Den nye arbeidshverdagen
Korona-pandemien endrer samfunnet og hvordan vi jobber.
Hvordan påvirker dette interiørarkitektens arbeidshverdag?
Fra papirutgaven Arkitektnytt 04/2020

Det pågående utbruddet av Covid-19 påvirker oss alle. Vårt atferdsmønster blir kraftig utfordret, og i jobbsammenheng sitter de fleste av oss på hjemmekontor. Offentlige program og arrangementer er enten avlyst eller utsatt. Det nye hovedbiblioteket i Oslo, Deichman Bjørvika, skulle hatt offisiell åpning 28. mars, er utsatt på ubestemt tid.
– Vi prosjekterer nå fra hjemmekontor, og har fokus på å ferdigstille de siste detaljene. Mye oppfølging av leveranser er mulig å gjøre hjemmefra ved bruk av bilder, video og beskrivelser, forteller interiørarkitekten bak prosjektet, Silje Brænde, partner i interiørarkitektkontoret Scenario.
– Det er på nåværende tidspunkt noen utvalgte byggeledere som jobber i bygget også bistår oss ved behov for dokumentasjon, forteller Brænde.
Sosial distansering
Hun forteller videre at utsettelsen av selve åpningen har ført til at man får tid til å implementere de siste tilretteleggelsene.
– Selv om byggets infrastruktur er veldig fleksibel, har vi vært nødt til å gjøre noen tilpasninger av løsninger i enkelte arealer. Deriblant «Folkeverkstedet», hvor teknisk utstyr som 3D-printere og vinyl-kuttere stadig blir mer populært og tilgjengelig til en lavere kostnad. Dette har medført et mye større behov for plass til utstyr.
Brænde sier det ikke var noe problem å rigge til hjemmekontor blant de ansatte, da alle jobber aktivitetsbasert med egen laptop, en stor fordel.
– Vi prosjekterer i både Archicad og Teams, der vi har tilgang til å dele dokumenter og redigere i sanntid. Vi bruker også interne grupper på sosiale medier der vi deler informasjon med hverandre. Det fungerer som en midlertidig løsning for både inspirasjon og det sosiale vi savner fra arbeidsplassen, forteller Brænde.
Hjemmekontor også på Vestlandet
Men hvordan står det til i resten av landet? I Bergen forteller interiørarkitekt Marianne Brattebø i 3RW arkitekter at kontoret, som i mars hadde sine første arbeidsdager i helt nye egentegnede lokaler i sentrum, brått måtte organisere hjemmekontor da karantenereglene kom.
– De tilbakevirkende karantenereglene gjorde at flere medarbeidere ble nødt til å holde seg hjemme. I tillegg gjør stengte skoler og barnehager at enkelte veksler med partneren om å være hjemme, eller jobbe ettermiddag og kveld istedenfor dagtid.
Brattebø forteller at hun ikke ønsker å oppsøke kollektivtransport, og har derfor valgt å ha hjemmekontor. Arbeidsmetodene har dog ikke endret seg stort.
– Selve arbeidsmetodene har ikke endret seg i stor grad på prosjektet jeg jobber på, da det er et samarbeidsprosjekt med et annet arkitektkontor. Vi arbeider derfor allerede felles i teamwork-fil i programvaren, og benytter oss
av et webhotell der vi og alle de andre rådgiverne legger inn nødvendig materiell, sier Brattebø.

Døgnets flere timer
Til tross for fungerende og gjennomførbare møtevirksomheter over nett, forteller interiørarkitekten at hun savner å være i samme rom som de hun jobber med.
– Tiden jeg tidligere brukte om morgenen til å få barn på skolen og å reise til og fra jobb, gjør at en kommer tidligere i gang og det føles som døgnet har flere timer. For min del er timene fram til 12 de mest effektive, og jeg setter av tid innimellom til å hjelpe med skolearbeid, forteller Brattebø, og legger til:
– Det å sitte å jobbe med mitt og samtidig forklare brøkregning til barna mine viser seg å være lite effektivt …
Kjøper bærekraft-kurs
Beveger vi oss nordover til Tromsø, sitter Terese Simonsen, interiørarkitekt MNIL og daglig leder i Fra Innersida, også hjemme. Hun forteller at planlagte studieturer til Milano uteblir.
– Vi hadde planlagt studietur i forbindelse med møbelmessen i Milano. Der hadde vi planlagt å se flere prosjekter i og rundt Milano, og hadde nærmest booket restaurantene vi skulle spise på, men alt er selvsagt avlyst. Vi håper å få god bruk for planleggingen neste år, forteller Simonsen med et smil.
Hun forteller videre at arrangementer som Designers Corners og fagdager i forbindelse med NILs landsmøte er avlyst, og man mister muligheten til faglig oppdateringer og gode diskusjoner med andre interiørarkitekter fra rundt om i landet.
– Likevel ser vi at NAL har et godt tilbud på å kjøpe kurs som er avholdt og tatt opp tidligere, og vi planlegger å kjøpe kurs om bærekraftig materialbruk, sier Simonsen.

«Gå på jobb»
– Hva opplever dere er den største utfordringen når man sitter med hjemmekontor?
– Aktiviteten og produksjonen går litt ned, og man bruker litt mer tid på å kommunisere elektronisk enn over bordet. Vi har prosjekter i Karasjok vi skulle startet på, men vi kommer oss ikke på befaring og prosjektlederen er uansett fast i en annen kommune, så det byr på lavere aktivitet jevnt over, forteller Simonsen.
Hun forteller videre at de ikke har måttet permittere så langt, men om dette vedvarer blir det utfordrende å holde hjulene i gang. Likevel er det en fordel å være et lite kontor, da det fort kan snu når verden returnerer til «normalen» igjen, og hun sverger til så normale rutiner som vanlig.
– I Tromsø er det jo fristende å ta seg en skitur innimellom de polare lavtrykkene, men da er det lett at det glir ut. Lag gode rutiner, stå opp til vanlig tid, spis frokost og «gå på jobb», og ikke minst gå hjem fra jobb. La jobb være jobb, og ta fri når det er tid for det.
Den som venter på noe godt …
Mens vi venter på et nytt hovedbibliotek i Bjørvika, får vi være samarbeidsvillige og smøre oss med tålmodighet. Brænde i Scenario forteller at hovedbiblioteket, som vil fungere som et dynamisk knutepunkt i hovedstaden, kommer til å bli et unikt tilbud til folket.
– Det blir noe helt spesielt å åpne Deichman Bjørvika når denne perioden er over. Nå som alle bidrar til fellesskapet ved å isolere seg fysisk fra hverandre, blir verdien i det å dele, og det fysiske møtet mellom mennesker spesielt viktig og verdifullt når hverdagen blir normal igjen.