– Folk i Oslo ser ut til å ha mer tiltro til eiendomsmeglere enn arkitekter

Utstillingen «Re-enter the building» på Tøyen i Oslo peker mot en tredje boligsektor, der selvbygging og boligbyggerlag står som sentrale begreper.
– De fleste land har tre boligsektorer, men i Norge henger vi langt etter. Det som bygges av sosiale boliger er dessuten av vedvarende lav kvalitet. Det forplanter seg nedover. Man må begynne å tenke hva slags by man vil ha, og derfra tenke videre nedover. Boligkvalitet oppstår ikke bare i bygget eller bare i byen. Alt har en sammenheng, forklarer en av initiativtakerne, Marius Hauland Næss.
På agendaen
Vi befinner oss på Aktivitetshuset K1 i Kolstadgata 1, der store plansjer med tekst og tegninger pryder vinduene ut mot Tøyen Skole. På gulvet står modeller og installasjoner hentet fra to avgangsoppgaver ved henholdsvis AHO og NTNU. To oppgaver, som forsøker å stille spørsmål til dagens system og prosesser knyttet til byutvikling, og betydningen av nærmiljø, bygg og bolig som bærebjelke for et velfungerende samfunn. Det er kun én time til dørene åpner.
– Boliger er på agendaen, og vi har nådd et punkt der bransjen også ser at det er viktig. På Tøyen treffer man personer som faller igjennom på boligmarkedet. En ung generasjon som opplever å ikke komme inn på boligmarkedet eller innvandrere som for eksempel ikke kan ta opp lån fordi kulturen deres er negative til renter. Man spør seg jo hvor det svikter. Vi har forsøkt å komme med en løsning, forteller Hauland Næss.
Den tredje sektor
De fem tidligere studentene bak de idealistiske prosjektene har for lengst organisert seg i to ulike grupper. Tøyen Tegnelaboratorium, startet av AHO-studentene Gine Backer-Røed, Lisa Angelica Barahona og Nora Hassel Mørch, har for anledning slått sine pjalter sammen med Sigurd Strøm Nørsterud og Hauland Næss i Oslo Allmennboliglab for å se på mulighetene for en bedre boligutvikling på Tøyen i Oslo.
Et av punktene er å belyse hvordan boligmarkedet fungerer i dag. Å forstå historien for å diskutere fremtiden.
– Folk i Oslo ser ut til å ha mer tiltro til eiendomsmeglere enn arkitekter, sukker Gine Backer-Røed og mener at en av løsningene er å involvere samfunnsvitere og andre rådgivere på menneskelige forhold. Hun peker mot en tredje boligsektor, der selvbygging og boligbyggerlag står som sentrale begreper.

Demokratiske boligløsninger
Lisa Angelica Barahona forteller videre om deres nære involvering i arbeidsgruppa til Tøyen Bolibyggerlag, som formelt ble stiftet forrige lørdag, men som allerede har 250 medlemmer. Boligbyggerlaget har som formål å skape fleksible, inkluderende og demokratiske boligløsninger og å realisere nyskapende sosial boligutvikling drevet fram av beboere og nabolag.
– Her på Tøyen har man den diversiteten man sier at man ønsker, og mye er på gang. Folk her er ikke fremmed for brukermedvirkning eller i å ta i ett tak, det er mye engasjement, men også mye mistillit, sier Barahona.
– Det er mange nedsider ved Tøyen-løftet også. Du kan si at det ikke er en menneskerett å bo innenfor Ring 2, men hva skjer når man må flytte til helt andre deler av byen? Det blir enda vanskeligere med integrering, sier Gine Backer-Røed, og legger til:
– Det vil bli et enda større skille til neste generasjon.
Samosa og yoga
En lokal samosa-baker kommer innom med mat til utstillingsåpningen, og K1 tas ellers livlig i bruk av Tøyens befolkning. Her arrangeres alt fra ungdomsklubb og yoga til møter om lokal rettshjelp og røykesluttkurs. Arkitektene synes å ha glidd inn i den frodige miksen med største selvfølgelighet.
– Jeg har i hvert fall aldri opplevd å ha vært alene her, smiler Nora Hassel Mørch.
– Prosjekter som dette krever at du samarbeider med folk i området. Der de bor. Vi valgte Tøyen for å kunne komme i kontakt med og jobbe med folk i området, fortsetter hun.

Håp?
Det er et ganske dystert bilde av boligpolitikken i Oslo dere skisserer. Finnes det et lysglimt i tunellen?
– Vi har merket oss en helt ny giv i kommunen de tre siste årene, med blant annet mange pilotprosjekter på gang. Noe skjer i Oslo, og når unge mennesker opplever at systemet ikke fungerer så blir det reaksjoner, sier Sigurd Strøm Nørsterud.
For de nyutdannede arkitektene har prosjektene også hatt en praktisk funksjon, som et sted der man har lært mye som ikke stod på pensum, og gir dem en akademisk glede i å utforske «ikke bare løse alt man får beskjed om».
– Det er flere måter ta en diplomoppgave på. Det tegnes mange saunaer, og det er fint, men det kan faktisk samtidig bli for mange saunaer, humrer Marius Hauland Næss.
«Re-enter the building» kan ses på Aktivitetshuset K1 på Tøyen (Kolstadgata 1) og er åpen fram til 13.mai 2018.