Et forsvar for tegningen
– Det blir mye «copy and paste» blant dagens arkitektstudenter, mener Sigmund Asmervik, i anledning utstillingen av Erik Loranges tegninger på NTNU.

Erik Emil Lorange (født 8. mars 1919 på Finse), norsk arkitekt og byplanlegger. Etter studiene ved NTH i 1942 jobbet han et par år for Akers reguleringsvesen under Thorleif Jensen (1903–1972). Som reguleringsarkitekt for Finnmarkskontorets distrikt II var han basert i Alta fra1945 til 1947 og jobbet med gjenreisingen i Alta, Talvik, Loppa og Kautokeino. Fra 1947 til 1950 var han konstituert leder for Brente steders regulering. Så var han byplansjef i Kristiansand fra 1950 til 1962, før han som FN-rådgiver i Singapore i 1962 kartla slumområdet «Chinatown», som skulle saneres og fornyes samtidig med at Singapore ble uavhengig fra Storbritannia. Deretter gikk han til jobben som fylkesregulerende arkitekt i Vestfold fra (1965-1971). Fra 1971 til 1986 var han professor i planlegging ved Arkitekthøgskolen. Erik Lorange har skrevet en rekke bøker om byer og byutvikling. Viktigst er tobindsverket «Historiske byer».
Kilde: Wikipedia/Aftenposten
Erik Lorange (f. 1919) var professor ved AHO, jobbet i mange år som byplanlegger i Kristiansand, og har blant annet skrevet tobindsverket «Historiske byer».
Torsdag åpner utstillingen «Landskap og byrom: Tegninger av Erik Lorange fra 1941 til 2005» på NTNU i Trondheim, med et foredrag av professor emerita Birgit Cold. Tidligere i år er utstillingen vist ved AHO og på Institutt for landskapsplanlegging ved NMBU i Ås.

Det romlige
Det var Sigmund Asmervik som sammen med Inge Willumsen tok initiativ til utstillingen. Asmervik har kjent Lorange siden 70-tallet, men ideen om en utstilling kom på et fagseminar i fjor, i forbindelse med at Lorange fylte 95 år. Asmervik understreker at utstillingen viser tegneren og ikke byplanleggeren Lorange.
– Det er en økende interesse for tegning ved arkitektskolene, sier Asmervik, professor emeritus med fartstid ved AHO, NTNU, NMBU og Universitetet i Stavanger.
– Studentene i dag, de bruker sine telefoner og brett, og det blir mye «copy and paste». Når man tegner for hånd, blir opplevelsen en helt annen. Det handler om persepsjon, om forholdet mellom øye og hånd, og forståelsen av det romlige.


Bergen neste
Asmervik mener Loranges tegninger viser oss denne romlige forståelsen, i landskap og byrom.
– Det handler om å se og beskrive gjennom å tegne. Du kan se denne utstillingen som et forsvar for tegneundervisningen ved arkitektskolene, som et supplement til den databaserte undervisningen, sier Asmervik.
Utstillingen er blitt til i samarbeid med AHO, med Carsten Loly som kurator, og dessuten har Erik Lorange selv vært med i arbeidet. Utstillingen blir stående på Gløshaugen til 25. november. Neste stopp er BAS i Bergen, men ingen datoer er spikret ennå.