- Dette har vi anledning til
Statsbyggs prosjektleder Peter Moltke-Hansen mener kritikken av konkurransen om utvidelse av arkeologimuseet i Stavanger er satt på spissen. – Denne utlysningen er innenfor forskriftene, påpeker han.

Striden gjelder den begrensede prosjektkonkurransen om nytt arkeologimuseum i Stavanger. I et innlegg på arkitektur.no skriver NALs konkurransesekretær Per Rygh at NALs hovedinnvending nok en gang er at konkurransens vinner ikke prioriteres ved tildeling av oppdraget.
– Ikke bare skal Statsbygg invitere alle de best rangerte til parallelle forhandlinger, men de akter heller ikke å opplyse hvilken rangering disse er gitt av konkurransejuryen, skriver Rygh.
– Flere å ta hensyn til
Peter Moltke-Hanssen svarer at det er flere parter å ta hensyn til i en slik konkurranse, og at forskriften for offentlige anskaffelser gir rom for å lyse ut nettopp slik.
– Erfaring viser at kontraktsforhandlinger er en viktig del av anskaffelsen. Slike forhandlinger blant de fem-seks utvalgte gruppene må på plass før en tildeling. Dette har Statsbygg anledning til innenfor rammen anskaffelsesforskriften trekker opp. Juryens arbeid er helt sentral, men en endelig kåring er også avhengig av at kontraktsforhandlingene er i havn.
– Wild card-ordningen ivaretar uetablerte
Et annet av NALs ankepunkter er at kvalifiseringsmetodikken gjør det vanskelig for nyetablerte arkitektfirmaer å søke om deltakelse, i det Statsbygg forutsetter at det kun er firmaets, og ikke enkeltpersoners kvalifikasjoner, som skal vurderes. Molte-Hansen mener derimot hensynet til nyetablerte er ivaretatt gjennom Wild Card-ordningen:
– Det er nettopp fordi disse firmaene mangler firmakompetanse at Wild Card-ordningen er innført. Ved å bruke denne ordningen åpner vi for nyetablerte arkitektfirmaer, sier Statsbyggs prosjektleder.