Fellesrom en av fellesnevnerne
VENEZIA: Mange bidrag under biennalen handler om bruken og betydningen av det offentlige rommet.


Det er ikke bare den norgesaktuelle starkitekten Renzo Piano som fanger oppmerksomheten i det lille hjørnet til seksjonen med tittelen «London Streets and Skies». Bildene og modellen av Pianos «The Shard» i London speiler seg bokstavelig talt i glasset utenpå Fiona og Gort Scotts detaljerte tusjtegninger fra et utvalg kvartaler langs en av Londons hovedinnfartsårer.
Scott og Scott har tegnet skisser av hele kvartaler på skrått ovenfra. Skissene har piler ut til håndskrevne tekster som beskriver aktiviteter, beboerforhold, bevegelsesmønstre og arkitektur i gaten, i butikkene, på fortauet i leilighetene, kontor- og skolebygg, i boligblokkene eller i bakgårder- og hager.
I teksten som introduserer seksjonen, står det at arkitektene har villet vise det kontinuerlig skiftende livet og den enorme variasjonen og mangfoldet i bruken av de fysiske omgivelsene som skjuler seg bak fasadene langs hovedgatene i verdensbyen.
En av tankene bak grepet i seksjonen er kontrasten mellom fotgjenger- og byromperspektivet og den horisont-endrende Piano-strukturen.
Byen i bilder
På ulike steder i hovedutstillingen «Common Grounds» henger det offentlige rommet på veggene. Thomas Struths bilder av bygater- og plasser i ulike byer i USA, Europa og Asia går igjen tre steder i de store fabrikkhallene på Arsenale, hvor hovedutstillingen foregår.
Bildene er enkle. De er nedtonet både i farger og lyssetting og er komponert på en måte som nesten gjør dem like ved første øyekast. Det er øde gater, gater med mennesker, gater med og uten biler, det er næringsområder og boligkvartaler.
Hovedkurator for utstillingen, David Chipperfield, skriver i katalogteksten at Struths bilder henger på veggene for å minne om den delen av temaet «Common Grounds» som handler om de rommene vi deler.
Tyske Thomas Struth er født i 1954 og har base i Berlin og New York. Han regnes blant Tysklands fremste kunstfotografer og er blant annet kjent for sine særegne landskaps- og bylandskapsbilder.
Venezia som fellesrom

Den sveitsiske arkitekten Günther Vogt og hans kontor Case Studio VOGT i Zürich, har tatt i bruk selve vertsbyen som grunnlag for sitt bidrag i hovedutstillingen.
Seksjonen er basert på en grundig og ukonvensjonell undersøkelse av turister og fastboendes bruk av de venetianske offentlige rommene.
Vogt laget en spørreundersøkelse som ble gjennomført av studenter ved University of Venice på ni ulike steder rundt i Venezia i forkant av biennalen. Spørsmålene gikk på bruk av og tilgjengelighet i offentlige rom i byen. Foruten spørsmål skulle de spurte tegne og ta bilder og reagere på fiktive problemstillinger, blant annet ble de bedt om å reagere på ulike forslag om stenging av kjente, offentlige gjenstander og rom i Venezia.
Selv seksjonen består av et bidrag i hovedutstillingen, en stilisert tradisjonell venetiansk kiosk og bunker med aviser og pappkrus med oppfordring om å gå ut og ta i bruk de få offentlig vannstasjonene som er igjen i byen.
Bidraget innebærer også små, lavmælte «okkupasjoner» i Venezia. Blant annet har utstilleren tatt i bruk en kiosk på like ved utstillingsområdet, hvor det selges ulike objekter som skal understreke byromtematikken. Man kan blant annet kjøpe et bykart, et kompass og en sammenleggbar stol med påskriften «Venezia er utslitt».
Selvbevisst byromsopphold

Latvia har fått til rådighet en hel liten piazza i Castello, nabobydelen til Arsenale, hvor hovedutstillingen foregår.
På Campo San Zaccaria står det en installasjon på størrelse med et lite skur. På den ene siden er den dekket av blankt stål dekorert med tegninger av klassiske fasader. På den andre siden, vendt bort fra gatelivet, har arkitektene gjenskapt en gammel, patinert bakgatefasade. Ved siden av er det bygget inn en benk som gir ly mot vær og vind.
Det latviske bidraget, som har tittelen «Inner Freedom», skal gi forbipasserende bevissthet om sin tilstedeværelse i byrommet, og gi dem anledning til å gå bak stålfasaden og sette seg ned og tenke over hvordan det er å oppholde seg i ent byrom.
Bidraget er kuratert av kunsthistorikeren Ieva Kulakova.