En palle for alle
Karmøy og Åkrehamn sparker i gang sin Europan-deltagelse med fem arkitektkontor, fem tomter og fem hundre europaller.

På fem utvalgte steder i Åkrehamn, Karmøy kommune, blir det tirsdag formiddag skrudd, bygget og kappet i europaller. Fem arkitektkontorer har fått oppdraget med å undersøke hvordan fire parkeringsplasser og et kaiområde kan forbedres ved hjelp av arkitektur. Prosjektet er kalt «Vi bygger byen på én dag».
– Målet er å skape en nysgjerrighet for hva arkitektur kan bidra med i byromsammenheng. Som fagdisiplin kan nettopp arkitektene komme inn å styrke det vi ønsker å styrke og løse det vi ønsker å løse, sier Vigleik Winje, leder for by og samfunnsutvikling i Karmøy kommune, til Arkitektnytt.
Europan-plan
Karmøy og Åkra er med i neste Europan-konkurranse, og denne ukens europalle-arrangement skal kickstarte konkurransen, forklarer Winje. Fem arkitektkontor, Vill arkitektur (Bergen), Koht arkitekter (Oslo), samt Haugalandet-kontorene Brekke Helgeland Brekke, Holon og Petter J Rasmussen, har fått utlevert hvert sitt sted. Og 500 europaller.
For å tenke ombruk og bærekraft, er det også begrensninger på hvor mange av pallene som kan kuttes i. Kontorene får også dugnadshjelp fra tømrerlinjen på Åkrehamn vidaregående skole.
– Det er en røff oppgave, men samtidig har vi troen på at de lykkes. Klokken 17.00 er konkurransen over og vi gjør da klar for byfest, med byvandring sammen med arkitekter, politikere og innbyggere, forteller Winje.

For lunsj og korsang
Like ved bedehuset i Åkrehamn står Turid Skåden, arkitekt hos Haugesund-kontoret Brekke Helgeland Brekke. Her har de fått tildelt sin tomt i prosjektet og 11 tømrerelever er i gråværet tirsdag morgen allerede i full gang med å bære, måle opp, stable paller. Alt skal være ferdig til klokken fem tirsdag ettermiddag.
– Vi har kalt prosjektet her på bedehustomten for «Tinget - en palle for alle». Det er et møtested med et sentralt rom i midten som skal vernes for vind og vær på en ellers åpen parkeringsplass. Konstruksjonen er i en organisk trappeform med avrundete hjørner. Her kan innbyggere og besøkende nyte lunsjen sin, holde en tale, leke eller synge med koret, sier en engasjert Skåden på telefon til Arkitektnytt.
Arkitekten har sammen med kollega Boglarka Judit Magyar tatt turen for å se prosessen og om tegninger var greie å forstå. Tegningene har hele kontoret i felleskap utarbeidet innimellom alt annet arbeid de siste to ukene.
– Det er fint å forsikre seg om at elevene som bygger dette forstår tegningene godt, kommer i gang og klarer å bli ferdig. Det ser ut at det foreløpig skal gå veldig fint, sier Skåden.

– En gylden mulighet
– Hvorfor har Brekke Helgeland Brekke valgt å delta?
– Vår daglig leder Kirsti Sveindal ble spurt av Karmøy kommune om å være med på dette stuntet, og sa ja umiddelbart. For oss handler dette om å bidra til prosjektet, men også en gylden mulighet til å utvikle seg kreativt. Vi vil gjerne være med å skape nye offentlige rom, men vi har også lekt med blant annet nye måter å illustrere på.
– Hva betyr det at Karmøy kommune setter i gang med et sånt prosjekt og har så stor tro på arkitekturen?
– Det er jo kjempeviktig og fint at det tenkes høyt og jobbes med å skape nye uformelle møteplasser her på Karmøy. At de nå inviterer lokale arkitektkontor til å delta er også fint for vise frem hvordan vi, sammen med lokalbefolkningen, kan tenke nytt om disse litt ubrukte områdene. Å tenke både «mikro» og «makro» på en slik måte er viktig for Karmøy og jeg tror vi er mange arkitektkontorer i hele regionen som har lyst til å bidra med flere spennende tanker og prosjekter, sier Skåden.

Egen kommunearkitekt
Bakgrunnen for at akkurat Åkra er valgt er at vi her finner en litt særegen bytypologi. Åkra/Åkrehamn ble by for relativt kort tid siden og sliter med spredt bosetting og bebyggelse, med for få mennesker.
– Det er en by med for mange parkeringsplasser og 8000 innbyggere med en handlegate på 1,4 kilometer sier det meste. Det unike er at dette for oss er reell samskaping, og det er ikke bare et festtale-utsagn. Vi har med oss næringsforeningen Åkrehamn Vekst og for første gang i Europans historie hadde vi et møte i en bilforretning, sier Winje, som samtidig forteller at det ikke er tilfeldig at nettopp Karmøy nå melder seg på i Europan.
– Vi er en typisk norsk kommune, med rundt 40.000 innbyggere. Samtidig var det ikke før vi ansatte en egen kommunearkitekt at vi begynte å sette arkitektur på agendaen. Vi har nå også ambisjon om å utarbeide en egen lokal arkitekturpolitikk – og Europan blir på en måte en begynnelse for å se hva arkitekturen kan bidra med i kommunen.