Nyheter

Fornøyde med den nye løsningen i Bjørvika

– I dag er alle glade på arkitekturens og byplanleggingens vegne, sier daglig leder Lisbeth Halseth i LPO arkitekter.


Riksantikvaren bruker denne perspektivtegningen for å illustrere hvordan Kongsbakken-allmenningen kan bli med 88 meters bredde innerst. Illustrasjon: sivilarkitekt MNAL Ole A. Krogness/www.perspektiver.no
Daglig leder i Lisbeth Halseth i LPO arkitekter jubler over resultatet.
Daglig leder i Lisbeth Halseth i LPO arkitekter jubler over resultatet.

Dette uttaler Halseth i forbindelse med at resultatet av meglingen om reguleringsplanen for Munch-museet i Bjørvika i Oslo er klart.?? LPO arkitekter er det spanske kontoret Herreros Arquitectos´ samarbeidspartner om prosjekteringen av den omstridte og bejublede museumsbygningen Lambda.

 

– Vi er lettet fordi bygget ikke ble kuttet på langs eller redusert i høyden, og dette utfallet var også den eneste løsningen som museet selv kunne være fornøyd med, påpeker Halseth.

 

Etter en spennende megling mellom Riksantikvaren og Oslo kommune ble det 12. mai enighet om en åpning i Kongsbakke-området på 88 meter innerst og 110 meter ytterst, og dermed trakk Riksantikvaren sin innsigelse mot reguleringsplanen.

 

Et bedre byrom?

NAL-president Kjersti Nerseth gratulerer Riksantikvaren og Byrådet med forliket. Foto: Egil Hansen
NAL-president Kjersti Nerseth gratulerer Riksantikvaren og Byrådet med forliket. Foto: Egil Hansen

Et cirka 50 meter bredt belte med boligblokker er nå fjernet fra planen, det vi si 22 000 kvadratmeter.

 

– Den store og brede allmenningen vil være en fortsettelse av middelalderparken, og vil sikre forbindelsen mellom middelalderparken og fjorden, uttaler riksantikvar Jørn Holme i en pressemelding.

 

Også NALs president Kjersti Nerseth er fornøyd med forliket: – Riksantikvarens hovedagenda har aldri vært rettet mot selve Lambda-bygget, men å få gjennomslag for en utvidelse av byrommet, derfor er det grunn til å gratulere de to partene. Resultatet er til det beste for museet og for Bjørvika-reguleringen, sier Nerseth.

 

Fortsatt en utfordring

AHO-rektor Karl Otto Ellfsen er glad for at man endelig har kommet fram til en enighet i Bjørvika. Foto: AHO
AHO-rektor Karl Otto Ellfsen er glad for at man endelig har kommet fram til en enighet i Bjørvika. Foto: AHO

Allerede i 2002 kritiserte Riksantikvaren det totale bygningsvolumet i reguleringsplanen og ønsket bedre kontakt mellom den historiske byen og fjorden. Dette syn ble ikke mindre aktuelt etter at Lambda-prosjektet vant arkitektkonkurransen i 2010 med sin sjønære beliggenhet og ruvende framtoning.

 

– Det planlagte Munch-museet er fortsatt en utfordring og vil uten tvil være dominerende i området, særlig fra operataket mot Ekebergåsen, understreker riksantikvar Holme i pressemeldingen. – Men i dag har vi inngått et forlik.

 

Det er bra at Riksantikvaren har trukket sin innsigelse mot planen, sier Karl Otto Ellefsen, rektor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. – Diskusjonen mellom de to offentlige etatene har delvis hatt en uverdig form, men heldigvis kom man fram til et tilfredsstillende kompromiss.

 

Ellefsen legger til at en flytting av Lambda innover mot operahuset ville ha vært uheldig. – Når det gjelder lokaliseringsdebatten går denne nå over i en politisk sfære, ikke minst med tanke på høstens valgkamp. Det er klart at det lar seg gjøre å bygge et nytt Munch-museum på Tøyen, men det blir neppe billigere eller mindre krevende enn Bjørvika-alternativet, avslutter AHO-rektoren.

 

Digital jubel i sosiale medier?

Arkitektnytt stilte dette spørsmålet på Facebook og Twitter:

Hva synes du om at Lambda nå (mest sannsynlig) skal bygges i Bjørvika? Noen tanker der ute om forliket mellom Riksantikvaren og byrådet i Oslo kommune? Jubel eller skuffelse?

..og vi fikk raskt disse tilbakemeldingene:

 

På Twitter:

@?gjovaag Harald M Gjøvaag

"Forliket" er positivt og åpner for et markant museumsbygg som bidrar til en spennende kulturklynge (med Operaen og Deichman).
@?imholm Inger Marie Hølmebakk
Tidl. skeptiker jubler: vi vil elske det like høyt som dnO! Ark'ns presntasj var en eye-opener for et fremt. viktig rom i Oslo

 

På Facebook:

Bodil Berg: Synes det er supert:-) Spennende og nytenkende er med på og gjøre Oslo mer synelig!

Ole Jan Skogen: Jubel.

Ole Petter Wullum: Jubel!!??

Kurt Singstad: veldig bra at Riksantikvaren trekker innsigelsene!?

Bjørnar Johnsen: Siden det i utgangspunktet er en utrolig dårlig ide for utviklingen av Oslo, må vi si det er en sorgens dag på vegne av byen. På den annen side er "omkamp" en sørgelig amatørmessig og uproff greie som ser ut til å ha blitt et positivt ord i Oslo. Forstå det den som kan. Alt i alt bare trist uansett hva utfallet blir. Man får den byen man fortjener.

Marco Schön: Fjordbyenkonseptet er veldig bra, og disse avgjørelsen føyer seg godt inn i denne overordnete planen. Liker urbanitet og tetthet i Oslos sentrum/utvidelsen av sentrum; det forliket syns jeg er en jubel verdt. :)

Sandra Riedel: fantastisk flott å oppleve at det faktisk går an å (kanskje;-) realisere en arkitektkonkurranse i oslo! anbefaler å ha med riksantikvaren i jury neste gang i slike sentrale prosjekter for å unngå uproff omkamp om og om igjen!

Kjell Bjørke Snakk om markeringsbehov og spill for galleriet. Håper han går tilbake til PST igjen! ;-)

 

Se www.riksantikvaren.no for mer informasjon om meglingen.?????