Nyhet

Første festival for arkitekturfilm i Trondheim

Trondheims første arkitekturfilmfestival åpner dørene førstkommende søndag. Målet er å gå bredt ut og løfte blikket i arkitektur- og byutviklingsdebatten.


Trondheim Arkitekturfilmfestival åpner med en kavalkade over gamle nyhetsklipp om arkitektur og byutvikling i hjembyen. Her ved Siemens-bygget på Sluppen, tegnet av Herman Krag, som ble revet i sommer. Foto: Trondheim Arkitekturfilmfestival

Trondheims første arkitekturfilmfestival åpner dørene førstkommende søndag. Målet er å gå bredt ut og løfte blikket i arkitektur- og byutviklingsdebatten. 

Etter en lengre prosess enn antatt, ser Trondheim Arkitekturfilmfestival førstkommende søndag og mandag (25. og 26. oktober) dagens lys på Dokkhuset i trønderhovedstaden. Hele 11 filmer vises under debututgaven, og festivalen hevder de vil styrke arkitektur- og byutviklingsdebatten i Trondheim gjennom å presentere filmer som tematisk spenner vidt.

Trondheims-klipp 

På programmet står blant annet en spesiallaget NRK-kavalkade over by- og arkitekturklipp fra Trondheim, satt sammen for anledningen av NRK selv. Innleder og konferansier under festivalen, Ellen Aga Kildal, forteller at festivalen har ønsket å gå bredt ut i sitt første år, nettopp for å kunne skape en litt annerledes arena for arkitektur og byutviklingsdebatten i byen. Å kunne snakke sammen ut ifra litt annerledes perspektiv: 

– Vi diskuterte lenge om vi skulle ha et overhengende tema, men fant ut at vi heller eller går bredt ut nå første gang, der man heller kan finplukke det beste fra alle temaer for å nå ut til flest mulig. Her finnes alt fra fortid, nåtid og fremtid til hage, barn og humor, forteller Aga Kildal.

By i endring 

Festivalen er blitt til etter initiativ fra Trondheim Bolig- & Byplanforening (BoBy), som sammen med Fakultetet for Arkitektur & Design ved NTNU og Trondhjems Arkitektforening (TAF) nå står bak byens første arkitekturfilmfestival. Arrangørene mener at Trondheim har et bybilde i endring, og at engasjementet rundt byutviklingen er stort. 

– Jeg opplever at det diskuteres mye både arkitektur og byutvikling i Trondheim. Det er ofte debattinnlegg og saker i lokalaviser og på Facebook, om hvordan vi skal forvalte bygningsarven, transformering, nybygg og så videre. Det blir spennende å se hvordan dette vil spille inn for festivalen, er folk så engasjerte og interessert i temaet at de ønsker å gå på en arkitekturfilmfestival? Vi håper det!

Ellen Aga Kildal satt tidligere i styret i Trondhjem arkitektforening, og stiller som innleder og konferansier under festivalen. Foto: privat

– Hva for slags arena ser dere for dere? 

– Det er fint om dette kan bli en arena for samtaler rundt filmenes teamaer. Gjerne mellom fagfolk og innbyggere som bryr seg. Kanskje kan man få en litt annen dialog når programmet ikke er altfor stedsbunnet, og at det å få bli eksponert for nye perspektiver utenfra og inspirerende eksempler kan bidra til en friere og mer lystbetont diskusjon rundt temaene, sier hun.  

Foruten om den spesialproduserte NRK-filmen, trekker Aga Kildal, som til daglig jobber på byplankontoret i Trondheim kommune, frem filmen «City Dreamers» om fire fremsynte byplanleggerne som har jobbet utrettelig for bærekraft og tilgjengelighet, samt «Koolhaas Houselife», om Rem Koolhaas’ berømte villa Maison à Bordeaux fra 1998, som personlige favoritter på programmet.

Kommende tradisjon 

– Dere har jobbet hardt med dette, med mange uforutsette humper i veien ... 

– Ja, og nå håper vi det skal bli en tradisjon, og at vi kan nå ut til enda flere neste år. Det har vært litt uforutsigbart i år, og vi ble nødt til å innføre koronabegrensninger, med kun 100 billetter til hver dag, avslutter Ellen Aga Kildal. 

Ved siden av filmvisninger på Dokkhuset, åpner utstillingen «Strandveikaia tales | false mirror office» på Arkitektenes hus i Brattørgata, som omhandler Europan-prosjektet på Nyhamna i Trondheim. 

Festivalen sponses av NORDR og NTNU, og får i tillegg støtte fra Trondheim Kommune. 

For mer informasjon og program, trykk her.

"Landing" er en kortfilm av Shirin Sabahi på oppdrag fra David Chipperfield Architects Berlin. Filmen er basert på samtaler med arkitekter og ingeniører bak Amorepacifics hovedkvarter i Seoul. Foto: Shirin Sabahi