Arbeidsliv

Eneste kvinnelige eier i plankebyen

Eva Solheim er eneste kvinnelige eier av et arkitektkontor i Fredrikstad. «Det burde jo ikke være sånn,» sier hun.

Fredrikstad er Østfolds største by, men har kun én kvinnelig eier av arkitektkontor. Foto: Chris Nyborg

På dagen før selveste kvinnedagen retter avisen Demokraten i Fredrikstad lupen mot den dype ulikheten mellom menn og kvinner på eiersiden i byens arkitektkontorer. Eva Solheim er faktisk eneste kvinne som eier eget kontor i plankebyen anno 2018, og har, ifølge avisen, fundert mye på den totale likestillings-mangelen blant arkitektselskap-eierne i Fredrikstad.

- Det burde jo ikke være sånn. Massevis av firmaer - og knapt noen kvinner som står bak? Men en av forklaringene kan være at det stadig blir vanskeligere å være utøver i dette faget med mindre du er ansatt og har andre over deg som tar ansvaret. Kravene til dokumentasjon, dokumentasjon og atter dokumentasjon blir strengere og strengere for hvert år. Konsekvensen er at du må drive store selskaper med mye ressurser for å få de store jobbene. Og hvem eier de store firmaene; jo det er stort sett menn, sier Eva Solheim til Demokraten.   

Mange kvinner i faget, men...

Landskapsarkitekt og forfatter Lars Ole Klavestad, som i 2016 skrev boken «Arkitekturen i Fredrikstad», støtter opp om Solheims påstand:

- Det er mange kvinnelige ansatte i faget. Så mange at yrket heller ikke kan kalles mannsdominert. Men ser du på eierne av de aktive selskapene finner du nok bare menn - med unntak av Eva Solheim, forteller Klavestad til avisen.

Mindre prosjekter

Eva Solheim ble uteksaminert i 1984 og har siden arbeidet med store prosjekter hos velkjente  arkitektkontorer eid av menn som Lennart Bergstöm i Stockholm og Niels Torp i Oslo. Som selvstendig næringsdrivende kvinne har hun derimot skalert ned størrelsen på prosjektene kraftig.

- Igjen dette med kjønn; har du ønske om å sikre deg de prestisjetunge oppdragene bør du være eier av et arkitektselskap med store ressurser. Og i dette segmentet er mannfolka i solid flertall. Men selvsagt; en kan være en kvinnelig ansatt og dermed få tilgang til de spennende utfordringene, sier Solheim.

Tvilende

På spørsmål fra Demokraten om hun vil oppfordre andre kvinner i faget å bli selvstendig næringsdrivende, gir hun imdlertid et dystert svar:

- Det er jeg faktisk sterkt tvilende til. Da skal man i hvert fall tenke seg meget godt om. I Fredrikstad-distriktet oppfatter jeg dessuten situasjonen slik at vi er på kanten til at alle ikke har nok å gjøre.

Rettelse (12/3/2018): Etter publisering har Arkitektnytt blitt gjort oppmerksomme på SG arkitekter, som riktignok har hovedkontor i Halden, men også et avdelingskontor i Fredrikstad. Hos SG er det elleve likeverdige eiere, der seks av dem er kvinnelige.