Nyhet

Tinder for boligsektoren

Byarkitekten i Bergen klar for «hackaton» om fremtidens boliger. Målet er et nytt digitalt verktøy hvor utbygger og arkitekt kan møte fremtidens boligeier. 


Byarkitekten i Bergen arrangerer digital hackaton 16. juni. Temaet er digitale møteplasser for fremtidens boligbygging. Her bilde fra forløperen «Designsprint 2019». Foto: Byarkitekten i Bergen

Byarkitekten i Bergen og forskningsprosjektet Bopilot inviterer til 24-timers digital idékonkurranse – et såkalt «hackaton» - 16. juni. Til dyst inviteres alt fra boligutviklere og arkitekter til studenter, designere, aktivister og IT-utviklere. Kort sagt alle som er interessert i boliger, mennesker, boligkvalitet eller digital innovasjon.

– Målet er å bidra til større innovasjon i boligsektoren. Drømmen er et nytt digitalt verktøy, som Vipps, Tinder eller AirBnB, hvor fremtidige boligeiere, med ønske om nye deleløsninger, kan møte arkitekter og byggherrer før boligene er tegnet og bygget. Helt konkret kan man si at innbyggere og utbyggere trenger et sted for å finne hverandre, sier prosjektleder Tina Larsen hos Byarkitekten i Bergen. 

– Hvorfor er dette viktig? 

– Bolig er, sammen med helse, utdanning og arbeid, en av de fire velferdspilarene i vårt samfunn. Det trengs mer innovasjon og flere verktøy hvor de som skal bo i boligen har større mulighet til å påvirke fremtidens boligsektor. Et nytt digitalt verktøy vil kunne øke kunnskapen og diskusjonen om hva folk vil ha og trenger i fremtiden. 

Rask innovasjon

Konkurransen arrangeres i samarbeid med Innolab, et kommunalt innovasjonslaboratorium, og er en del av «Bopilot – kommunen som pådriver for alternative boligløsninger». For å delta setter man sammen et team og melde seg på via Bopilot hackathons nettsider

Egentlig skulle Hackathonet vært arrangert fysisk i Bergen i begynnelsen av mai. På grunn av koronautbruddet ble det utsatt og flyttet til nett. Dermed kan man delta fra hvor som helst.

– Hackaton er en rask måte å løse en oppgave på. Når man må jobbe fort skjer det ofte kule ting, som man ikke får tak i når man jobber over lengre tid. Formen gjør at man kan være mer vågal og teste ut helt andre ting, sier Larsen. 

Tina Larsen, seniorarkitekt hos Byarkitekten i Bergen, er prosjektleder for Bopilot Hackathon - en 24 timers online idékonkurranse.

Sammen i alderdommen

Forløperen til arrangementet 16. juni var en såkalt «designsprint» høsten 2019. Under designsprint kom det frem et case som Larsen trekker frem som interessant. 

– Seniorkollektivet Bølgen er en gruppe mennesker i Bergen som ønsker å leve sammen i alderdommen med ulike former for deleløsninger. Under designsprinten var de i dialog med mange, men det var ikke riktig tidspunkt for noen den gangen. Kanskje kan et genial app være perfekt for denne gruppen? 

– Profesjonelle aktører som utbyggere og arkitekter virker lett å få med på et slikt prosjekt, men hvordan involvere den mer diffuse gruppen «fremtidige boligkjøpere»? 

– Det blir et kjempepoeng for deltagerne. Her må man tenke rett markedsføring for dette nettstedet eller appen. Da de utviklet Vipps fjernet de seg først helt fra bankideen, og bygget i stedet verktøyet opp som en chattetjeneste. Kanskje man må tenke litt slik? 

Mentorer og premie

Tina Larsen og resten av arrangørene frister deltakere med mentorer og foredrag som gir innsikt i dele- og sambruksløsninger. Det første som skjer under hackatonet 16. juni er en såkalt Pecha kucha, hvor eksperter og mentorer holder innlegg. 

Her vil blant annet Helen & Hard arkitekter snakke om sitt prosjekt Vindmøllebakken, PR-byrået Anti Bergen vil snakke om «Den digitale møteplassen» og nevnte Seniorkollektivet Bølgen vil gi innsikt i sin boligdrøm.

Svarene deltagerne gir på oppgaven skal være konkrete og realiserbare. Vinneren får 50 000 kroner til videreutvikling av idéen. Det er gratis å delta, påmeldingsfrist 9. juni.