsikringsoppgjøret i boks.

Den nye kirken skal ha en størrelse på rundt 1400 kvadratmeter, som er mer enn det dobbelte av arealet på den nedbrente kirken. Forsikringsselskapet har nylig gitt en overføring på 11,9 millioner kroner, og dermed blir den endelige forsikringssummen på 55 millioner. Kommunen har bidratt med 15 millioner kroner, menigheten skal få på plass sju millioner. Den endelige summen å bygge kirke for er nå på 90 millioner kroner.

Juryen for Plan- og designkonkurransen består av to arkitekter fra Norske arkitekters landsforbund, leder av fellesrådet, leder av menighetsrådet, et geistlig medlem fra menigheten pluss kirkesjefen, opplyser fellesrådet ifølge Telemarksavisa.

 

Østre Porsgrunn kirke II

Komiteen for gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke forstår ikke hastverket med arkitektkonkurranse og ber om utsettelse til etter kommune- og kirkevalget til høsten, melder Porsgrunns Dagblad. De erklærer i et leserinnlegg i Telemarksavisa at det vil bli stilt en alternativ lokal liste til valget, med rekonstruksjon av Østre Porsgrunn menighet som viktigste sak.

«Tradisjonelle byggemetoder må anvendes, og man må etter all sannsynlighet basere seg på dispensasjoner fra vanlige byggeforskrifter. Alle disse forhold tilsier slik vi ser det at det bør frarådes å utlyse en arkitektkonkurranse før det er (...) avklart om menigheten og lokalsamfunnet ønsker en rekonstruksjon eller en annerledes utformet kirke.» skriver Audun Engh og Gunnar Hope i gjenoppføringskomiteen.

 

Pris uten heder

Hamar kommune er tildelt tidenes første Tredreper-pris for felling av lindetrær på Stortorget, melder Hamar Arbeiderblad. Prisen deles ut av organisasjonen Treets venner, som har rundt 500 medlemmer i Norge. Det er landskapsarkitekt og visepresident i NLA, Rainer Stange, som er leder for organisasjonen.

I organisasjonens begrunnelse heter det at kommunen får prisen for «hogging av de bevaringsverdige kollede lindetrærne på Stortorget.» Prisen består av en plakett.

– Disse trærne har blitt stelt siden 1800-tallet, og så kommer kommunen og meier de ned, sier Stange til avisa.

 

Powerhouse Kjørbo er nominert til Mipim Awards for «Beste innovative grønne bygning» Foto: Ketil Jacobsen.
Powerhouse Kjørbo er nominert til Mipim Awards for «Beste innovative grønne bygning» Foto: Ketil Jacobsen.

Nominert til Mipim Awards

Eiendomsbransjens Cannes-festival, Mipim Awards, deler ut sine priser i mars. Powerhouse Kjørbo i Sandvika er en av fire nominerte i klassen «Beste innovative grønne bygning» Både Entra Eiendom, Skanska, Snøhetta, Hydro, Asplan Viak og miljøorganisasjonen Zero har samarbeidet om de 5200 kvadratmeterne med rehabiliterte lokaler som utgjør Kjørbo.

Boligprosjektet «Vannkanten» i Stavanger er nominert i klassen for de beste boligutviklingsprosjektene. Utvikler av Vannkanten-prosjektet i Stavanger er Kruse-Smith og arkitektene er AART og Studio Ludo.

20 000 deltakere fra den internasjonale eiendomsbransjen får presentert de 40 kandidatene til de ulike prisene og vinnerne avgjøres gjennom en kombinasjon av juryen og Mipim-delegatene, som teller 50 prosent hver i avstemningen.

 

DRDHs «Stormen» har fått mye ros i internasjonal arkitekturpresse. Nå får de enda mer. Illustrasjon: Arkitektene
DRDHs «Stormen» har fått mye ros i internasjonal arkitekturpresse. Nå får de enda mer. Illustrasjon: Arkitektene

Stormen-skryt

Nå roser også månedsmagasinet The Architectural Review (AR) kulturhuset «Stormen» i Bodø. Det skriver Avisa Nordland, som sakser følgende fra det anerkjente tidsskriftet:

«Dette er et forbausende stort anlegg i forhold til omfanget av byen. Ved maks kapasitet har de tre arenaene (altså inkl. Sinus) plass til to prosent av befolkningen i Bodø».

Kulturhuset er designet av det unge London-baserte arkitektfirmaet DRDH.

AR trekker også fram det helt spesielle (i engelsk sammenheng) ved at man faktisk kan  fra flyplassen til sentrum på ti minutter:

«...men du vil slite med å finne mye offentlig liv når du kommer. Livsstilen her er sterkt avhengig av bilbruk, og klimaet tatt i betraktning er det forståelig,» skriver journalist Ellis Woodman, som også mener bygget gjør byen utadvendt og spiller på lag med fjellene og åsene rundt.

Y-blokka slik den så ut før terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Wikimedia Commons
Y-blokka slik den så ut før terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Wikimedia Commons

Kjærlighetsbrev til Y-blokka

«Kjære Y-blokka. Det ser dårlig ut nå. 2015 begynte ikke så bra. For noen uker siden var seks utvalgte arkitektkontorer på befaring for å bli informert om hvordan de skal utarbeide ideer om et nytt regjeringskompleks uten deg!» Slik starter Espen Johnsen, kunsthistoriker ved Universitetet i Oslo, sitt leserinnlegg i Dagbladet tirsdag denne uka. Han fortsetter det smått lidenskapelige brevet til bygningen med å beskrive historikk og sette det inn i en arkitekturhistorisk sammenheng. Så avslutter han med en mer optimistisk tone: «Så ikke gi opp helt. For det er noen som fortsatt kjemper for å unngå denne skandalen (...) Sender deg ny rapport om en stund. På gjensyn.»

Kjærlighet og medynk i Oslo

Denne uka åpnet to utstillinger som på forskjellige måter feirer hovedstaden. På Oslo Bymuseum åpnet OsLove, en «byhistorie for begynnere», som vektlegger både byens form, dens utvikling, og ikke minst dens brukere gjennom årene. Bymuseet skriver selv at utstillingen blant annet viser «modeller og malerier, skjøre gjenstander og mengder av fotografier fra våre rikholdige samlinger. Dette vil vi kombinere med intervjuer, film og nye digitale formidlingsformer som gjør at du vil oppleve Oslo-historien på helt nye måter.» Vi møter middelalderoslo, Christiana-borgerne og lærer om at oransje var en særdeles populær farge for 200 år siden. OsLove står på Bymuseet i Frognerparken på ubestemt tid.  

 

På DogA synes de synd på seg selv, i hvert fall om vi skal tro utstillingstittelen «Stakkars oss som bor i Oslo». Utstillingen er utviklet fra fotobloggprosjektet www.stakkarsoss.no, som siden 2012 har foret eteren med vakre bybilder av den «stygge hovedstaden».

 

– Stakkars oss viser kjærlighet til Oslo gjennom et demokratisk blikk. Nettsiden har bidratt til å bedre Oslos noe frynsete rykte og bygge en felles stolthet av og omsorg for byen vår, og det er viktig for byutviklingen. Utstillingen viderefører dette nedenfra og opp-perspektivet, sier Charlotte Beck Solvær og Marte Marstrand på DogAs nettsider. «Stakkars oss som bor i Oslo» står på Doga frem til 1. Mars.

 

Helen & Hard ansetter i Oslo

Sofie Galåen Bentzen tar fatt på nye utfordringer som daglig leder ved Oslo-kontoret- Partnerne Siv Helene Stangeland og Reinhard Kropf vil fortsatt fortrinnsvis holde til ved Stavanger-kontoret , men med jevnlig oppfølging av hovedstadsbasen. 

–Sofie har en faglig profil som vi har vært på utkikk etter, med stor styrke i at hun er utdannet arkitekt. Hun er sterk på de områdene vi har behov for å videreutvikle i Oslo, samt har erfaring fra prosesser det kan være naturlig å samkjøre mellom Oslo-Stavanger. I tillegg har hun stor gjennomføringsevne, som vi ser som svært viktig i denne spennende perioden vi nå er inne i , sier Reinhard Kropf, gründer og partner i Helen & Hard til Byggeindustrien.

 

Larvik-prosjekter nominert

Huseiernes Landsforbund har nominert tre prosjekter til årets Citypris og blant dem finner vi Hammerdalen og Fritzøe Brygge i Larvik, melder Østlands-Posten. Prosjektene er nominert sammen med Paleet i Oslo og Karenslyst allé 53 på Skøyen i Oslo, og i begrunnelsen står det blant annet dette om prosjektene i Larvik: «Noe av det mest imponerende med Hammerdalen, og hva Fritzøe Eiendom har fått til, er hvordan en rekke ulike aktører spiller på lag og trekker i samme retning. Dette med mål om å få til et prosjekt som både styrker og beriker lokal identitet, sørger for arkitektoniske og urbane løsninger av høyeste kvalitet og som sikter på et økonomisk bærekraftig prosjekt.» Prisen ble første gang delt ut i 1998, og tidligere prisvinnere er blant andre Molde stadion, Rockheim i Trondheim og Operakvarteret og Tjuvholmen i Oslo. Prisen deles ut på Radisson Blu Plaza hotell 12. februar.

 

Nobel korrupsjon

Arkitekt Harald Røstvik hadde onsdag 21.01 boklansering på Architectural Association i London. Hans ferske bok har den hardtslående tittelen Corruption the NOBEL Way, med undertittel Dirty Fuels & The Sunshine Revolution. Boka tar opp utvikling av fornybare energikilder, samtidig som den kritisk ser på Norges dobbeltroller, blant annet «de etiske dilemma olje-Norge havner i når vi lever av å levere våpen og olje, mens et norskeid selskap drifter Guantanomo-basen, samtidig som vi hvert år smykker oss md utdelingen av Nobels Fredspris.» Boka er utgitt på Kolofon Forlag.

 

Lyse vegger er lite trendy

Trenden som har dominert i landet de siste 15 årene ser ut til å bli erstattet med en mer fargerik stil. Et panel på 20 fagfolk har diskutert hvordan nordmenn reagerer på farger og kommet frem til fire nye paletter. Mange av fargene finnes i den nyrestaurerte Eidsvollbygningen. Palettene har fått navnene«Natur»«Urban»«Etnisk miks» og «Norsk noir». Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) mener vi må lære oss å bruke dem – igjen.

Kortspill i design-undervisningen i skolen har kun fantasien som grense. Foto: Flickr.com
Kortspill i design-undervisningen i skolen har kun fantasien som grense. Foto: Flickr.com

Tatoveringsarkitektur, anyone?

En tverrfaglig undervisningsmetode for designfagene, laget av en arkitekt, er nå under evaluering i skoleverket. Sivilarkitekt Vibeke Kirkebøs kortspill Playuba gir spillerne oppgaver innenfor produktdesign, arkitektur, grafisk design og klesdesign. Målgruppen er elever i grunnskolen og videregående skole, og involverer også enkel lærerveiledning og digitale billedpresentasjoner. Det melder nettidsskriftet Periskop.

Spillet går ut på å trekke ett kort for oppdragsgiver, ett for fag, ett for tema, ett for stilart og ett for oppdrag. Dermed kan man for eksempel fort ende opp med å skulle lage arkitektur for en kunstner med tema universet innenfor stilarten empire med oppdrag tatovering.  

Playuba er en videreutvikling av arkitekturverkstedet Pokerarkitektur som Kirkebø Hegg laget for Den kulturelle skolesekken i Akershus i 2007, og som ble nominert til Gullsekken i 2008, skriver Periskop.

Fagerborg skole blir ungdomsskole fra høsten 2015. Foto: Wikimedia Commons
Fagerborg skole blir ungdomsskole fra høsten 2015. Foto: Wikimedia Commons

Gullår for Undervisningsbygg

Ved skolestart i 2014 var hele 14 nye, norske skoler tatt i bruk og tendensen ser ut til å fortsette i 2015: Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS), omgjøres til en videregående skole for linjene dans, musikk og håndverk. På Hasle åpner en helt ny skole med passivhusstandard. Den skal bli tilholdssted for 1.–10. klasse. Fagerborg skole skal fungere som ungdomsskole fra skolestart 2015 og Øraker skole får nytt tilbygg vil kunne ta imot 540 elever fra skolestart høsten 2015. Nordvoll skole vil få et modulbasert nybygg som skal bli tilholdssted for spesialelever på den videregående skole. Bøler skole vil fremstå som ny utvendig. Fasaden, vinduer, tak, og nedløp blir oppdatert.

 

Grefsen får ny flerbrukshall på hele 2300 kvadratmeter. På Ekeberg skal en flerbrukshall med passivhusstandard tas i bruk som gymsal for skolene i distriktet. 

Kongehytta på Røros, som nå er under bygging. Foto: Kjellmark
Kongehytta på Røros, som nå er under bygging. Foto: Kjellmark

Kongehytte på Røros

NM-komiteen måtte kaste seg rundt da beskjeden tikket inn om at Hans Majestet Kongen besøker ski-NM, melder Arbeidets Rett på Røros. Nå gjaldt det å få i på plass ei standsmessig hytte på skiarenaen. Entreprenørfirmaet Johan Kjellmark ble satt på saken og «da arkitektene hos Kjellmark skulle se seg om etter hytteinspirasjon, lå løsningen snublende nær», skriver avisa. Resultatet ble ei kongehytte inspirert av de mange Rørosløene, som også finnes på Røros skiarena.  Mange av kvalitetene ved de gamle løene har vært viktige i prosessen. Det gjelder både nøkternhet i areal og utrykk, et rent og enkelt formspråk og materialvalg og veggkledning. Samtidig er det ei moderne kongehytte, med en rektangulær enkel form, full takhøyde og overdekket veranda på den ene kortveggen.